Ți s-au ars electrocasnicele din cauza supratensiunilor? Aşa ceri despăgubiri

Ultima actualizare:

    Compensarea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V) singurele excepţii fiind lămpile electrice şi receptoarele electrotermice care nu conţin componente electronice
Compensarea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V) singurele excepţii fiind lămpile electrice şi receptoarele electrotermice care nu conţin componente electronice

A fost pană de curent şi te-ai trezit că ţi s-a ars televizorul sau robotul de bucătărie? Uite cum poţi obţine despăgubiri.

La cerere, cetăţenii au dreptul să primească despăgubiri dacă aparatele electrocasnice li se strică din cauza supratensiunilor accidentale ale reţelei, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, scrie avocatnet.ro.

Atenţie! 

Compensarea în bani se face pentru orice bun de larg consum pentru uzul gospodăresc alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V). Singurele excepţii sunt lămpile electrice şi receptoarele electrotermice care nu conţin componente electronice.

Despăgubirile sunt acordate de operatorul de reţea direct clienţilor casnici sau prin intermediul furnizorului de energie electrică, după caz, potrivit Ordinului ANRE nr. 177/2015. Acest lucru este posibil doar dacă operatorul de reţea, în urma unei investigaţii proprii, constată stricăciunile şi vina sa pentru producerea acestora.

Practic, în cazul stricării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clienţii casnici trebuie să depună o cerere de despăgubire la furnizorul de energie electrică sau la operatorul de reţea, după caz. Iar dacă în urma investigaţiei solicitarea se dovedeşte a fi întemeiată, sunt necesare şi următoarele documente justificative:

  • documentele de achiziţie (factură, chitanţă, bon fiscal etc.) sau o declaraţie pe propria răspundere cu privire la data achiziţiei aparatului electrocasnic;
  • documentele aferente contravalorii reparaţiei electrocasnicelor deteriorate (factură, chitanţă, bon fiscal) sau, în cazul în care reparaţia nu este posibilă, confirmarea acestui fapt din partea unei firme specializate în repararea electrocasnicelor.

Potrivit procedurii, acordarea despăgubirilor se face numai dacă sunt îndeplinite, în mod cumulativ, o serie de condiţii, după cum urmează:

  • deteriorarea electrocasnicelor s-a produs din cauza supratensiunilor accidentale din reţeaua electrică a operatorului de reţea din vina acestuia;
  • supratensiunile accidentale n-au fost de origine atmosferică;
  • electrocasnicele deteriorate sunt omologate şi au fost alimentate cu energie electrică prin circuite corect dimensionate, corespunzătoare din punct de vedere tehnic;
  • locul de consum unde s-a produs evenimentul este alimentat cu energie electrică în baza unui contract de furnizare a energiei electrice/contract de reţea;
  • clientul casnic a solicitat în scris furnizorului sau, după caz, operatorului de reţea acordarea despăgubirilor în termenul legal.

Important! Acordarea despăgubirilor se face doar în urma solicitării scrise a clientului, de fiecare dată când acesta suferă pagube din cauza supratensiunilor accidentale.

Mai multe despre etapele de urmat pentru obţinerea despăgubirilor citiţi aici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
trandafiri pixabay jpg
Facerea Adam Capela Sixtina Michelangelo jpg
balonare jpg
bancomat pexels jpg
Poluare FOTO Shutterstock jpg
Mihai viteazul si doamna velica
image
actualitate.net
image
actualitate.net