Stela Popescu, monolog de excepţie în Las Fierbinţi despre învăţământului românesc: „O corabie care se scufundă“

Ultima actualizare:

    Stela Popescu și-a  luat o mină severă,  la catedră
Stela Popescu și-a luat o mină severă, la catedră

Cel mai îndrăgit serial de comedie din România, “Las Fierbinți”, difuzat de PRO TV joi, de la 20.30, a avut-o în distribuție și marea actriță Stela Popescu, stinsă din viață joi, 23 noiembrie, la vârsta de 81 de ani.

Celebra actriță a interpretat în serial rolul unei directoare aprige la școala din localitate, având mult de furcă din cauza Gianinei, interpretată de actrița Anca Dumitra. Aceasta din urmă se va angaja învățătoare la unitatea de învățământ și o va aduce pe culmile disperării pe doamna Stela. Cu o perucă grizonată și cu privirea severă, Stela Popescu ne-a dus cu gândul la celebra profă de mate Isoscel, interpretată magistral de Tamara Buciuceanu în seria “Liceenii”. Apariția Stelei în “Las Fierbinți” nu a fost însă de lungă durată, ci doar pentru acest episod.

Ea a prezentat o radiografie dură, dar cât se poate de reală, a sistemului educaţional din România, din perspectiva unei directoare de liceu, în cadrul serialului “Las Fierbinţi”.

Scena a fost folosită cu măiestrie de către regizorul Dragoş Buliga şi scenaristul Mimi Brănescu pentru a introduce un monolog tragic despre starea în care se află învăţământul românesc.   

„De unde să găsim noi cadre calificate de valoare care să primească un post la ţară? Nimeni nu mai vrea. Toţi profesorii pleacă la Bucureşti, pleacă în oraşele mari, nimeni nu mai vrea să predea aici. Am scris la Minister, am fost la Inspectorat, am vorbit cu toţi colegii mei...nu sunt soluţii. De parcă aici nu ar fi copii de valoare. (...) Pe una dintre profesoare abia am convins-o anul trecut să nu plece în Italia, ca menajeră. E foarte bună profesoară. Dar uneori mă gândesc de ce să stea aici să-şi piardă viaţa, când se poate duce în Italia să îngrijească pe cineva. De ce să rămână aici, pe o corabie care se scufundă? Despre învăţământul românesc vorbesc. Dacă nu s-a şi scufundat...Sunt încă mulţi copii buni aici. Mulţi copii foarte buni, nu buni“, spunea Stela Popescu în începutul monologului din „Las Fierbinţi“.  

„Lucrurile în ţara asta au luat-o pe un drum greşit, multe tentaţii, copiii se strică repede, se repară greu. Nu sunt bani, nu sunt bani, nu sunt bani. Peste tot aşa mi se spune. Primarul a umplut satul de cişmele, dar bani să se repare acoperişul şcolii nu se găsesc. Noi vorbim de pedagogi şi în curând o să cadă şcoala pe noi, la propriu“, a mai spus actriţa. 

Monologul nu a rămas fără ecou în mediul online, oamenii felicitându-i atât pe creatorii serialului, dar mai ales pe actriţa Stela Popescu. „Nimeni nu a putut spune mai simplu şi mai clar ca Stela Popescu. Unde sunteţi cei ce ne conduceţi? Unde sunteţi voi primari şi parlamentari? Unde eşti Ponta? Unde eşti Iohannis?“, „O mare artistă ce ne arată cruda realitate din învăţământul românesc. Trist, foarte trist, dar adevărat“, „Foarte corect descrisă situaţia învăţământului! E de plâns! Jalea mare este că se nasc mulţi copii sclipitor de inteligenţi, dar «nu sunt bani», cum bine zice Stela, ca să fie încurajaţi la mai bine! Cred că mulţi se pierd, se amestecă cu gloata,e foarte uşor să o ia pe căi greşite!! Mare păcat!“, au fost doar câteva dintre reacţiile celor care au urmărit episodul sau au văzut înregistrarea monologului, care a fost distribuită de sute de ori pe reţelele sociale.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
image
actualitate.net
image
actualitate.net