Mihaela Ursuleasa ar fi împlinit azi 39 de ani! Moartea tragică a unui geniu al pianului

Ultima actualizare:

    Frumoasa Mihaela Ursuleasa era una dintre cele mai îndrăgite şi talentate pianiste ale lumii
Frumoasa Mihaela Ursuleasa era una dintre cele mai îndrăgite şi talentate pianiste ale lumii

Azi, 27 septembrie, ar fi împlinit 39 de ani. Şi-ar fi dus poate fiica la şcoală sau ar făcut reverenţe în faţa publicului, de pe una din marile scene ale lumii. Destinul pianistei Mihaela Ursuleasa s-a frânt însă brusc, la doar 33 de ani.

Povestea unui copil minune

Născută în 1978 la Braşov, Mihaela a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. Tatăl său, care cânta jazz la pian, era de etnie romă, iar mama sa era o cântăreaţă moldoveancă. A început să cânte la pian, cerându-i ajutorul tatălui său pentru a descifra un cântecel, “Păpuşa bolnavă”, de Ceaikovski.

La 13 ani, artista a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado după ce aceasta câştigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia. La sfatul lui Claudio Abbado, a renunţat temporar la concerte şi s-a concentrat asupra educaţiei sale muzicale. Rezultatul a fost că în 1995 a câştigat Concursul Internaţional de Pian "Clara Haskil".


    Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mihaelei a fost depus în august 2012 în foaierul Ateneului foto: Click!
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mihaelei a fost depus în august 2012 în foaierul Ateneului foto: Click!

Mihaela Ursuleasa a studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit în 1999 cu „magna cum laude”, obţinând diploma de specializare în arta concertului, sub îndrumarea profesorului Heinz Medjimorec.

Într-un interviu pentru Observatorul Cultural, pianista Mihaela Ursuleasa declara cu tristeţe: "Prima mea profesoară, d-na Stela Drăgulin de la Braşov, mi-a dat ocazia unei fantastice experienţe de scenă, de concert. În schimb însă, mi-a asfixiat personalitatea, a ridicat pianista, dar aproape a distrus eul, omul din mine. Iată greşeli care ar trebui evitate, căci pot avea efecte distrugătoare pentru întreaga viaţă, pentru întreaga carieră viitoare a copilului. Un copil nu trebuie să fie forţat, nu trebuie să fie exploatat şi împins mereu şi mereu înainte, cu orice preţ, pentru reuşită şi glorie. Unui copil talentat un profesor bun îi dezvoltă şi îi susţine pasiunea pentru muzică şi înţelegerea pentru arta sunetelor. Căci acel copil va deveni artistul care, obligatoriu, va trebui să se descurce mai târziu singur în viaţă."

Mihaela a susţinut recitaluri la Amsterdam, Koln, Viena, Zurich sau New York. Înainte de a muri, avea prevăzute 16 concerte până la finalul anului în Europa şi America Latină.

Problemele sentimentale au dărâmat-o

Stabilită la Viena, în timpul unui concert l-a cunoscut pe violoncelistul de origine română Rodin Moldovan. Mihaela a rămas însărcinată şi a adus pe lume o fetiţă, Ştefanie Felicia. Rodin nu a recunoscut nicioadată copilul şi a declarat în nenumărate rânduri că s-au despărţit după ce Mihaela a fugit de acasă şi a refuzat testul de paternitate. Mai mulţi colegi, au spus la acea vreme că pianista s-ar fi refugiat în alcool şi ar fi fost internată de două ori la dezintoxicare.

Compozitorul şi pianistul Bela Koreny, un prieten foarte apropiat al artistei, a fost ultima persoană care a văzut-o în viaţă, cu doar câteva ore înainte ca aceasta să treacă în lumea celor drepţi.


    Felicia Felip s-a numărat printre cei care au venit să-şi ia rămas bun de la pianistăfoto: Click!
Felicia Felip s-a numărat printre cei care au venit să-şi ia rămas bun de la pianistăfoto: Click!

Bela Koreny a povestit pentru paginaintai.net după moartea artistei, că Mihaela intrase în patima alcoolului şi lua tratament medicamentos pentru a-şi trata dependenţa.

"De atunci (n.r de când a fost părăsită) a început depresia ei… Dar nu atunci a început să bea. În plus, artiştii pot bea din când în când, dar asta nu înseamnă că sunt alcoolici. Făcea un tratament pentru problema cu alcoolul. A fost internată într-o clinică pentru asta (...). Uneori mergea singură la clinică, alteori o duceam noi. A fost internată de două ori. Cea mai lungă perioadă petrecută acolo a fost de două luni. Iar înainte de asta, a stat acolo vreme de două săptămâni", a declarat atunci  compozitorul pentru publicaţia citată.

A fost înmormântată cu onoruri militare

Pianista a fost găsită moartă în locuinţa sa din Viena, în după-amiaza zilei 2 august 2012. Anchetatorii au stabilit că decesul a fost natural, cel mai probabil cauzat de un anevrism (dilatare patologică a pereţilor vaselor sangvine) care i-a provocat artistei o hemoragie cerebrală. A lăsat în urmă o mamă îndurerată şi o fetiţă ce avea doar 7 anişori când şi-a condus mama pe ultimul drum.

Pianista a fost înmormântată la 10 august 2012, cu onoruri militare, pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu, în cavoul în care sunt înmormântaţi şi bunicii ei.

Urmăreşte aici un moment dintr-un spectacol al Mihaelei Ursuleasa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
cub oana și viorel lis png
cub ameri nasrin png
angela similea
image png
image png
covorul rosu  sursa   Shutterstock jpg
britney spears profimedia jpg
banner pepe png
image
actualitate.net
image
actualitate.net