Petrișor Tănase: «Am gătit tone întregi de ciorbă de burtă»

Ultima actualizare:

    Ani în şir, celebrul  bucătar a făcut  mâncare pentru  Casa Poporului
Ani în şir, celebrul bucătar a făcut mâncare pentru Casa Poporului

A început să gătească de la vârsta de 17 ani şi s-a desăvârşit în special în ciorbă de burtă, un preparat extrem de apreciat de către români, şi nu numai. În cei 43 de ani de gătit, simpaticul bucătar Petrişor Tănase a pregătit tone de ciorbe. ”Am săturat Palatul Parlamentului şi 3.000 de demnitari de state”, ne povesteşte el.

A început să gătească în anul 1975, pe când avea doar 17 ani. Acum este unul dintre bucătarii celebri, super talentaţi, care inspiră cu reţetele sale şi cu micile lui secrete din bucătărie. Ştie să pregătească de la banale aperitive până la preparate care aparţin bucătăriei moleculare. Petrişor Tănase a început cu ciorba de burtă, inspirat fiind de mătuşa sa.

”Am crescut într-o familie frumoasă, tata lucra în fabrică, era strungar, şi a revoluţionat acest domeniu cu o piesă care a şi fost brevetată. Iar mama a fost secretară de partid, apoi a avut grijă de noi. Au fost nişte părinţi care ne-au lăsat să facem ce vrem în viaţă. Am început să gătesc la 17 ani. Cât despre ciorba de burtă, pot să spun că în familia mea nu se gătea pentru că mamei nu-i plăcea. Am gustat-o prima dată la mătuşa mea care procura materia primă – burta - de la magazine tip ”Gospodina”. Am învăţat şi eu să fac şi preparam pentru ai mei o dată pe lună. Apoi am făcut şcoala de bucătari şi am învăţat să gătesc de la maestrul Gheorghe Manole şi de la bucătăreasa şefă Monica Dascălu. Am început să gătesc prin restaurante, cum ar fi restaurantul „Berlin” cu specific german, unde zilnic se făceau cam 80 de litri de ciorbă de burtă, adică 2.400 de litri lunar”, ne-a spus celebrul bucătar. 

În prezent, deţine un restaurant în centrul Capitalei
În prezent, deţine un restaurant în centrul Capitalei

În 1991, Petrişor Tănase a deschis bucătăria restaurantului la Palatul Parlamentului. Acolo, în câţiva ani de activitate, Petrişor a gătit tone de ciorbă de burtă, a săturat mii de oameni şi şefi de stat. ”Am hrănit toată Casa Poporului. Am făcut tone de ciorbă de burtă, tone de chiftele, tone de mâncare. Intram la 7 dimineaţa şi ieşeam chiar şi la 1 noaptea. Când a avut loc Uniunea Interparlamentară, în 1995, au fost 3.000 de demnitari din întreaga lume. Am lucrat atunci timp de o săptămână la foc continuu şi dormeam 2-3 ore pe noapte. Pentru mine a fost un succes, fiind prima mea acţiune de volum la acest nivel”, ne-a mai spus Petrişor. La final, ne-a împărtăşit secretul ciorbei de burtă: ”Trebuie să ai smântână grasă şi ouă proaspete, căci altfel se taie. Bucătăria nu constă doar în a arunca o bucată de carne în oală. Înseamnă artă şi suflet”, a conchis Petrişor Tănase. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
florin piersic 5 jpg
92f0a716 3d25 49fe 9a40 fbfef5803f44 jpeg
Banner Andreea Raicu
sanziana negru si stefan floroaica jpeg
chrissy teigen rochie profimedia jpg
sofia vicoveanca jpeg
Florin Piersic scaled e1692821158751 jpg
Un singur lucru nu i-a fost pe plac Anamariei Ferentz, spectacolul Carmen pus în scenă la Opera din Viena
image
actualitate.net
image
actualitate.net