Tot ce trebuie să ştii despre epilarea definitivă

Ultima actualizare:
Alice Kohan a  epilat-o cu laser  şi pe Diana Bart
Alice Kohan a epilat-o cu laser şi pe Diana Bart

Te-ai săturat de epilarea cu ceară, cu epilatorul sau cu lama de ras? Treci la celălalt nivel şi încearcă epilarea definitivă. Nu mai e de mult un moft, nici un lux. Pe piaţă există tot felul de aparate, de la cele mai sofisticate lasere, IPL-uri, SPL-uri, până la aparate ce pot fi folosite acasă. Specialiştii ne spun care sunt diferenţele dintre ele şi ce trebuie să ştii înainte de a alege varianta potrivită.

Cum funcţionează

Epilarea definitivă reprezintă distrugerea zonei germinative a bulbului pilos prin coagularea acestuia de către căldura locală puternică emisă de aparat, ne spune Alice Kohan, trainer estetician la un salon din Bucureşti. Potrivit acesteia, după 8-10 şedinţe, părul dispare în proporţie de 80-95%, iar rezultatele sunt permanente. Dar să nu uităm că vorbim despre un ţesut viu şi, mai ales la persoanele tinere, creşterea părului este un fenomen dinamic. Asta înseamnă că, pe parcursul vieţii, pot apărea noi fire de păr, altele decât cele distruse cu aparatul.

„De asemenea, afecţiunile endocrinologice sau tulburările hormonale pot determina apariţia a noi fire de păr, caz în care e recomandat şi un tratament hormonal. Practic, epilarea este definitivă pentru firele existente, dar nu împiedică apariţia de fire noi”, mai spune Alice Kohan.

Când e bine să începi un astfel de tratament

Toamna este cea mai bună perioadă în care e bine să începi epilarea definitivă deoarece, chiar dacă aparatele de ultimă generaţie sunt astfel concepute încât să permită epilarea chiar şi pe pielea bronzată, vor fi necesare mai multe şedinţe pentru a se ajunge la rezultatele dorite. „Cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât tratamentul este mai eficient. Soarele închide culoarea pielii şi, atunci când există mai multă melanină în piele, tratamentul trebuie făcut la o intensitate mai joasă”, explică specialista. 

IPL, SPL, Laser sau aparatpentru acasă?


    Alice Kohan a  epilat-o cu laser  şi pe Diana Bart
Alice Kohan a epilat-o cu laser şi pe Diana Bart

Multe femei cred că epilarea definitivă se face „cu laser”. Ei bine, nu neapărat. Una face laserul, alta fac IPL-ul şi SPL-ul din saloanele de cosmetică. IPL (Intense Pulsed Light) e o bandă largă de lumină intens pulsată care se disipă la nivelul pielii şi nu acţionează aşa ţintit pe firul de păr cum o face laserul.

“Este un dispozitiv ieftin cu rezultate limitate şi siguranţă scăzută. SPL (Square Pulsed Light) e varianta îmbunătăţită a IPL-urilor, are rezultate mai bune, este mai sigur şi mai puţin dureros. Ambele aparate utilizează o lumină policromată, nededicată melaninei din firul de păr. Au efect pe părul deschis la culoare şi nu pot epila persoane cu ten închis sau bronzate. Pentru rezultate bune, ar trebui utilizată o putere destul de mare, moment în care apare riscul de arsură a pielii”, explică medicul chirurg estetician Florin Juravle.

Laserul, în schimb, este un fascicul de lumină cu o intensitate foarte mare care pătrunde mai adânc în piele şi are mai multă precizie, lumina fiind absorbită strict de firul de păr. Şi aici există trei tipuri de laser: Alexandrite, Dioda şi Nd:Yag. Primul are cea mai mare atracţie în melanină dintre toate tipurile de laser existente, putând epila chiar şi firele deschise la culoare. Dezavantajul e că nu poate fi folosit vara şi e mai dureros.

“Laserele Dioda au rezultate foarte bune pentru majoritatea firelor de păr de culoare medie şi închisă, terapia nu este dureroasă. Laserele Nd:Yag pot fi folosite şi pe piele închisă, însă  metoda de epilare e cea mai dureroasă. Ultimele modele de laser apărute (spre exemplu  Motus Ax) sunt o combinaţie între Dioda şi Alexandrite, fără dezavantajele celor două. Adică poate epila firele de păr deschise la culoare şi subţiri ca un Alexandrite şi poate fi utilizat ca o Dioda pe toate tipurile de piele, inclusive cea bronzată. Asta fără durere”, explică Florin Juravle care, despre aparatele cu lumină intens pulsată pentru acasă, nu are cuvinte de laudă: “sunt dispozitive doar pentru încetinirea creşterii părului, puterea lor e mult prea mică pentru mai mult decât atât”.

Pregătirea înainte şi după tratament

  • Nu epila părul prin smulgere cu 3 săptămâni înainte de epilarea definitivă. Poţi folosi doar lama de ras.
  • În cazul epilării cu IPL, nu te expune la soare cu 3 săptămâni înainte şi după procedură.
  • La epilarea cu laser, nu te expune la soare cu 3 zile înainte şi după procedură.
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net