Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Gutuia, un remediu pentru 100 de afecţiuni

Ultima actualizare:

    Ce beneficii au gutuile
Ce beneficii au gutuile

Este anotimpul gutuilor! Experţii spun că la sfârşitul lunii octombrie se culeg gutuile, când aceste fructe au ajuns la maturitate şi sunt coapte. Deoarece sunt eficiente pentru cel puţin 100 de afecţiuni, este bine ca aceste fructe –medicament să nu lipsească din cămara noastră în timpul iernii.

Gutuile, fructe aromate specifice toamnei, sunt apreciate de consumatorii de toate vârstele. Ele au fost răspândite din Grecia Antică în toată Europa şi în Asia ca “fructe magice”. Chiar Hipocrate le recomanda, în scop terapeutic, în tratamentul febrei şi indigestiilor.

Mai mult, în Evul Mediu, în Franţa s-a emis o ordonanţă prin care se recomanda plantarea gutuilor în grădinile regale. Acum, în sezonul toamnei, riscul îmbolnăvirilor de viroză este crescut şi de aceea specialiştii ne recomandă să urmăm o cură cu  gutui care fortifică sistemul imunitar. Datorită substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum şi cantităţi semnificative de minerale : potasiu-125 mg, fosfor -95 mg, calciu-55 mg, gutuia are proprietăţi terapeutice valoroase: este astringentă, emolientă, digestivă, tonică şi expectorantă.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul gutuilor în stare proaspătă, ca o  hrană excelentă pentru ficat. De asemenea, acţiunea substanţelor  pectice din fruct este remarcabilă datorită efectelor terapeutice: reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină  substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele. De asemenea, pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin hidratare sau prelucrate sub formă de  peltea, de dulceaţă, de compot sau de garnitură la preparatele din carne.

Gutuia, un remediu expectorant şi calmant

Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.

Stimulează pofta de mâncare

Gutuia stimulează pofta de mâncare. De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, gutuia, acest fruct dulce-acrişor, este un remediu foarte bun. În acest caz, un mic dejun poate fi pregătit din următoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase şi o pastă preparată din două linguriţe de brânză de vaci şi de miere, care se consumă imediat.

Luptă cu anemia

Gutuia are un conţinut semnificativ de fier-0,700 /100 g porţie crudă de fruct comestibil şi, de aceea, gutuia este un remediu  important contra anemiei. După un mic dejun alcătuit dintr-o porţie de gutuie crudă, din miere amestecată cu brânză de vaci ( câte două linguriţe din fiecare), un copil anemic trebuie să bea şi câte o ceaşcă cu ceai din măceşe sau din scoruşe. Tratamentul trebuie urmat cel puţin o lună.

Îmbunătăţeşte starea de spirit

Mirosul parfumat şi gustul aromat ne induc o stare de relaxare. Aceste arome ne reamintesc de vremea copilăriei când părinţii şi bunica ne răsfăţau cu gutui coapte la cuptor. Fie că le consumăm crude sau coapte, toate soiurile de gutui au o influenţă favorabilă asupra psihicului, îmbunătăţind starea de spirit.

Regenerează celula hepatică

Bolnavilor care au afecţiuni ale ficatului sau pancreasului, specialiştii le recomandă să consume zilnic gutui, deoarece acestea contribuie la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, numeroşi specialiştii în medicină naturistă din lumea întreagă susţin că dezvoltarea microorganismelor care declanşează hepatita poate fi combătută consumând zilnic cojile de la două gutui, în stare proaspătă sau sub formă de decoct.      

Stimulează digestia

Aciditatea din compoziţia gutuii înlătură senzaţia de greaţă după o masă îmbelşugată. De asemenea, adăugată în salatele de legume şi de fructe, gutuia stimulează digestia.

Pentru afecţiuni frecvente

Sucul de gutuie este recomandat cardiacilor, astenicilor, persoanelor cu probleme respiratorii şi celor care au frecvent indigestii. Se consumă, zilnic, câte un pahar, înainte de masă, vreme de 30 de zile.

Protejează ficatul

Substanţele active conţinute de gutui sunt tonice  pentru ficat. În acelaşi timp, dieta cu gutui stimulează activitatea hepatică. De curând, specialiştii japonezi au descoperit în coaja gutuilor substanţe active antivirale, care inhibă înmulţirea microorganismelor, vinovate de apariţia hepatitei de orice tip :A, B sau C. 

Bune pentru colonul iritabil

Sucul de gutui are efecte tonice dovedite pentru intestine. În acest caz, nutriţioniştii recomandă să se consume zilnic câte o jumătate de litru din această licoare vindecătoarea. Pentru colonul iritabil este foarte eficientă gutuia rasă (zilnic câte 300 g fruct în amestec cu miere). Remediul acesta simplu, cu efect antiinflamator remarcabil, vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu chinuitoarele dureri de colon iritabil.

Seminţele, remedii incontestabile 

În diferite afecţiuni precum :bronşita, tusea urmată de expectoraţie cu sânge, astmul, diareea sau în hemoragii uterine, preparatele cu seminţe sunt remedii incontestabile. Macerate în apă timp de 8 ore, Seminţele sunt un bun laxativ, mai ales pentru copii. 

Reţeta săptămânii

Budincă de orez cu seminţe de gutui

Timp de preparare:  30 de minute

Calorii: 80/porţia

Ingrediente: 500 ml lapte, 4 linguri de orez, 2 linguri de miere, o lingură de seminţe de gutui, scorţişoară după gust, 2 ouă de găină sau 4 ouă de prepeliţă, pulpă de gutuie rasă.

Preparare: Se fierbe orezul în lapte la foc mic; când este gata, se adaugă ouăle bătute spumă, mierea, scorţişoara şi seminţele de gutui măcinate. Compoziţia se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi se lasă în cuptor, la foc potrivit, zece minute. Budinca se serveşte asezonată cu pulpă de gutuie rasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Papanasi png
Vipera neagră Foto Adrian Florin Vrăbiescu (2) jpg
Carne de pui jpg
Caine in cusca FOTO Shutterstock
image png
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net