Testul care îţi spune ce rezervă ovariană mai ai

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Îţi doreşti un copil, dar simţi că nu e momentul acum şi vrei să mai aştepţi câţiva ani? Află că pe măsură ce trec anii, rezerva ta ovariană scade. Ca să nu stai cu grijă, calculează-ţi rezerva de fertilitate! Există un test simplu de sânge care îţi poate spune câte ovule mai ai.

AMH, sau hormonul anti-Mullerian, este acel indicator despre rezerva ovariană pe care o are o femeie aflată la vârsta fertilă, într-o anumită etapă a vieţii. Deşi este recomandat în special celor care se confruntă cu infertilitatea, testul AMH poate fi făcut de orice femeie care doreşte să ştie ce şanse de a rămâne însărcinată are pe viitor.

„De multe ori, vârsta cronologică nu este aceeaşi cu vârsta reproductivă a ovarelor. Verificarea fertilităţii înainte de 30 de ani poate creşte şansele unei femei de a rămâne însărcinată pe cale naturală, cunoscut fiind faptul că după această vârstă fertilitatea scade în mod accelerat”, susţine Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.Ca să înţelegem mai bine, specialistul ne explică: în timpul fiecărui ciclu menstrual, o femeie pierde sute de foliculi şi doar unul, în cazul fericit, ajunge să elibereze un ovul. AMH este hormonul care ţine în echilibru procesul de producere a ovulelor, astfel încât să fie eliberate la fiecare 28 de zile. Rezerva ovariană scade cu trecerea anilor. Dacă la naştere o femeie are în jur de două milioane de foliculi, la pubertate numărul acestora este în jurul a 400.000, iar la instalarea menopauzei numărul acestora abia ajunge la 1.000 de foliculi.

Testul e simplu de făcut

simeon stalpnicul png

Testul reprezintă o simplă probă de sânge, ce poate fi recoltată la orice oră şi în orice zi a ciclului menstrual. „Nivelul scăzut al hormonului arată apropierea iminentă a menopauzei. Valorile mari pot să apară şi în cazul persoanelor cu sindromul ovarelor polichistice, dar şi ca o reacţie la tratamentul pentru procedura de fertilizare in vitro. Nivelul AMH e influenţat negativ de: vârstă, infecţii ovariene, fumat, obezitate sau subponderabilitate şi de chirurgiile ovariene”, mai spune Andreas Vythoulkas.

Cum se interpretează rezultatul

Cu toate că nu se poate spune cu precizie care ar trebui să fie valoarea normală a acestui hormon, iată câteva interpretări orientative:- o valoare mai mare de 4,0 ng/ml – fertilitate crescută, dar şi ovare polichistice- între 1,5 şi 4,0 ng/ml – nivel normal de foliculi- între 1,0 şi 1,5 ng/ml –rezerva ovariană este în scădere- între 0,5 şi 1,0 ng/ml – apropierea perioadei de menopauză- valoare mai mică de 0,5 ng/ml – instalarea menopauzei

Valoarea testului AMH e utilă în special înaintea unei proceduri de fertilizare in vitro. În funcţie de ea se face dozarea tratamentului medicamentos pentru stimularea ovariană. „Procedura FIV se bazează pe stimularea ovarelor, în scopul de a obţine mai multe ovule pentru a fi fertilizate. O rezervă ovariană scăzută va necesita o stimulare mai intensă”, explică medicul.Dacă vrei să faci testul AMH pentru pura ta curiozitate, ca să ştii cât mai poţi amâna conceperea unui copil, află că această analiză nu oferă absolut nici un indiciu asupra calităţii ovocitelor. Ele pot fi numeroase, însă de slabă calitate. Iar vârsta este o cauză majoră a scăderii calităţii.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net