Vrei o vedere mai bună? Mănâncă bame!

Ultima actualizare:

Seamănă la formă cu fasolea păstăi, la gust cu vânăta sau sparanghelul şi au efecte miraculoase pentru întreg organismul. Bamele se găsesc destul de rar la noi, dar atunci când puneţi mâna pe ele nu ezitaţi să le consumaţi!

Bama este o legumă verde, lunguiaţă, care face parte din familia malvaceelor, alături de bumbac, hibiscus şi cafea. Deşi este mai puţin cunoscută în ţara noastră, această legumă este extrem de versatilă şi benefică pentru sănătate, fiind o sursă incredibilă de vitamine şi minerale esenţiale. Săracă în calorii, dar bogată în nutrienţi, bama poate fi folosită în curele de slăbire, precum şi pentru menţinerea sănătăţii tractului gastrointestinal şi reglarea nivelului de zahăr în sânge, conform www.alegesanatos.ro. Iată câteva din beneficiile pe care această legumă le aduce organismului nostru.

  • Este bogată în vitaminele A, C, B1, B2, B9 şi în minerale precum calciu, magneziu, potasiu şi zinc.
  • Stabilizează nivelul zahărului în sânge, fiind benefică în ţinerea sub control a diabetului de tip 2.
  • Este bogată în antioxidanţi, inclusiv betacaroten şi luteină, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi la îmbunătăţirea vederii.
  • Fiind bogată în antioxidanţi şi fibre, ajută la prevenirea cancerului, în special a cancerului colorectal.
  • Datorită conţinutului de vitamina C, întăreşte sistemul imunitar, prevenind îmbolnăvirea.
  • Nu conţine grăsimi saturate sau colesterol şi este săracă în calorii, aşadar poate fi folosită cu succes în curele de slăbire. Are doar 31 de calorii la suta de grame.
  • Este o sursă importantă de fibre solubile şi insolubile, favorizând tranzitul intestinal, protejând sistemul digestiv şi calmând simptomele colonului iritabil.
  • Datorită conţinutului ridicat de fibre şi de apă, previne constipaţia şi balonarea.
  • Conţine o cantitate impresionantă de vitamina K, cea care este responsabilă de coagularea sângelui.
  • Ajută la tratarea infecţiilor pulmonare şi a afecţiunilor respiratorii.
  • Ajută la tratarea ulcerului şi a cancerului de colon.
  • Fiind bogată în acid folic, (22% din doza zilnică recomandată la suta de grame), este recomandată femeilor însărcinate.

Ce şi cum consumăm de la bame

simeon stalpnicul png

De la bame pot fi consumate florile (în decoruri, salate) şi capsulele tinere, care nu măsoară mai mult de 10 centimetri. Acestea pot fi tăiate rondele sau alte forme şi adăugate spre sfârşit în supe, ciorbe, tocăniţe, preparate la aburi (întregi sau secţionate transversal), adăugate la murături, coapte, folosite pentru îngroşarea sosurilor şi supelor (4 bame/litru de lichid). Bamele se înmoaie foarte repede şi nu necesită preparare de lungă durată. Se combină excelent cu roşii. Un exemplu ar fi tocăniţa rapidă, consumată şi pe post de zacuscă. Se înmoaie ceapa în apă, se adaugă rondele de bame şi cubuleţe de roşii decojite, se lasă pe foc potrivit 5-10 minute, se adaugă sare după gust şi verdeţurile preferate, se stinge focul, se adaugă puţin ulei de măsline şi usturoi pisat. 

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net