Tot ce trebuie să ştii despre alergii

Ultima actualizare:

    Apar nu doar primăvara,  de la polen, ci au o mulţime  de factori declanşatori
Apar nu doar primăvara, de la polen, ci au o mulţime de factori declanşatori

Alergia este răspunsul sistemului imunitar al organismului la substanţe inofensive în mod normal. Acarienii, mucegaiul, polenul, anumite substanţe chimice sau alimente, care în mod normal sunt inofensive pentru majoritatea persoanelor, le pot provoca altora reacţii neplăcute şi chiar periculoase.

Aproximativ 20% din populaţia lumii este afectată de rinita alergică, circa 6% are cel puţin o alergie alimentară, iar aproape 20% are dermatită atopică, la un moment dat, ne spune dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie şi imunologie clinică din cadrul Centrului Medical ProVita – diagnostic şi tratament.

Care sunt alergenii

Alimentele. 90% dintre alergii sunt cauzate de lapte de vacă, soia, ouă, grâu, arahide, nuci, peşte şi crustacee.Factorii de mediu: substanţe chimice, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex, dar şi bacterii, virusuri, toxine microbiene, insecte, polen, fructe, praf, păr şi scuame de animale, vaccinuri etc.

Cum se manifestă alergia

Cel mai frecvent afectate organele sunt cele de la nivelul căii de pătrundere în organism - pielea şi mucoasele, aparatul respirator şi aparatul digestiv. Simptomele pot fi locale (cutanate, oculare, din sfera ORL, pulmonare, digestive) sau sistemice (cefalee, febră, vertij, stare de rău, hipotensiune arterială, sincopă, stop cardio-respirator). “Simptomele de alergie variază în complexitate, severitate şi manifestare. La alergiile atopice, efectul expunerii la un alergen poate fi imediat, iar simptomele uşoare sau severe, variind de la prurit ocular, eczeme, rinită, conjunctivită, bronhoconstricţie, vărsături şi diaree, iar în cazuri rare, anafilaxie. Manifestările bolii atopice variază considerabil în funcţie de alergenul implicat, precum şi de vârsta persoanei alergice. În timpul copilăriei, alergiile alimentare (în special la ouă şi lapte) sunt cele mai comune. După vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor alergici tolerează aceste alimente, în timp ce alergia la inhalanţi devine predominantă”, explică dr. Adriana Tudose.

Ce este de făcut

Pentru a putea trata alergiile, trebuie să le identificăm. Există trei tipuri de teste alergologice: cutanate, serologice şi hematologice. Odată identificat alergenul, cel mai bun sfat este să-l eviţi. “Evitarea este cel mai bun tratament pentru alergii. Însă, atunci când acest lucru nu este posibil, există medicamente care pot ajuta la controlul simptomelor. Pacienţii cu astm sau rinită alergică declanşată de acarieni sau mucegaiuri trebuie să controleze calitatea climatului din casă, să aerisească des şi să menţină o temperatură şi o umiditate scăzute”, mai spune medicul.

Sfaturi pentru cei alergici la polen

Primăvara, cei alergici la polen trebuie să evite activităţile în aer liber, mai ales în zilele însorite. Mai sigure sunt zilele înnorate, umede sau ploioase. Trebuie să ştii că simptomele neplăcute pot apărea şi atunci când mănânci anumite fructe şi legume nefierte, nuci sau fasole. Asta din cauza unei reacţii încrucişate, deoarece polenurile conţin proteine cu structură asemănătoare cu cele din aceste alimente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net