Oscar 2016: Comentarii critic

Ultima actualizare:
Emmanuel Lubezki a mai câștigat Oscarul și în 2015, cu „Birdman”, și în 2014, cu „Gravity”
Emmanuel Lubezki a mai câștigat Oscarul și în 2015, cu „Birdman”, și în 2014, cu „Gravity”

Ce-a de-a 88-a ediție a premiilor Oscar și-a desemnat câștigătorii. Anca Grădinariu, jurnalist și critic de film, a comentat pentru Click! rezultatele galei din acest an.

Anul acesta, premiile Oscar s-au desfășurat în noaptea de 28 spre 29 februarie, la Dolby Theatre din Hollywood (California, Statele Unite ale Americii) și a fost prezentată de comediantul de culoare Chris Rock (51 de ani). „Arată fantastic de bine la vârsta lui și a făcut o treabă grozavă. A avut și «material», apropos de scandalul cu discriminarea iscat în jurul galei din acest an, pe motiv că foarte puțini actori de culoare au fost nominalizați. Cel mai mult mi-a plăcut gluma făcută de el cu referitre la actrița Jada Pinket Smith, care a boicotat Oscarurile din acest an. Chris Rock a spus că e ca și cum el ar boicota chiloțeii Rihannei deși n-am fost invitat acolo”, a comentat, pentru Click!, Anca Grădinariu, jurnalist și critic de film.

Emmanuel Lubezki, al treilea an consecutiv premiul pentru „Cea mai bună imagine”

Anca Grădinariu este jurnalist și critic de film
Anca Grădinariu este jurnalist și critic de film

În ceea ce privește câștigătorii importanți, Anca Grădinariu a făcut următoarele observații: „Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar este clar o surpriză. Alicia Vikander nu a primit premiul pentru rolul excepțional din «Ex Machina», ci pentru rolul mediocru din «The Danish Girl» («Daneza»). De asemenea, m-a impresionat și Emmanuel Lubezki. Premiul luat de el, pentru cea mai bună imagine, este foarte important, iar el a reușit asta a treia oară consecutiv (după «Gravity» în 2014 și «Birdman» în 2015), ceea ce este cu adevărat o performanță greu de egalat”.

„M-a impresionat gașca filmului «Mad Max». Cu siguranță a fost cea mai colorată și bine îmbrăcată și puzderia de premii pe care a luat-o arată că Academia a decis că el e filmul anului”.

În ceea ce privește organizarea galei din acest an, Anca Grădinariu a remarcat câteva aspecte negative: „Este foarte lungă festivitatea, e din ce în ce mai lungă, deși se străduiesc de la an la an să o scurteze. De asemenea, cerd că sunt prea multe și confuze premiile tehnice”. Însă, indiferent de minusuri, gala Oscar impresionează mereu prin eleganță. „Au fost deosebite mai ales aparițiile celeste ale actrițelor Charlize Therone și Rooney Mara”, este de părere Anca Grădinariu, jurnalist și critic de film.

„Cel mai previzibil premiu a fost cel acordat animației «Inside Out», care chiar nu avea concurență și e încă o recunoaștere pentru reușitele casei de film Pixar.

„Mi se pare ciudat că mai toate premiile tehnice s-au dus la «Mad Max», în timp ce premiul de regie s-a dus la Alejandro Gonzalez Inarritu, ca și cum Academia ar spune că regizorul George Miller nu are nici un merit pentru premiile tehnice. M-a bucurat că «The Big Short» a câștigat premiul pentru scenariu adaptat, pentru că a făcut sexy și captivant colapsul bancar, așa cum spunea cineva, aruncând o săgeată spre «The Revenant», că uneori piața de urși poate fi mai fascinantă ca ursul în sine”, a mai comentat, pentru Click!, Anca Grădinariu.

Sylverster Stallone merita premiul pentru rol secundar

Leonardo DiCaprio (41 de ani) și Brie Larson (26 de ani) au câștigat cele mai importante trofee la Oscar 2016
Leonardo DiCaprio (41 de ani) și Brie Larson (26 de ani) au câștigat cele mai importante trofee la Oscar 2016

În ceea ce privește câștigătorul categoriei de „Cel mai bun actor în rol secundar”, Anca Grădinariu a adăugat: „M-aș fi bucurat să ia Stallone premiul, care să-i încununeze cariera, dar și Mark Rylance a fost foarte bun în filmul lui Spielberg”. De asemenea, referitor tot la festivitatea din acest an, criticul a mai spus: „Trebuie să recunoaștem că Ungaria stă mult mai bine decât România, are 9 nominalizări și deja 2 Oscaruri câștigate.

Brie Larson este extrem de credibilă, Leonardo Dicaprio, un chinuit


    Leonardo DiCaprio (41 de ani) și Brie Larson (26 de ani) au câștigat cele mai importante trofee la Oscar 2016colaj: Click!
Leonardo DiCaprio (41 de ani) și Brie Larson (26 de ani) au câștigat cele mai importante trofee la Oscar 2016colaj: Click!

