Spune-mi ce mănânci, şi-ţi spun cum trăieşti: Dieta cu iaurt-balsam pentru sănătate

Ultima actualizare:

    Tânăra cercetătoare a vrut să impresioneze lumea științifică cu ineditul experiment
Tânăra cercetătoare a vrut să impresioneze lumea științifică cu ineditul experiment

Un aliment -medicament, dar şi un aliat excelent pentru siluetă, iaurtul are calităţi nutritive cu acţiune complexă asupra organismului.

Este o sursă excelentă de substanţe active

Iaurtul este o sursă excelentă de calciu; chiar şi sortimentul degresat conţine peste 400 mg de calciu, adică 40 % din necesarul zilnic pentru majoritatea adulţilor. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu comptenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să consumăm, zilnic, o cană de iaurt, o sursă naturală de vitamine  ( A, B şi D), de minerale (calciu, magneziu, potasiu) şi de proteine.  

Iaurtul, bogat în bacterii sănătoase

Sortimentele naturale de iaurt conţin bacterii sănătoase care contribuie la menţinerea echilibrului intestinal. Aceste culturi sintetizează o parte dintre vitaminele Complexului B- biotina, acidul folic şi vitamina B12.

În acelaşi timp, bacteriile sănătoase conţinute de iaurt aduc şi alte beneficii organismului : ele măresc gradul de absorţie a calciului şi magneziului, minerale care protejează sănătatea oaselor. Nutriţioniştii europeni susţin că bacteriile care apar în procesul de fermentaţie a iaurtului natur refac flora intestinală, combat colesterolul „rău” şi constipaţia. Mai mult, prezenţa acestor  bacterii sănătoase în intestine împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene care provoacă boli.

Conţine puţine calorii

Iaurtul este o hrană sănătoasă deoarece conţine puţine grăsimi, colesterol şi calorii (84 kcal. la porţia standard) în comparaţie cu smântâna. În acelaşi timp, iaurtul este o alternativă sănătoasă atât la smântâna grasă, cât şi la maioneza care se adaugă în multe salate.

În urma unui studiu recent, efectuat în Japonia, cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum frecvent de iaurt previne apariţia  paradontozei.

Totodată, numeroase studii au scos la iveală că o dietă bogată în iaurt este un aliat în lupta cu cancerul de colon şi cu alergiile. De asemenea, iaurtul este de mare ajutor şi pentru hipertensivi, deoarece reglează tensiunea arterială. În setul de beneficii aduse  de iaurt organismului se numără şi ajutorul pe care acest aliment –medicament îl dă sistemului imunitar şi celui osos.

Pe ultimul loc în Europa...

În ciuda multiplelor beneficii, studiile realizate recent arată că România se situează pe ultimul loc în Europa din punct de vedere al consumului de iaurt pe cap de locuitor.   

Recomandările specialiştilor

Nutriţioniştii ne recomandă să consumăm iaurtul alb, clasic sau de băut şi să ocolim sortimentele de iaurt cu fructe care conţin o cantitate mare de calorii (170, aproape dublul caloriilor care se regăsesc în iaurtul natur – circa 90 calorii) şi zahăr, un duşman dovedit pentru sănătate şi siluetă. Mai mult, sortimentul de iaurt semidegresat (care conţine doar 1,5 % g grăsime) contribuie la absorţia cu uşurinţă a calciului în organism, susţin specialiştii.  

Reţetele săptămânii: Dietă cu iaurt pentru o zi

La micul dejun: Un ceai de fructe de pădure fără zahăr sau o cafea,   un iaurt semidegresat şi un ou.

La prânz :  Friptură de pasăre la grătar cu legume sau o porţie de sardine cu o salată verde cu roşii şi un dresing de iaurt.

La cină: Salată de cartofi copţi cu castraveţi asezonată cu iaurt degresat.   

Iaurt de casă

Cum se prepară    

Ingrediente: 2 litri lapte integral (nefiert) şi  200g iaurt natur

Mod de preparare: Puneţi laptele la fiert într-un vas cu fundul gros şi amestecaţi încontinuu. Luaţi vasul de pe foc (până când acesta începe să clocotească) când observaţi că ies aburi, după care lăsaţi ca laptele să se mai răcească. Când este călduţ, turnaţi laptele într-un vas de lut sau de sticlă, apoi adăugaţi iaurtul (să nu fie rece) şi amestecaţi bine cu o lingură de lemn. Acoperiţi vasul cu un tifon şi-l păstraţi la cald, la cel puţin 35 de grade Celsius (dar în timpul verii nu lăsaţi vasul să stea la soare). După circa 6-7 ore, strecuraţi iaurtul printr-un tifon des şi-l turnaţi în borcane, pe care le păstraţi la frigider. Pentru o nouă porţie, iaurtul se prepară din aceeaşi cantitate de lapte în care adăugaţi iaurt preparat în prima serie.         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net