Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești : Ciupercile combat anxietatea

Ultima actualizare:

    Ciupercile sunt surse de sănătate și înlocuiesc cu succes carnea Sursa foto :caietul cu rețete.com
Ciupercile sunt surse de sănătate și înlocuiesc cu succes carnea Sursa foto :caietul cu rețete.com

În dieta cotidiană, ciupercile sunt apreciate în special de persoanele vegetariene, de cele care vor să slăbească, dar și de persoanele care le consumă în timpul posturilor religioase. Cantitatea de proteine conținută de ciuperci nu este prea mare, dar în dietă, o porție de ciuperci, reprezintă un aliment vegetal hrănitor.

În același timp, ciupercile conțin și minerale importante: fosfor, potasiu, seleniu și zinc. Nutriționiștii europeni menționează că atunci când ciupercile sunt introduse frecvent în hrană, efectul lor  nutrițional se reflectă în starea de sănătatea a celor care le consumă. Referitor la conținutul nutrițional al ciupercilor, în studiul .”Ciupercile, legume care înlocuiesc cu succes carnea”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, precizează: ”Ciupercile proaspete conțin Vitamina B12 , sunt o sursă importantă de Vitamina E, 100 de grame asigurând necesarul zilnic recomandat de nutriționiști. Totodată, conținutul de zinc din ciuperci este de mare ajutor în tratamentul depresiei și anxietății.

Alegeți cu atenție soiul ciupercilor de consum

Deși se cunosc circa 40.000 de specii de ciuperci, nu toate sunt  comestibile, iar când alegem soiurile pentru consum este bine să preferăm ciupercile comestibile pe care le găsim în magazine,  la raioanele cu legume. .

De ce este bine să consumăm ciuperci

Cercetătorii europeni apreciază aceste legume, deoarece sunt singurele  surse din regnul vegetal care conțin glicogen și vitamine din complexul B. De aceea, ciupercile sunt denumite ”carne vegetală”.

”Ciupercile comestibile din soiul  champion conţin oligoelemente  importante pentru starea noastră de sănătate: potasiu, seleniu, fosfor şi zinc. Aceste substanțe active previn bolile memoriei, aterosleroza și  reduc riscul atacurilor cerebrale. Mai mult, ciupercile au virtuţi antitumorale şi imunologige, care sunt testate ştiinţific. Conţinutul ciupercilor, bogat în vitamine din complexul B (100 grame), acoperă peste 30 % din doza zilnică necesară. Totodată, conținutul de zinc din ciuperci este de mare ajutor în tratamentul depresiei și anxietății, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul: ”Hrana de fiecare zi”. 

Ciupercile champion sunt alimente puțin sărate

Ciupercile champion conţin puţine proteine (15 calorii la 100 de grame) şi de aceea pot fi consumate şi de supraponderali. Este bine de știut că magneziul, clorul, sodiul şi calciul sunt mai puţin reprezentate în compoziţia ciupercilor comestibile. De aceea, aceste legume se încadrează în grupul alimentelor puţin sărate și pot fi consumate de bolnavii care nu au voie să includă în dietă alimentele sărate.

Ciupercile conțin vitamina D

Ciupercile sunt singurele elemente vegetale care conțin vitamina D,  importantă pentru menținerea sănătății și pentru dezvoltarea armonioasă a organismului uman.

Ciupercile sunt surse bogate în fibre sănătoase

Ciupercile conțin fibre bune. Referindu-se la rolul fibrelor în organism, nutriționiștii europeni susțin că ciupercile ca și  spanacul și  varza conțin fibre bune, spre deosebire de fibrele care se regăsesc în cereale, care, deseori, irită tubul digesriv. Numeroase studii și articole de specialitate demonstrează că ciupercile pot fi de ajutor în afecțiuni grave: cancer de prostată, cancer de sân, colesterol ridicat, probleme de imunitate sau diabet.

Rețeta săptămânii: Creier cu ciuperci

Timp de preparare: 50 de minute

Calorii :90 /100 g

Ingrediente: 400 g creier, 500 g roșii (sau 200 g suc de roșii), 250 g ciuperci, 50 g parmezan, câte 2 lingurițe de cimbru , pătrunjel și mărar, o ceapă și 5 linguri de ulei de măsline.

Preparare: Creierul se opărește timp de 10 minute în 500  ml de apă clocotită, cu puțină sare și o lingură de oțet. În continuare, se strecoară apa  și după ce creierul se răcește, se taie în felii. Totodată, ciupercile se taie în cubulețe și se înăbușesc în ulei, timp de 20 de minute la foc mic,  cu cimbrul și cu ceapa tocată mărunt. Într-o cratiță se așează în straturi roșiile (sau sucul de roșii, ciupercile și creierul. Deasupra se presară parmezanul și vasul se lasă în cuptor timp de 15 minute. Deliciosul preparat se  asezonează cu verdețuri tocate mărunt.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net