S-a stins prima vedetă pe care românii au văzut-o la TVR

Ultima actualizare:

    Solista de muzică  populară Lucreţia  Ciobanu a murit  la 90 de ani
Solista de muzică populară Lucreţia Ciobanu a murit la 90 de ani

Lucreţia Ciobanu, supranumită “Doamna Munţilor”, a avut o poveste de viaţă impresionantă. A plecat de acasă la 14 ani, a fost femeia unui singur bărbat, dar şi prima vedetă pe care postul naţional a difuzat-o în 1956, odată cu înfiinţarea TVR.

Lucreţia Ciobanu s-a stins din viaţă miercuri, la 90 de ani. Benone Sinulescu, alături de care ”Doamna munţilor” a bătut lumea în lung şi-n lat, în turnee, îşi aminteşte cu nostalgie despre solistă: ”A fost cea mai mare cântăreaţă a Ardealului, regina, cea mai frumoasă, doamna munţilor, a fost, alături de Maria Tănase, prima vedetă difuzată de TVR, în 1956. A cântat atât de minunat munţii!  Eu îi spuneam Crăiasa munţilor. Am fost foarte buni prieteni.  Am fost în turnee împreună, ani de zile. Ţin minte un turneu în Basarabia, după Revoluţie. Era de departe omul care a ţinut atmosfera  sus, un om jovial, vesel, un om bun. Când spunea ceva, chiar aşa şi era, dar nu avea răutăţi, nu era invidioasă. Nu i-a plăcut bârfa. Deja mi-e dor de ea! Vorbeam cu ea săptămânal, eram în relaţii apropiate, ca şi când ar fi fost din familie. Regret că nu pot fi la înmormântare, sunt la Roma, dar am să trimit o coroană. Dumnezeu s-o odihnească”, a dezvăluit acesta, pentru Click!

Lucreţia a părăsit localitatea natală la 14 ani şi s-a mutat la Bucureşti, unde a locuit alături de sora ei. La 19 ani l-a cunoscut pe viitorul ei soţ, medicul Ciobanu, prin intermediul unor aviatori, prieteni cu sora ei. S-au căsătorit şi au avut o fiică, pe Rodica, cea care le-a dăruit doi nepoţi, pe Dragoş şi pe Horia. Solista a declarat, înainte de a muri, că a trăit frumos, şi că a prins această vârstă pentru că niciodată n-a pus veştile rele la suflet. Este vedeta care a cântat, atât de frumos, munţii noştri. ” Drum bun ciobănaşilor/ Bună ziua, munţilor/, De s-o pune vreme mare/Tineţi turmele la poale/Drum bun ciobănaşilor, Ziua bună, munţilor”, sunt versurile piesei ei, ”Pleacă oile la munte”.

A trăit pentru familie şi cântec

Maria Tanase
Maria Tanase

Numele ei adevărat e Lucreţia Arcaş. S-a născut în Topârcea, în judeţul Sibiu, la 27 octombrie 1924. Intepreta a fost numită “Doamna munţilor”, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A fost muza sculptorului Spiridon Georgescu, autorul Leului din Cotroceni pentru o statuie. A fost decorată de  Preşedinţia României cu Crucea Naţională a Serviciului Credincios şi a devenit Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu.   A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până în America şi Canada. A lansat peste 40 de albume de folclor, piesele sale de succes fiind ”Bădiţă, sărutul tău” şi ”Codrule, bătrânule”. A fost căsătorită cu un medic şi are o fiică.

Îi dădea Mariei Tănase bani de cafea

Lucreţia Ciobanu şi Maria Tănase (n.r- a murit pe 22 iunie 1963)  au fost prietene la cataramă. Despre Maria Tănase, Lucreţia povestea, acum câţiva ani, că era săracă şi că obişnuia să-i ceară bani pentru o ceaşcă de cafea.  Maria o admira pe Lucreţia şi ca solistă, dar şi ca om. Le lega muzica, dar şi simţul critic. Ele au susţinut şi primul recital din istoria televiziunii, în 1956, iar la radio erau difuzate foarte des, românii fiind înnebuniţi după vocile lor inconfundabile.


    Maria Tanase
Maria Tanase

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
oana roman judecatoare jpg
andreea marin mama colaj instagram jpg
iulia vantur colaj instagram jpg
Designerul vestimentar face parte din delegația Top Line România, alături de Diana Baicu, Daiana Anghel și Marisa Paloma
banner oleg burlacu
cub mariana moculescu horia moculescu png
banner Anamaria Ferentz png
Banner Prodan Reghe Ferrari
image
actualitate.net
image
actualitate.net