Gabriel Cotabiţă, încă în pericol. Ce spun medicii

Ultima actualizare:

    Gabriel Cotabiță nu este încă în afara oricărui pericolFoto: Arhivă personală
Gabriel Cotabiță nu este încă în afara oricărui pericolFoto: Arhivă personală

Gabriel Cotabiţă a ieşit joi (4 iunie) din comă, însă pericolul nu a trecut. Urmează un drum lung spre recuperare pe care artistul trebuie să îl depăşească. Medicii rămân rezervaţi cu privire la prognosticul stării cântăreţului.

Gabriel Cotabiţă (59 de ani) a ieşti din comă potrivit unui comunicat transmis joi (4 iunie) de medicii de la Spitalul Floreasca, „pacientul prezintă o suferinţă cerebrală postanoxică (n.r. anoxie - tulburare provocată de scăderea sub valorile normale a oxigenului din ţesuturile organismului)”. Medicii de specialitate spun că artistul mai are câteva obstacole de depăşit şi că nu este complet în afara pericolului.

"Se dovedeşte în cazul lui Gabriel Cotabiţă că nu există boli, ci bolnavi. După ce acum câteva săptămâni avea un scor Glasgow de 3, acum are unul de 13, faţă de un scor maxim de 15, iar aceste două puncte diferenţă nu sunt semnificative. Succesul echipei terapeutice este fantastic. Se vede că se poate şi în România, dacă ai toate lucrurile la dispoziţie. Întotdeauna există, însă, şi riscul de complicaţii. Este un pacient care a fost în stare critică trei săptămâni şi e suficient să luăm în calcul doar complicaţiile de decubit, de stat în pat, care pot apărea, de la escară până la cele septice, tromboembolismul pulmonar, atrofia masei musculare", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru despre starea lui Gabriel Cotabiţă, în emisiunea "Ora de vârf".

Pentru Gabriel Cotabiţă urmează o perioadă extrem de dificilă în care pot apărea complicaţii. El mai are un drum îndelungat până ce îşi va recupera toate funcţiile.

"Din punct de vedere medical, prognosticul rămâne în continuare rezervat. Cred că nici cei care îl îngrijesc nu pot să aibă un prognostic sigur sută la sută. Lucrurile par să fie pe un drum favorabil, dar vor fi necesare elemente complexe de recuperare neuromotorie, balneofizioterapie, balneofiziokinetoterapie şi, de ce nu, asistenţă neuropsihiatrică şi de suport psihologic şi pentru pacient, şi pentru familie. Va fi un drum îndelungat până va putea să îşi recupereze complet funcţiile, până va putea să cânte, dacă va putea să o mai facă vreodată", a spus Tudor Ciuhodaru pentru Romaniatv.

Gabriel Cotabiţă: medicii care se ocupă de cazul lui spun că riscul vital a fost depăşit

Medicii mai spun că Gabriel Cotabiţă este evaluat, în prezent, la 13 puncte pe scala Glasgow (n.r. de evaluare a stării de comă de la 3 - comă profundă - la 15). „Este conştient, momentele de cooperare alternează cu perioade de confuzie, dezorientare temporo-spaţială şi agitaţie psihomotorie în planul patului”, adaugă specialiştii. Potrivit acestora, Cotabiţă respiră spontan, necesitând intermitent mască de oxigen. „Pacientul are funcţiile vitale în parametrii normali, se alimentează per os (n.r. pe gură), beneficiază zilnic de şedinţe de psihoterapie şi fiziokinetoterapie”, mai menţionează medicii, care spun totuşi că „starea de sănătate a pacientului este încă fragilă”.

Specialiştii neurologi afirmă că scorul 13 al GCS indică faptul că pacientul Gabriel Cotabiţă nu este mai rău decât a fost, ceea ce este un element pozitiv, dar nu esenţial pentru funcţia creierului. „Partea esenţială este recuperarea cerebrală, recuperarea funcţională a creierului. Trebuie ştiut faptul că, faţă de alte organe, creierul nu suportă mai mult de câteva minute o suferiţă. Aspectele menţionate de medici indică faptul că riscul vital, adică cel care ţine de supravieţuire, a fost depăşit. Problema care se pune acum este dacă această stare mai bună va rezolva problema principală: recuperarea cerebrală”, a explicat prof. dr. Constantin Popa, neurolog.

 A fost în comă o lună de zile

Gabriel Cotabiţă este internat de la 8 mai la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca, după ce a făcut un stop cardio-respirator. Conform medicilor, cea mai probabilă cauză a stopului cardio-respirator suferit de Cotabiţă a fost o tulburare severă de ritm cardiac, produsă în contextul unor afecţiuni cardio-vasculare preexistente. 

De când a fost internat, preotul spitalului a oficiat mai multe slujbe pentru sănătatea lui Gabriel Cotabiţă, atât singur, cât şi în prezenţa prietenilor sau familiei cântăreţului. Preotul nu a fost în salonul unde este internat artistul, fiind într-o secţie cu multe restricţii.

Scorul  Glasgow care măsoară activitatea cerebrală prin evaluarea reacţiilor. În ziua în care Gabriel Cotabiţă a fost adus la spital, paramedicii i-au dat scor 3, semn că nu avea activitate cerebrală. După două săptămâni de tratamente, medicii au reevaluat starea artistului la scor 8, echivalentul comei medii, valoarea normală fiind 15.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Soldații ucraineni evacuează locuitorii din localitățile de lângă granița cu Rusia FOTO PROFIMEDIA
image
image
image
image
image
image
image png
banner Lavinia Petrea png
iulia vantur si salman khan 8 webp
iulia si mihai albu jpg
carmen harra piersic 1868x1080 1 jpg
florin piersic bianca dragusanu jpg
dan negru facebook jpg
banner gabriela cristea png
image
actualitate.net
image
actualitate.net