În ceea ce-i privește pe marii câștigători, Anca Grădinariu a adăugat: „Brie Larson era cumva o victorie scontată, având în vedere pariurile de dinainte de Oscar. E o actriță foarte tânără și cvasinecunoscută, care a făcut un rol foarte-foarte dificil, într-un film independent, cu buget mic, în care a interpretat o fată răpită și violată care încearcă să evadeze din închisoarea ei, împreună cu copilul ei și al agresorului. E extrem de credibilă și empatică. În ceea ce-l privește pe Leonardo DiCaprio, însă, există două tabere: una care îl consideră un actor intens, alta care crede că se chinuiește prea mult. Eu fac parte din cea de-a doua tabără. Cred că în «The Revenant» a atins culmea chinului și a căznelii actoricești, mai mult nu putea să facă, practic. Dar premiul lui a fost la fel de previzibil ca ploaia toamna, la fel de previzibil ca și discursul lui despre încălzirea globală, spus înainte să se urce în limuzina sau în avionul său personal”.

„Spotlight”, surpriza de la Oscar 2016

În opinia criticului Anca Grădinariu, surpriza de la Oscar 2016 a fost filmul „Spotlight”, care i-a suflat premiul lui „The Revenant”. „E un film solid, în stilul celor care se făceau foarte des în anii ’70, despre anchete de presă revelatoare. Povestește despre deconspirarea abuzurilor sexuale din cadrul bisericii catolice și e o peliculă-manifest cu atât mai importantă, cu cât în ziua de azi ni se zice din ce în ce mai des că jurnalismul de calitate moare. Mie nu mi s-a părut inovator filmul, ci mai degrabă convențional, dar are momente foarte puternice și ca să fiu sinceră mă bucur că n-a fost «The Revenant», acel cortegiu nesfârșit de suferințe”, a mai spus Anca Grădinariu.

A comentat, pentru Click!, Anca Grădinariu

La 69 de ani, Sylvester Stallone se poate lăuda cu trei nominalizări la Oscar, dar nu a câștigat încă râvnita statuetă
La 69 de ani, Sylvester Stallone se poate lăuda cu trei nominalizări la Oscar, dar nu a câștigat încă râvnita statuetă

Lista completă a câștigătorilor statuetelor Oscar 2016

  • Cel mai bun film: „Spotlight” (regia: Tom McCarthy)
  • Cel mai bun actor într-un rol principal: Leonardo DiCaprio, pentru rolul interpretat în „The Revenant”
  • Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Brie Larson, pentru rolul interpretat în „Room”
  • Cel mai bun regizor: Alejandro Gonzalez Inarritu, pentru regia la „The Revenant”
  • Cel mai bun film străin: „Son of Saul” (Ungaria, regia: László Nemes)
  • Cea mai bună actriţă în rol secundar: Alicia Vikander, pentru rolul interpretat în „The Danish Girl” („Daneza”, 2015).
  • Cel mai bun actor în rol secundar: Mark Rylance, pentru rolul interpretat în „The Bridge of Spies” („Podul spionilor”, 2015)
  • Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Inside Out” („Întors pe dos”, 2015, regia: Pete Docter)
  • Cel mai bun scurtmetraj animat: „Bear Story” („Historia de un oso”, 2014, Chile, regia: Gabriel Osorio şi Pato Escala)
  • Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Stutterer” (regia: Benjamin Cleary şi Serena Armitage)
  • Cel mai bun lungmetraj documentar: „Amy”
  • Cel mai bun scurtmetraj documentar: „A Girl in the River: The Price of Forgiveness”
  • Cele mai bune efecte vizuale: „Ex Machina” (2015).
  • Cel mai bun montaj de sunet: „Mad Max. Fury Road” („Mad Max: Drumul furiei”, 2015).
  • Cel mai bun mixaj de sunet: „Mad Max. Fury Road” („Mad Max: Drumul furiei”, 2015).
  • Cel mai bun montaj: „Mad Max. Fury Road” („Mad Max: Drumul furiei”, 2015).
  • Cea mai bună imagine: Emmanuel Lubezki, „The Revenant” („The Revenant: Legenda lui Hugh Glass”, 2015).
  • Cel mai bun machiaj: „Mad Max. Fury Road” („Mad Max: Drumul furiei”, 2015).
  • Cea mai bună regie artistică: „Mad Max: Fury Road” („Mad Max: Drumul furiei”, 2015).
  • Cele mai bune costume: „Mad Max: Fury Road” („Mad Max: Drumul furiei”, 2015).
  • Cel mai bun scenariu adaptat: Charles Randolph şi Adam McKay, „The Big Short” („Brokerii apocalipsei”, 2015).
  • Cel mai bun scenariu original: Josh Singer şi Tom McCarthy, „Spotlight” (2015).
  • Cel mai bun cântec: „Writing’s On The Wall” din „Spectre”
  • Cea mai bună coloană sonoră: „The Hateful Eight” („Cei 8 odioși”, 2015)
image
image
image
image
image
image
image png
image png
cub iulia vantur png
radu valcan instagram jpg
bogdan ene logo logo webp
actorii jpg
zendaya covorul rosu getty (3) jpg
catalin scarlatescu urgenta spital accident 808545 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net