Uite cum ne distruge telefonul!

Ultima actualizare:

    Cercetătorii americani au descoperit că peste 65% din populaţia planetei e dependentă de tehnologie
Cercetătorii americani au descoperit că peste 65% din populaţia planetei e dependentă de tehnologie

La finele lui 2014, doar 44% din populaţia planetei deţinea un telefon inteligent. Trei ani mai târziu, statisticile arătau că peste 64,8% din planetă deţinea un aparat inteligent. Recent, un studiu realizat în România a arătat că până la vârsta de 17 ani, copiii ajung să petreacă 5 ore pe zi pe telefonul mobil. Iată consecinţele utilizării excesive!

Dependenţă 

Dependenţa de telefon e una deosebit de gravă, cu efecte urâte. Dacă nu rezistaţi 60 de minute fără să vă uitaţi în telefon înseamnă că sunteţi o victimă. 82% din adulţi recunosc că sunt fericiţi când sună telefonul, pentru că la auzul soneriei în creier e eliberată aceeaşi cantitate de serotonină şi dopamină ca atunci când luăm droguri uşoare.

Afecţiuni nervoase 

Utilizarea zilnică a telefoanelor mobile slăbeşte sănătatea organismului. Un exemplu este nevralgia occipitală, afecţiune care afectează terminaţiile nervoase din partea superioară a coloanei vertebrale care ajung până în zona scalpului. De aici apar migrenele, durerile de cap şi senzaţia de cap greu, ca după o beţie cruntă.

Stres

Să ai cu tine telefonul tot timpul (n.r. inclusiv la WC) înseamnă că eşti „disponibil” tot timpul. Încă din 2012 s-a demonstrat că „aşteptarea unui telefon” sau senzaţia că trebuie să fiţi contactaţi ridică alarmant nivelul de stres. Aşa apar iluziile (n.r. senzaţia că a vibrat sau a sunat telefonul) care vă fac să vă uitaţi la ecran neîncetat.

Atitudine antisocială

Cercetătorii britanici au descoperit să dependenţa de telefon dezvoltă anumite apucături sociopate, au tendinţa de a minţi, de a răspunde monosilabic la întrebări şi de a fi incapabili să ofere indicaţii legate de orientarea în spaţiu. În plus, telefonul mobil ne face mai egoişti, mai puţin sensibili şi voluntari şi ne reduce capacităţle adaptative.

Somn agitat

63% din utilizatorii de telefoane mobile sunt insomniaci. 30% din cei cu vârste cuprinse între 30 şi 64 de ani stau pe întuneric, cu telefonul, până la ore târzii. S-a demonstrat ştiinţific că lumina artificială pe timpul nopţii face cât două expresso tari băute înainte să vă băgaţi la somn. Inhibă melatonina şi dă peste cap programul de odihnă.

Îngrăşare

Timpul petrecut în realitatea virtuală e extrem de nociv pentru organism. În loc să ardeţi natural caloriile prin mişcare, începeţi să le stocaţi necontrolat. În 2016, s-a demonstrat că 49 din 300 de studenţi sufereau de boli cardiovasculare cauzate de colesterol şi de boli ale articulaţiilor. Şi asta pentru că petreceau peste 7 ore pe zi la telefon.

Vederea

Expunerea directă pe o perioadă îndelungată la lumina artificială a telefonului duce la degenerescenţa maculară, o afecţiune a retinei. Un studiu realizat în 2016 a arătat că din 2.000 de voluntari 55% au dezvoltat afecţiuni iremediabile ale ochilor. Pentru a vă salva ochii trebuie ca la fiecare 20 de minute de privit în tabletă să focusaţi privirea timp de 20 de secunde pe un obiect aflat la 10 metri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net