Vitamina C şi rolul ei în organism

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Oricine ştie că primele semne de răceală înseamnă creşterea dozei de vitamina C în organism, substanţă care ne ajută în lupta cu infecţiile.

Însă vitamina C are numeroase alte roluri, motiv pentru care trebuie să avem grijă să nu ne lipsească niciodată. 

Importanţa vitaminei C

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, un puternic antioxidant care, împreună cu vitaminele A şi E apără organismul de radicalii liberi şi de stresul oxidativ. Este antiinfecţioasă, tonifiantă, antitoxică, participă la asimilarea de către organism a fierului, măreşte rezistenţa vaselor sanguine, contribuie la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi oaselor, diminuează perioadele de convalescenţă. Totodată, reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, distruge toxinele acumulate în organism şi participă la transformările chimice ale proteinelor, lipidelor şi glucidelor, la formarea substanţelor intercelulare. Prezenţa vitaminei C în organism  împiedică depunerea grăsimilor la nivelul ficatului şi asigură funcţionarea normală a celulei hepatice, are acţiune antialergică şi scade incidenţa apariţiei de cheaguri în vasele sanguine.

Surse naturale de vitamina C

Pentru a asimila cât mai mult din vitamina C, e recomandat ca legumele şi fructele care conţin vitamina C să fie consumate în stare crudă sau să fie preparate uşor la aburi. Orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Încercaţi să consumaţi cât mai multe din legumele şi fructele următoare: pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă, măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine.

Carenţa de vitamina C

Aporturile nutriţionale recomandate de vitamina C sunt de 35 până la 65 mg pe zi pentru copil, de la 60 la 100 mg pentru adulţi şi adolescenţi. La polul opus, lipsa vitaminei C din organism poate provoca scorbut, boala care cauzează hemoragii, pierderea dinţilor şi umflarea gingiilor, vindecarea lentă a rănilor şi fracturilor, încheieturi umflate sau dureroase, apariţia de umflături şi vânătăi pe suprafaţa pielii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sarmale in Japonia Captura Video HaiHui în doi jpg
image
image
image
image
image
image
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net