Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Ridichea neagră, un remediu pentru afecţiuni frecvente
Folosită în alimentaţia cotidiană, îndeosebi în anotimpul rece, ridichea neagră (Raphanus niger), o legumă din familia cruciferelor, revine în atenţia terapeuţilor.
Nutriţioniştii din Marea Britanie apreciază că 100 grame de ridiche neagră oferă o cantitate semnificativă de vitamina C, adică 75 la sută din doza zilnică recomandată.
Ajută la drenarea ficatului şi a vezicii biliare
Fitoterapeutul Eugen Giurgiu precizează că toate preparatele din rădăcina acestei plante, contribuie la drenarea ficatului şi a vezicii biliare, restabilind funcţia acestor organe.
De asemenea, ridichea neagră, tratează tusea convulsivă, migrenele, dischinezia biliară, litiaza renală, reumatismul, guta şi astmul.
Hrană pentru bebeluşii înţărcaţi
Pasată, alături de cartofii fierţi, ridichea este o hrană sănătoasă pentru bebeluşii înţărcaţi de curând. Printre substanţele vindecătoare, în compoziţia acestei legume regăsim surse importante de calciu, potasiu, magneziu, zinc şi calciu, vitaminele A, B şi C, complexul B, hidraţii de carbon, proteinele şi uleiul volatil.
Întăreşte imunitatea
Salatele de ridiche neagră, ca şi siropul preparat din această legumă au efecte remineralizante şi tonice şi de aceea, nutriţioniştii le recomandă pentru întărirea imunităţii când vremea se răceşte.
Scurtează perioada de convalescenţă
Amestecată cu miere, ridichea neagră scurtează perioada de convalescenţă în cazul virozelor respiratorii, bronşitelor şi pneumoniilor. Preventiv, în timpul iernii, nutriţioniştii recomandă să introducem în dieta cotidiană câte o porţie de ridiche neagră. Totodată, cura cu acestă legumă miraculoasă este excelentă pentru persoanele care-şi monitorizează caloriile, deoarece 100 grame de ridiche conţin doar 24 de calorii.
Bine de ştiut!
Persoanele cu afecţiuni ale glandei tiroide trebuie să consume cu moderaţie preparatele din ridiche neagră.
Reţetele săptămânii
Ridichii negre umplute cu cremă de legume
Ingrediente: 6 ridichii negre de mărime potrivită, 5 morcovi, o ţelină, 3 roşii, 3 linguri de sâmburi de nucă, 5 linguriţe de ulei de măsline, 3 linguri de orez fiert, cimbru şi mărar, după gust.
Preparare: Se curăţă legumele de coajă şi se trec prin maşina de tocat carnea. În această pastă se adaugă sâmburii de nucă macinaţi mărunt, orezul fiert, miezul ridichiilor, uleiul de măsline şi condimentele. Cu pasta obţinută umpleţi ridichiile şi le serviţi asezonate cu mărar şi, dacă doriţi, cu iaurt.
Siropul de ridiche neagră combate tusea
Ingrediente: O ridiche neagră mare şi 3 linguri de miere
Preparare: Faceţi o scobitură în mijlocul legumei şi turnaţi mierea. Păstraţi ridichea la loc mai călduros timp de 24 de ore. Din siropul care se formează, adulţii trebuie să consume câte trei-patru linguriţe pe zi, iar copiii doar două linguriţe pe zi. Leacul are efecte antitusive şi expectorante.