În 2014, s-au umplut închisorile cu "grei"

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

“Greii” din politică au trăit un an negru. Dosare precum Microsoft, Zambaccian, retrocedările ilegale de păduri sau privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare au băgat după gratii nume sonore. În premieră, în 2014, 9 foşti miniştri au rămas fără imunitate şi sunt cercetaţi. De asemenea, 22 de preşedinţi de consilii judeţene se regăsesc în dosare penale. Click! vă prezintă un ”film” al arestărilor şi condamnărilor din 2014.

Viorel şi Andrei Hrebenciuc, arestaţi în dosarul pădurilor

28 octombrie. Viorel Hrebenciuc a fost reţinut în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Anchetatorii susţin că Andrei Hrebenciuc, reţinut în 24 octombrie, în baza unei înţelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc şi cu avocaţii Victor Adrian Prodan şi Nicolae Mergeani, ar fi contribuit la retrocedarea ilegală şi la declararea la o valoare mică a unui teren forestier de 43.277 de hectare. În dosar au fost audiați Ilie Sârbu, prinţul Paul de România şi prinţesa Lia. Luni, 22 decembrie, Instanța Supremă a înlocuit în cazul lui Andrei Hrebenciuc măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

Adrian Năstase, 228 de zile în celulă

6 ianuarie. Anul a început cumplit pentru Adrian Năstase. Făcuse zece luni de puşcărie, în dosarul ”Trofeul calităţii”, apoi eliberat, în martie 2013. La aproape zece luni după ce a fost lăsat în libertate, fostul premier avea să fie din nou încarcerat. Primea o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare în dosarul ”Zambaccian”. Alături de fostul premier au fost condamnaţi atunci, de instanţa supremă, soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani de închisoare cu suspendare.• 21 august. Tribunalul Ilfov a decis să-l elibereze condiţionat pe fostul premier Adrian Nastase din Penitenciarul Jilava, după ce acesta a executat o treime din pedeapsă.

Radu Mazăre, săltat cu mascaţii din restaurant

8 aprilie. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost adus cu mascaţii la DNA pentru audieri, după ce a fost săltat de la o terasă din Parcul Herăstrău. În cursul dimineţii, procurorii au făcut percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului. El este acuzat de luare de mită în valoare de 175.000 de euro pentru construirea unui cartier de locuinţe destinat cazurilor sociale din oraş. El a fost reţinut pentru 24 de ore, apoi eliberat.

Fratele preşedintelui, 160 de zile în celulă

20 iunie. Tribunalul Bucureşti a decis  arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. Fratele preşedintelui a făcut 21 de cereri de eliberare sub control judiciar şi abia în 26 noiembrie a fost eliberat. În prezent se află în arest la domiciliu.

Dan Voiculescu, 10 ani la "mititica"

8 august. Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe fostul senator Dan Voiculescu la zece ani de închisoare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Alături de Voiculescu au mai fost condamnaţi la închisoare cu executare sau suspendare alţi 11 inculpaţi. Printre ei şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, aflat la momentul privatizării în funcţia de director general al ICA. Acesta a primit 8 ani de închisoare cu executare.

Alina Bica, despăgubiri uriaşe

20 noiembrie. Sefa DIICOT Alina Bica a fost reţinută de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind o despăgubire ilegală făcută de o comisie din ANRP din care a făcut parte. Este acuzată că, împreună cu alţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro). Cu doar o lună înainte apăruseră fotografii cu ea şi Elena Udrea, la cumpărături în Paris.

Dorin Cocoş, din Dubai, la zdup

16 octombrie. Au fost făcute percheziţii în dosarul licenţelor Microsoft la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru - Niro, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu, în dosarul Microsoft.• 28 octombrie. Omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, la întoarcerea dintr-o vacanţă în Dubai. În acest dosar, DNA a cerut avize pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi pretins 20 de milioane de dolari, din cele 54 de milioane achitate de Executiv, în cadrul contractului de licenţe cu Microsoft.

Dosarele în cifre

• În perioada 1 ianuarie — 30 noiembrie, au fost trimişi în judecată peste 900 de inculpaţi• Au fost dispuse măsuri asiguratorii pentru sume de bani şi bunuri de aproximativ 200 milioane de euro.• În Dosarul Microsoft sunt cercetaţi 9 foşti miniştri• În Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, prejudiciul e de aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier• 22 dintre cei 41 de preşedinţi de consilii judeţene se regăsesc în dosare penale sau la avizierele instanţelor de judecată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
lavinia si banica jpg
Artista s-a aflat în pragul anorexiei
vedete la un pas de moarte jpg
monica tatoiu
Alexandru Ciucu jpg
tania popa colaj facebook jpg
„Singurul om cu care probabil voi ține legătura este Zmărăndescu",  a spus Ana Maria Pal
image
actualitate.net
image
actualitate.net