A murit Lucreţia Ciobanu, cu o lună înainte de a împlini 91 de ani

Ultima actualizare:

    A murit Lucreţia Ciobanu. "Doamna munţilor" avea 90 de aniFoto: turnulsfatului.ro
A murit Lucreţia Ciobanu. "Doamna munţilor" avea 90 de aniFoto: turnulsfatului.ro

Lumea muzicii populare românești este în doliu. Miercuri seară (30 septembrie) a murit Lucreţia Ciobanu, una dintre cele mai remarcabile voci din țara noastră. Cântăreaţa avea 90 de ani și ar fi împlinit în scurt timp 91.

Informaţia că a murit Lucreţia Ciobanu a fost făcută publică de apropiaţii artistei. „A decedat în seara aceasta, în jurul orei 19.30, la București, la vârsta de 90 de ani. În octombrie ar fi împlinit 91 de ani. Născută la 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreția Ciobanu a mai fost numită «Doamna munților»”, a a declarat miercuri seara, pentru Agerpres, interpretul Marcel Părău.

Lucreţia Ciobanu va fi depusă, vineri, la capela Cimitirului Ghencea civil din București, unde este înmormântat și soțul ei, funeraliile urmând să aibă loc sâmbătă (3 octombrie).

A murit Lucreţia Ciobanu. Prietenii şi cunoscuţii sunt îndureraţi

Vestea că a murit Lucreţia Ciobanu este legată de o altă dispariţie tragică. Colaboratorii cântăreţei de muzică populară au aflat despre deces miercuri seară, în timpul repetiţiilor pentru un spectacol dedicat Marioarei Murărescu. Acesta urmează să aibă loc astăzi, joi (1 octombrie) la Bucureşti, sub titulatura „In Memoriam Marioara Murărescu - Din Inimă pentru Români”.

Coregrafa Silvia Macrea, de la Ansambulul „Junii Sibiului”, a vorbit despre pierderea suferită. "Eu am crescut cu ea, am făcut turnee cu tata, cu ea, în străinătate. Pentru tot folclorul românesc este o mare pierdere. Noi, sibienii și noi, artiștii de la "Junii Sibiului" putem spune că am pierdut o mamă. O mamă pe care o să o purtăm în cântecele și dansurile noastre populare, pentru că dânsa a adus folclorul din Mărginimea Sibiului pe culmile cele mai înalte", a declarat ea pentru Agerpres după ce a aflat că a murit Lucreţia Ciobanu.

Silvia Macrea a exprimat şi o intenţie nobilă: „Dacă familia va fi de acord, dorim ca, de anul viitor, să transformăm Festivalul «Vară, vară, primăvară», în Festivalul Național de Folclor «Lucreția Ciobanu»”.

Gest deosebit după ce a murit Lucreţia Ciobanu

Silvia Macrea, coregrafa Ansamblului "Junii Sibiului"
Silvia Macrea, coregrafa Ansamblului "Junii Sibiului"

Ansamblul „Junii Sibiului” va onora aşa cum se cuvine tragedia care a lovit muzica populară românească. La o zi după ce a murit Lucreţia Ciobanu, membrii grupului vor participa la spectacolul dedicat Marioarei Murărescu, iar sâmbătă vor fi prezenţi la înmormântarea interpretei. Coregrafa Silvia Macrea a precizat că vor purta cu toţii costume populare.

Cine a fost Lucreţia Ciobanu

Lucreţia Ciobanu s-a născut la data de 27 octombrie 1924, cu numele Lucreţia Arcaş, în satul Topârcea din judeţul Sibiu. Mai târziu a mărturisit că de mică a fost fascinată de doinele cântate din fluier de ciobanii din zonă şi le-a păstrat o amintire vie. Muzica i-a plăcut mereu, dar a crescut cu lăutarii din sat deoarece minunea numită radio încă nu ajunsese acolo, potrivit unei biografii publicate pe bestmusic.ro.

A plecat din Topârcea natală la vârsta de 14 ani şi în timp şi-a clădit o carieră artistică solidă. În 1953, Lucreţia Ciobanu a câştigat un premiu naţional la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor, unde a interpretat două strofe dintr-o doină, „Uite, bade-n ochii mei”.

Ulterior, a început sa cânte apoi în aceeaşi orchestră cu Ioana Radu şi Ion Luican.Prima emisiune difuzată de Televiziunea Română a fost deschisă de o legendă a muzicii, Maria Tănase, şi de tânăra Lucreţia Ciobanu, la sfârşitul anilor '50.

Preşedintele Traian Băsescu a decorat-o pe Lucreţia Ciobanu în 2010, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de mare ofiţer.

De asemenea, Lucreția Ciobanu a primit din partea Consiliului Județean Sibiu titlul de „cetățean de onoare al județului Sibiu”.

Printre cele mai cunoscute cântece ale Lucreţiei Ciobanu sunt „Pleacă oile la munte”, „Codrule, bătrânule”, „Ridică-te, negură”, „Cine n-are dor pe vale”, „Ia uitaţi-vă, feciori”, „Vino, iute, dorule”, „Iar se duc mioarele”, „Mi s-a dus bădiţa, dus”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
nin dobrev jpeg
banner Rica Raducanu
politie SUA foto Unsplash
Mădălina Ghenea, Cannes 2023, Getty (1) jpg
banner irinel columbeanu png
sebastian stan colaj instagram jpg
katy perry american idol jpg
11423907 10204418317040327 313639540878444313 o jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net