Zmeura, bună pentru plămâni

Ultima actualizare:

    Zmeura e  recomandată pentru  copiii în creştere.  În plus, ei o adoră!Foto Shutterstock
Zmeura e recomandată pentru copiii în creştere. În plus, ei o adoră!Foto Shutterstock

Gustoase, dar mai ales foarte sănătate! Dr. Ovidiu Bojor, specialist în fitoterapie, ne spune de ce e bine să nu ocolim aceste fructe de vară.

Zmeurul este cunoscut pentru proprietăţile sale nutritive din timpuri străvechi, fiind cultivat încă din secolul al XIV-lea. Au fost obţinute astfel numeroase varietăţi cu fructe galbene, albe, negre sau de un roşu aprins, foarte mari, parfumate. Zmeura reprezintă o bogată sursă de zaharuri, pectine şi proteine şi, în special, de microelemente şi vitamine, care acţionează benefic asupra întregului organism. Valoarea energetică este de 40 kcal la 100 g fructe.Îndeosebi pentru astenici şi pentru copiii în creştere, zmeura este un excelent fruct tonic. Uşor acidă, cu proprietăţi sudorifice (de a stimula secreţia glandelor sudoripare), este utilă în stările febrile. Aciditatea uşoară o face recomandabilă în dispepsie (tulburări digestive cu caracter funcţional, subiectiv: greaţă, arsuri, flatulenţă). În diverse afecţiuni digestive (diaree, hiperaciditate etc.) pot fi folosite şi frunzele, care au proprietăţi astringente.Este uşor laxativă, precum şi diuretică, cu eliminare de uraţi. Este un bun adjuvant într-o serie de afecţiuni: cardiace, pulmonare şi renale. Atât în scop nutritiv, cât şi în scop terapeutic, zmeura poate fi consumată ca atare sau sub formă de gemuri şi siropuri. Recomandăm prepararea siropului din zmeură la rece, folosind 64% zahăr şi 36% suc de fructe sau 75-80% miere şi 20-25% suc de fructe. În cazul în care ar fi valorificat întreg potenţialul de zmeură pe care îl avem în Carpaţi, am avea tot timpul anului la dispoziţie o băutură naturală superioară, nu numai cu proprietăţi nutritive, ci şi terapeutice. 

5 obiceiuri care fac mai mult rău decât bine

Unele lucruri despre care credem că sunt de mare ajutor pentru a ne menţine sănătatea sunt periculose. Iată despre ce e vorba:Să sari peste o masăÎndeosebi femeile au obiceiul să sară peste mese ca să-şi păstreze silueta. Însă dacă te înfometezi vei avea super poftă de mâncare la următoarea masă şi veimânca de două ori mai mult.Să bei doar apă îmbuteliatăUnii cred că e bine să bea numai apă plată îmbuteliată, fiindcă apa de la robinet nu e la fel de pură. Atenţie, apa îmbuteliată nu conţine fluor şi deficienţa de fluor duce la carii şi la pierderea dinţilor.Să te speli pe dinţi după fiecare masăÎn felul acesta rişti să aduci vătămări smalţului dinţilor. Dinţii trebuie spălaţi numai dimineaţa şi seara cu mişcări circulare, fără a apăsa prea tare ca să nu răneşti gingiile.

Să-ţi iei vitaminele doar din pastileNu trebuie să ne asigurăm nevoia de vitaminte din suplimentele alimentare. Unele vitamine în doze prea mari mari pot avea efecte secundare : vitamina A e toxică pentru făt, C provoacă probleme intestinale, B6 dăuneauză nervilor. Mai bine le luăm din alimente.Să foloseşti des săpunuri antimicrobieneFolosite la fiecare contact cu lumea din afară, nu mai dezvolţi anticorpi. Germenii patogeni sunt pretutindeni şi la prima greşeală ne pot contamina. În plus, conţin triclosan care duc la proliferarea bacteriilor rezistente la antibiotice. (Arina Avram)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net