Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Ce sortiment de brânză să consumăm

Ultima actualizare:

    Tot ce trebuie să ştiţi despre brânzeturi
Tot ce trebuie să ştiţi despre brânzeturi

Pe lista alimentelor preferate, brânzeturile ocupă un loc privilegiat. Nutriţioniştii însă ne recomandă să alegem sortimentele de brânză sărace în grăsimi.

Substanţele nutritive, prezente în compoziţia sortimentelor de brânză, variază de la un tip la altul. Brânzeturile tari şi cele  semitari conţin calciu, Vitamina A, proteine şi sodiu. În schimb, în compoziţia  brânzeturilor moi şi semimoi predominå acizii graşi saturaţi. Persoanele care preferă brânzeturile proaspete se gândesc la faptul că acestea sunt mai sărace în grăsimi. De aceea, aceste sortimente nu reprezintă o ameninţare  în privinţa colesterolului. Totuşi, aceste tipuri de brânză au şi dezavantaje, deoarece sunt sărace în calciu, în arome şi se depreciază mai repede în comparaţie cu sortimentele tari.

Referindu-se la persoanele care preferă brânzeturile, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că: “La categoria brânzeturilor tari şi semitari, procentul de calciu variază între 40 şi 60 la sută, iar la brânzeturile moi, acest mineral supranumit “prietenul scheletului”, procentul  de calciu este de circa 20 la sută. În general, procentul unor minerale (precum calciul, fosforul şi potasiul) este în relaţie directă cu materia primă folosită de producător. Însă, trenuie să consumăm cu atenţie anumite sortimente de brânză, deoarece acestea îngraşă.    

Brânzeturile tari, bogate în calciu şi proteine

Un mare număr de consumatori apreciază brânzeturile tari, cum ar fi şvaiţerul şi brânza Cheddar. Atât aroma, cât şi substanţele lor  nutritive sunt atuuri care le asigură un loc privilegiat pe lista alimentelor preferate. Concret (la 100 g), Şvaiţerul, una dintre cele mai populare tipuri de brânză din lume, conţine : 92 mg colesterol, 261 mg sodiu, 3,5 carbohidraţi, 17,7 proteine, 1,4 glucide, 27,2 grăsimi şi asigură 378 calorii.

Brânza Cheddar, unul dintre cele mai consumate tipuri de brânză din lume conţine : 403 ,99 mg colesterol, 622 mg sodiu,31,8 g  grăsimi, 1,4 carbohidraţi, 25 de proteine, 0,7 glucide. Studii recente menţionează faptul că brânzeturile tari, numite “vechi”,  pot fi folosite ca alternativă la desert. În plus, acest sortimentde brânză este o sursă importantă de calciu. De aceea, nutriţioniştii spun că persoanele care consumă frecvent brânză Cheddar au şansa să  prevină formarea cariilor.

Totodată, specialiştii atenţionează gospodinele să nu folosească brânzeturile tari şi semitari în mâncarea gătită pentru a evita amestecul emulgatorilor cu celelalte ingrediente. La

întâlnirile de protocol, spun nutriţioniştii că este ideal să evităm excesele şi să consumăm porţii mici de caşcaval Svaiţer, brânză foarte bogată în calorii.

Brânzeturile moi  conţin o cantitate mare de sodiu

Brânzeturile tip Rockfort,  Brie şi Feta, reprezentative pentru categoria brânzeturilor moi şi semimoi, sunt mai sărace în grăsimi şi în colesterol, în comparaţie cu brânzeturile tari. La sortimentele Rockfort şi  Feta consumatorii remarcă însă aromele inconfundabile.  De aceea, tendinţa de a consuma o porţie în plus este destul de mare. Totuşi, cei pasionaţi de gustul lor trebuie să ştie că aceste sortimente conţin un procent destul de mare de sodiu :1396, respectiv 1.117.

Sortimentele Lombardia  (dublu  şi triplu cremoase) conţin multe grăsimi:75 la sută. În privinţa tipului de mucegai, doar sortimentul  Rockfort nu prezintă nici un risc, spun specialiştii.

Brânzeturile proaspete sunt sărace în grăsimi

Denumirea de brânzeturi proaspete se referă la faptul că acest tip de brânzeturi nu au fost lăsate “să se coacă” sau să se învechească. În acest caz, nu intră în discuţie calitatea lor. Sortimentele Mozzarrela, Riccota, Brânza de vaci, Brânza de capră moale sunt  apreciate pentru gustul lor delicios. Brânza de capră condimentată, având consistenţa unei creme, de exemplu, este delicioasă când este consumată cu biscuiţi puţin săraţi; mai mult, acest tip de brânză este mai puţin grasă decât apreciatul

sortiment Boursin.

Despre brânza grasă se spune că  8o la sută din calorii provin din grăsimi, iar calciul deţine  un procent de  22 mg la o porţie. Mult apreciatul sortiment Mozzarella este o brânză gustoasă, dar se   poate deprecia destul de repede, datorită lichidelor din compoziţie.  De aceea, calupul de Mozzarella se păstrează la rece şi nu trebuie fărâmiţat.

Zerul, bun pentru dieta anemicilor şi a bolnavilor de gută

Zerul care se scurge de la brânzeturile moi nu trebuie aruncat. El conţine minerale, vitamine şi lactoalbumină. Este bine de ştiut că nutriţioniştii recomandă anemicilor şi bolnavilor de gută să folosească zerul în dieta lor, urmând o cură cu zer, vreme de  două săptămâni. În acest interval, aceşti bolnavi trebuie să consume 0,5 ml, chiar un litru de zer pe zi. Pentru copiii cu tulburări acute de nutriţie, zerul este un leac ideal şi tratamentul trebuie urmat sub supravegherea nutriţionistului.

Reţeta săptămânii

Ardei umpluţi cu cremă de legume şi brânză

Timp de preparare: 30 de minute

Calorii : 140 /porţia

Ingrediente : 8 ardei graşi, 4 roşii tocate mărunt, 200 g ton, 4 linguri de ţelină rasă, 2 linguri de ceapă tocată mărunt, 8 linguri telemea de vacă, 4 linguriţe de iaurt (1,5 gr grăsime), 2 linguriţe de  condimente: mărar şi chimen, 2 legături de pătrunjel verde.  

Preparare : Se spală zarzavatul. Se decupează partea superioară a ardeilor, apoi li se îndepărtează seminţele şi codiţele. Se amestecă bine ingredientele până când se omogenizează şi se formează o pastă. Umplem ardeii cu acest amestec şi îi asezonăm cu pătrunjel verde. Pentru un aspect plăcut, punem ardeii umpluţi pe tavă, pe frunze de salată.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net