Minune de la Dumnezeu sau cea mai mare farsă? Misterul Luminii Sfinte care se aprinde la Ierusalim doar de Paște

Ultima actualizare:

Aprinderea Luminii Sfinte a fost un subiect sensibil dintotdeauna. În timp ce unii oameni cred cu puterea că Lumina Sfântă se coboară din Ceruri în Mormântul Sfânt, alții sunt de părere că totul este doar o farsă.

Lumina Sfântă, adevăr sau minciună?
Lumina Sfântă, adevăr sau minciună?

Cum se aprinde Lumina Sfântă

Considerat cel mai vechi miracol din lumea creștină, Lumina Sfântă de Paște se aprinde deasupra Mormântului Sfânt, existând credința că focul se coboară din cer şi aprinde lumânările, potrivit Adevărul. Venirea Luminii de la Ierusalim în Sâmbăta Mare simbolizează Lumina pe care Iisus Hristos a adus-o la coborârea în iad pentru a-i învia pe cei de acolo.

Focul Sfânt nu arde în primele 33 de minute de la coborârea din Ceruri, iar multe dovezi video care arată că acest fapt este adevărat. 

Pentru a primi coborârea Luminii, în sâmbăta dinaintea Învierii, după ce are loc slujba Prohodului, toate luminile şi candelele din Sfântul Mormânt şi din toată biserica se sting. Ulterior se așază pe piatră de deasupra Sfântului Mormânt vată curată și se pecetluiește mormântului, avându-i de față atât pe cler, cât și pe credincioșii ce stau acolo cu două panglici de pânză albă, cu peceţi din ceară la capete, aşezate încrucişat. În tot acest timp, mormântul este păzit de polițiștii israelieni, conform aceleași surse.

Lumina Sfântă, minunea creștinătății
Lumina Sfântă, minunea creștinătății

Patriarhul rostește o rugăciune la Sfântul Mormânt

În timpul procesiunii Patriarhul rostește o rugăciune în timp ce stă în genunchi cu capul plecat pe Sfânta Piatră, așteptând coborârea Luminii. Acesta poartă numai un stihar, adică un veșmânt ce simbolizează giulgiurile cu care a fost înfășurat Hristos în mormânt. La ușa este așteptat de un diacon ce ține un potir de aur. În acele momente sfinte, anumiți credincioși au mărturisit că aceasta își face simțită prezența printr-o adiere ușoară, iar ulterior pe Mormânt încep să apaăr stropi din Lumina alb-albăstruie. Patriarhul aduce această lumină și o așază în vasul de aur, pluând apoi două buchete de lumănări pe care le aprinde spunând: „Veniți de primiți Lumina!"

Au existat mai multe mărturii ale credincioșilor conform cărora timp de câteva secunde de la ieșirea Patriarhului cu lumina, flacăra lumânărilor nu arde, acesta fiind numit un „foc rece".

O reacție chimică este o explicația pentru aprinderea Luminii Sfinte
O reacție chimică este o explicația pentru aprinderea Luminii Sfinte

O reacție chimică aprinde lumânarea

În jurul acestui eveniment s-au iscat de-a lungul timpului numeroase controverse, iar în acest sens Arhimandritul rus Porfirie este unul dintre scepticii care susțin că totul ar fi doar o înșelătorie. Acesta a fost trimis în secolul al XVII-lea la Ierusalim de către Biserica Ortodoxă Rusă pentru a pune bazele misiunii rusești. În jurnalul său afirmă că preoţii din Ierusalim ştiu că totul era minciună. „Un ierodiacon care a intrat în altarul Mormântului atunci când, după cum crede toată lumea, focul sfânt coboară, a văzut oripilat că focul este aprins de la o simplă lampă de icoană care nu se stinge niciodată, şi astfel focul sfânt nu este o minune. El însuşi mi-a spus despre asta azi”, a scris Porfirie.

O explicație ar fi faptul că pentru aprinderea spontană a unei flăcării, preoți nu fac altceva decât să introducă fitilul lumânărilor în fosfor alb, o substanță ce se inflamează ușor și care se aprinde spontan în contact cu aerul umed.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net