David Bowie a murit. Ce ne rămâne după dispariţia sa

Ultima actualizare:

    David Bowie a devenit celebru în anii `60Foto Hepta
David Bowie a devenit celebru în anii `60Foto Hepta

David Bowie a fost un artist impresionant şi un inovator. Dispariţia sa, duminică (10 ianuarie), după o luptă de 18 luni cu cancerul a şocat lumea. Artistul, pe numele său real David Robert Hayward-Jones, a realizat de-a lungul carierei 25 de albume de studio, 9 albume live, 13 albume video şi peste 51 de videoclipuri pentru melodiile sale.

A debutat cu piesa „Liza Jane” în 1964, dar prima oară când a folosit numele de David Bowie a fost în 1966 la lansarea „Can't Help Thinking About Me”. Tot în 1966 lansează „Do Anything You Say”, urmat de încă patru single-uri, pentru ca în 1967 să-şi lanseze albumul de debut, ce poartă numele artistului. 

Succesul pe piaţa muzicală din Marea Britanie vine cu „Space Oddity”. Inovativ este caracteristica acestuia. Atât albumul cât şi melodia cu acelaşi nume au fost lansate cu câteva zile înainte de misiunea spaţială Apollo 11 (cea care a realizat prima aselenizare n.r.).

David Bowie: „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”

Urmează „The Man Who Sold the World” şi „Hunky Dory”, iar în 1972 cucereşte şi America cu albumul „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Următoarele albume devin numărul 1 în Marea Britanie „Aladdin Sane” (1973), „Pin Ups” (1973), „Diamond Dogs” (1974) and „Scary Monsters (And Super Creeps)” (1980).

David Bowie: „Fame”

Bowie şi-a schimbat stilul în 1975, devenind aproape obsedat de curentul dance/ funck din Philadelphia, şi a repurtat primul său succes în America, ajungând pe primul loc în topul Billboard cu single-ul „Fame”, extras de pe albumul „Young Americans”, ce a fost urmat, în 1976, de LP-ul rock avangardist „Station to Station”, ce a ajuns până pe locul al treilea în topul american şi a inclus un alt single de succes, „Golden Years”. 

David Bowie: Let's Dance”

Urmează trei albume de studio lansate în colaborare cu EMI. „Let's Dance” (1983), „Tonight” (1984) şi „Never Let Me Down” (1987). Single-ul de pe primul dintre aceste trei albume, ce poartă acelaşi nume, este prima piesă a artistului britanic care ajunge numărul 1 simultan în Marea Britanie şi Statele Unite.

A revenit la cariera solo cu albumul „Black Tie White Noise” din 1993, apoi a înregistrat în 1995 „Outside”, în colaborare cu Brian Eno, şi a plecat în turneu alături de trupa Nine Inch Nails. A revenit în studiouri în 1996 pentru a înregistra albumul „Earthling”, influenţat de stilul tehno. A lansat alte două albume, „Hours”, în 1999, şi „Heathen”, în 2002.

David Bowie: „Heathen”

David Bowie a produs şi albume pentru alţi artişti, precum Lou Reed, Iggy Pop, Iggy and The Stooges şi Mott the Hoople. A fost recompensat cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră în 2006, dar, începând din acel an, nu a mai urcat niciodată pe scenă pentru a susţine un concert live. În ciuda cererilor insistente ale fanilor care doreau să îl vadă în turneu, David Bowie a refuzat constant astfel de proiecte în ultimii ani şi a dus o existenţă retrasă, în reşedinţa sa din New York, apărând foarte rar în public.

Ultimul concert live susţinut de David Bowie a avut loc la New York, cu ocazia unui eveniment de caritate, în 2006. David Bowie a împlinit vârsta de 69 de ani pe 8 ianuarie şi a sărbătorit această zi specială prin lansarea ultimului său album de studio, intitulat „Blackstar”. La două zile după acest eveniment memorabil, la 10 ianuarie 2016, artistul pierdea lupta cu cancerul şi familia anunţa decesul acestuia pe Facebook. 

image
image
image
image
image
image
casa adela popescu colaj jpg
banner catalin dobrescu oana radu png
tavi clonda si gabriela cristea e1676360535995 jpg
banner rona hartner png
banner madalin ionescu png
banner denisa manelista png
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
image
actualitate.net
image
actualitate.net