Topul celor mai sănătoase uleiuri presate la rece

Ultima actualizare:

    Uleiul din sâmburi de strugure previne apariția bolilor vasculare: ateroscleroza și artritaSursa foto:doc.ro
Uleiul din sâmburi de strugure previne apariția bolilor vasculare: ateroscleroza și artritaSursa foto:doc.ro

Uleiurile presate la rece au numeroase avantaje pentru sănătate, deloc de neglijat. Fitoterapeutul Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie precizează în ”Cartea sănătății noastre” că, în organism, uleiurile presate la rece sunt transformate în energie şi ajută la dezvoltarea celulelor. Mai mult, aceste ”grăsimi bune” sunt benefice în lupta cu colesterolul cel rău.

Deoarece sunt mai puţin procesate, aceste grăsimi au efecte revigorante când sunt folosite în salatele de crudităţi. Este bine să știți că există divere tipuri de ulei, presate la rece, cel puţin la fel de sănătoase, ca și uleiul de măsline. Iată ce avantaje au aceste uleiuri pentru sănătatea noastră.

Uleiul de floarea-soarelui previne îmbătrânirea celulară  Uleiul de floarea-soarelui, foarte bogat în vitamina E, este considerat o sursă importantă de protecţie pentru artere şi pentru inimă. Această vitamină are un puternic efect antioxidant, previne îmbătrânirea celulară, stimulează sistemul imunitar şi asigură dezvoltarea normală a nervilor. Uleiul de floarea-soarelui este valoros şi pentru aportul de grăsimi polinesaturate şi de vitamina A, care ajută la creşterea oaselor şi a dinţilor, previne infecţiile de tot felul şi este responsabilă de perceperea luminii. În stare naturală, uleiul din floarea-soarelui, presat la rece, este benefic în alimentaţia celor cu hipertensiune și ateroscleroză.

Uleiul de nucă, bun pentru anemici și diabetici  

Uleiul de nucă este un valoros  protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent (câte 20-40 g pe zi), efectul său este considerabil, pentru că previne procesul de dereglare a pereţilor arteriali. Totodată, prin aportul de minerale şi acţiunea sa hipogliceminată, acest tonic poate fi folosit de diabetici, de anemici, de persoanele cu un program de muncă foarte încărcat, dar şi de cele marcate de instabilitate emoţională. Pentru că este foarte sensibil şi poate să râncezească foarte repede, sticlele cu acest ulei trebuie păstrate la rece.

Uleiul de susan previne bolile degenerative

Acest ulei, ca şi celelalte sortimente de uleiuri, conține vitamina E, acizi graşi esenţiali, dar şi lecitină şi minerale, pentru a enumera doar câteva dintre elementele componente cu o mare putere terapeutică. După exemplul orientalilor, care folosesc frecvent acest ulei în preparatele gastronomice, această grăsime a fost importată şi de alte ţări, iar prețioasa preţioasa grăsime a fost introdusă şi în gastronomia românească pentru savoarea sa. Nutriţioniştii, care o recomandă la asezonarea salatelor asortate, au în vedere efectele sale terapeutice în prevenirea bolilor degenerative (artrita, ateroscleroza şi Alzheimer) şi în creşterea imunităţii.

Uleiul extras din sâmburi de strugure, un puternic stimulent imunitar

 Uleiul extras din sâmburii de strugure s-a dovedit valoros pentru industria alimentară. În timp, nutriționiștii au descoperit extraordinarele lui proprietăţi terapeutice care acţionează ca un puternic stimulent imunitar. De aceea specialiştii recomandă un consum zilnic de minimum 20 de grame. Acest remediu, obţinut din sâmburi de strugure, prin presare la rece, conţine cantităţi importante de vitamine:  E şi F, de minerale precum zincul, cuprul, seleniul şi de procianidine. Această substanţă are proprietăţi antiîmbătrânire, fiind de 50 de ori mai puternică decât vitamina E şi de 20 de ori mai tonică în comparație cu vitamina C. Când este folosit în dieta zilnică, adăugat în salatele de crudităţi, uleiul din sâmburi de strugure, presat la rece, previne apariţia bolilor vasculare, cum ar fi ateroscleroza, fragilitatea vasculară sau arterita. Specialiştii susțin că aceste atuuri se datorează grăsimilor nesaturate prezente în compoziţia uleiului, dar şi unor substanţe care împiedică procesele degenerative ale vaselor de sânge.

Recomandarea specialiștilor

Terapeuții  precizează că acest ulei trebuie consumat zilnic, pentru a preveni apariţia tulburărilor circulatorii, cum ar fi temuta hipertensiune arterială şi tensiunea arterială oscilantă. Un astfel de regim alimentar, cu o porţie zilnică de două linguri de ulei din acest sortiment, trebuie urmat în special de persoanele care consumă frecvent multă carne sau grăsimi rele cum ar fi : uleiurile rafinate, margarinele şi alimentele prăjite.

S-a constatat că în țările unde se consumă uleiul extras din sâmburi de strugure (în Franţa şi Italia), bolile cardiovasculare nu sunt o ameninţare pentru populaţie. Locuitorii din aceste ţări nu au probleme nici cu sistemul nervos, iar substanţele antioxidante din sâmburii de strugure sunt eficiente, deoarece opresc procesele degenerative ce afectează creierul la vârstnici. Studiile pe această temă demonstrează că dieta cu acest ulei este un antidot promiţător împotriva bolii Alzheimer.

Uleiurile virgine și extravirgin de măsline, presate la rece      

Uleiurile virgine şi extravirgine, obţinute prin presarea fructelor, fără să fie supuse unui proces de rafinare, sunt foarte sănătoase, fiind surse de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi importanți în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Cele două sortimente de ulei de măsline se deosebesc prin gradul lor de aciditate : uleiul extravirgin are o aciditate mult mai mică de 0,8 %. Sortimentul extravigin are nuanţe deosebite: galben-verzui, culoare influenţată de clorofilă sau auriu, datorită conţinutului de licopen. Nutriționiștii europeni apreciază că uleiul extravirgin de măsline, adăugat în salatele de crudităţi, care conţin și măsline, ajută la detoxifierea organismului, deoarece tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras protejează organismul de efectele stresului și poluării zilnice. În schimb, există pe piaţă şi ulei de măsline virgin, cu o aciditate mult mai crescută (în comparație cu uleiul extravirgin) şi anume de 1,4%, deci o aciditate aproape dublă, iar din această cauză acest sortiment de ulei  pierde anumite proprietăţi: aroma sau gustul. Și aceste uleiuri pot fi consumate fără probleme, deoarece nu conțin substanțe toxice. Uleiul de măsline, atât de bogat în acizi graşi nesaturaţi, în numeroase substanţe antioxidante şi în săruri minerale, este foarte gustos şi eficient în tratamentul unei game largi de afecţiuni, de la colici hepatice, gută, reumatism, hemoroizi şi până la combaterea cancerului. De asemenea, consumul frecvent de ulei de măsline presat la rece are puterea să protejeze inima, colonul, să ţină în frâu hipertensiunea arterială şi, nu în ultimul rând, ajută la evacuarea calculilor biliari. Dieta mediteraneană are succes pentru că foloseşte măslinele şi uleiul obţinut prin presarea acestora la rece, alimente valoroase pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Cel mai bun ulei de măsline (Koroneiki) se obţine prin presarea   măslinelor provenite din arbori matusalemici, având o vârstă de 3000 de ani care sunt originari din Creta. Acest sortiment de ulei nu se consumă în stare pură, ci se adaugă în alte soiuri de uleiuri de măsline.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net