Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti Miraculoasele seminţe de chia alungă oboseala şi bolile

Ultima actualizare:

Dintre superalimentele care sunt pe val, seminţele de chia trezesc, în continuare, interesul nutriţioniştilor. Datorită beneficiilor extraordinare pe care le au asupra sănătăţii, aceste micuţe seminţe ajută organismul să fie mereu în formă.

Originare din America Latină, seminţele de chia, numite şi seminţe de Salvia hispanica, erau foarte apreciate de azteci şi de maiaşi. Secole de-a rândul, contemporanii acelor vremuri se întrebau care este secretul puterii maiaşilor. Studiate de nutriţioniştii tuturor timpurilor, seminţele de  chia s-au dovedit o sursă extraordinară de energie pentru organism mai ales înaintea unor activităţi suprasolicitante.

Oferă beneficii extraordinare organismului

Seminţele de chia sunt o sursă excelentă de substanţe active :  proteine şi de minerale precum : calciul, fosforul, magneziul, borul, sodiul, fierul, sulful şi manganul. Totodată, fibrele alimentare conţinute facilitează eliminarea toxinelor din organism prin combaterea constipaţiei; în acest fel, seminţele de chia   menţin sănătatea sistemului digestiv şi a colonului. Vitaminele prezente în compoziţia acestui supraaliment: A, C, E şi cele din Complexul B ( B1, B2, B3) ajută la reducerea oboselii şi a extenuării, fiind un tonic pentru buna funcţionare a inimii, a sistemului nervos şi a sistemului imunitar.  

Seminţele de chia se digeră mult mai uşor în comparaţie cu cele de in, iar persoanele cu probleme de sănătate este bine să consume aceste seminţe.

Combat insomia

“ Aceste mici seminţe conţin triptofan, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină. Acest lucru îi ajută pe cei care se confruntă cu insomniile să consume  seminţe de chia  (două linguri pe zi)pentru a se bucura de un somn odihnitor, iar a doua zi să se trezească plini de energie. Şi carnea de curcan conţine triptofan, însă seminţele de chia au o cantitate dublă de triptofan. Astfel că un consum de 2-3 linguri de seminţe de chia ne asigură un somn odihnitor”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul “Beneficiile seminţelor de chia şi de in pentru o sănătate de invidiat”. 

Antioxidanţii întăresc sistemul imunitar 

Antioxidanţi conţinuţi (vitaminele C şi E) întăresc sistemul imunitar şi previn îmbătrînirea prematură a organismului.

Asigură energia necesară pe tot parcursul zileiDatorită conţinutului bogat în proteine de calitate, în acizi graşi omega-3, omega- 6, dar şi “izvorului” de vitamine şi minerale, seminţele de chia asigură organismului energia necesară pe tot parcursul zilei şi previn orice inflamaţie în corp.

Cum se consumă

Doza cotidiană ideală este de 2 linguri cu seminţe adăugate în diverse preparate dulci sau sărate: musli, cereale cu lapte, plăcinte, budinci, salate, pâine sau sucuri naturale. Seminţele se lasă la hidratat timp de zece minute respectându-se următoarea proporţie:  o lingură de seminţe la zece linguri de apă. Pasta nutritivă care se formează după hidratare poate fi adăugată în suc de fructe sau în salate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image png
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net