Vanilia, condimentul care calmează durerile

Ultima actualizare:

Considerată unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, vanilia este fructul unei orhidee căţărătoare originară din America Centrală. Însă, aroma ei dulce şi gustul delicat nu este folosit doar ca mirodenie, ci şi ca medicament.

Vanilia e o orhidee tropicală. Florile sale galbene, care rezistă doar o zi, se transformă în păstăile care, după un drum lung, ajung în bucătăriile gospodinelor. Este unul dintre cele mai îndrăgite mirodenii în prăjituri, dulciuri, creme şi ciocolată. Pe lângă savoarea ei, vanilia are şi multe alte proprietăţi:

  • Ajută la relaxare, calmare şi sedare. Dacă treci printr-o perioadă grea şi ai devenit anxios, masajul corpului cu ulei de vanilie te ajută să te relaxezi. Persoanele care suferă de depresie pot adăuga în apa de baie câteva picături de esenţă de vanilie.
  • Are proprietăţi afrodisiace, descoperite de azteci. Mai ales în combinaţie cu ciocolata, care creşte endorfinele, proprietăţile sale sunt stimulate.
  • Calmează durerile. Conţine eugenol şi cumarină, care au un efect analgezic asemănător aspirinei şi care este benefic în cazul durerilor de stomac, cap, reumatism şi muşchi.
  • Ajută la scăderea febrei. Este antibacteriană, previne infecţiile bucale şi durerile de dinţi. Uleiul de vanilie poate reduce febra şi inflamaţiile provocate de aceasta. Astfel, câteva bucăţi dintr-un baton de vanilie, tăiate foarte mărunt şi amestecate cu o cană de lapte cald, vor reduce febra.
  • Efecte antioxidante. Vanilina e un antioxidant puternic. Dozele folosite în alimente oferă o protecţie împotriva oxidării proteinelor şi peroxidării lipidelor.
  • Atacă insomnia. Scăpaţi de chinul nopţilor nedormite parfumând camera cu esenţă de vanilie: o lumânare parfumată sau o cârpă pe care ai picurat câţiva stropi de esenţă.
  • Neutralizează aciditatea. Vanilia face bine şi la stomac. Pune 1-2 picături de esenţă în apa de băut şi scapi de aciditate.
  • Reglează menstruaţia.  Prin regularizarea secreţiei de hormoni precum estrogenul, vanilia ajută la reglarea menstruaţiei. Uleiul esenţial ajută şi la tratarea impotenţei şi frigidităţii.

Iată ce vitamine conţine  această mirodenie!

Extractul de vanilie conţine cantităţi mici ale vitaminelor din complexul B-urilor, precum niacina (vitamina B3), acidul pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitmina B1), riboflavina (B2) şi vitamina B6. Rolul acestora este unul  important pe mai multe planuri:  în sintetizarea enzimelor, în funcţionarea sistemului nervos şi în reglarea metabolismului. Acest condiment conţine uşoare urme de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier şi zinc. Potasiul este o componentă importantă a celulelor şi a fluidelor corporale, care determină ritmul bătăilor inimii şi presiunea sângelui. Fierul este esenţial pentru înmulţirea celulelor roşii şi intensifică producerea enzimelor antioxidante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net