Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Castanele comestibile ne menţin în formă

Ultima actualizare:

    Ce beneficii au castanele
Ce beneficii au castanele

De savoarea castanelor dulci (Castanea vulgaris), un simbol al longevităţii (acest copac poate trăi sute de ani!), se bucură nu numai consumatorii din ţările Europei Occidentale, dar şi românii. Preparatele obţinute din delicioasele fructe sunt recomandate şi persoanelor cu probleme de sănătate : suferinzilor de rinichi, de inimă, anemicilor şi convalescenţilor.

Castanele conţin substanţe nutritive asemănătoare grâului

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie recomandă preparatele din castane, deoarece aceste fructe au o compoziţie chimică bogată în substanţe nutritive, asemănătoare cu cea a grâului. În acelaşi timp, frunzele tinere de castan, culese primăvara, sunt un remediu pentru accesele de tuse, dacă sunt folosite sub formă de infuzie (trei frunze mărunţite la o cană cu 200 ml de apă clocotită).

Castanele comestibile sunt fructe cu valoare energetică foarte mare (conţin 200 calorii la 100 g). Mai mult, gustoasele „nuci” deţin valoroase depozite de săruri minerale (fosfor, magneziu, calciu). Despre  vitaminele din compoziţia castanelor, nutriţioniştii susţin un lucru mai puţin ştiut de consumatorii acestui fruct: castana conţine 50 mg de vitamina C, la concurenţă cu lămâia.

De asemenea, în compoziţia castanei se regăsesc vitamine din complexul B  (B1 şi B6-în special), vitamina E, provitamina A, dar şi glucide cu absorbţie lentă, lipide, acid linoleic, o substanţă care contribuie la reducerea nivelului de colesterol, prevenind bolile de inimă. „Dieta cu castane contribuie la întărirea sistemului imunitar, precizează nutriţionistul Eugen Giurgiu. De aceea, recomand să se consume castane, acest aliment foarte hrănitor, îndeosebi în sezonul rece.

Aceste fructe au efecte terapeutice remarcabile: sunt energizante, remineralizante, antianemice şi antiseptice. De aceea, cu ajutorul castanelor dulci vom depăşi sezonul rece fără gripă, fără angine şi fără bronşită”. Acest soi de nuci se consumă fierte, coapte sau prăjite. Din castanele coapte se prepară deliciosul piure de castane, bogat în calorii - peste 170 kcal la 100 g. De asemenea, castanele pot fi adăugate în diferite preparate dulci, în supe care conţin legume şi în meniuri cu carne de curcan.

Reţetele săptămânii

Ruladă de curcan umplută cu castane

Timp de preparate: 70 minute

Calorii : 110 kcal/porţia

Ingrediente: O felie de pâine, 4 linguri de lapte, 200 g piure de castane neîndulcit, un ardei roşu, 900 g piept de curcan, 4 linguri de ulei, 2 ouă, 4 linguri de făină, cimbru-după gust.

Preparare: Pâinea înmuiată în lapte se amestecă în piureul de castane. Apoi, în această compoziţie  se adaugă ardeiul tăiat mărunt, ouăle bătute spumă şi cimbrul. După ce tăiaţi pieptul de curcan în formă dreptunghiulară, ungeţi bucata de carne cu piureul de castane, rulaţi carnea şi prindeţi marginile cu scobitori. Aşezaţi rulada într-o tavă unsă cu ulei,  presărată cu făină şi puneţi tava în cuptor, la foc potrivit, timp de 50 de minute. Rulada poate fi consumată ca aperitiv.

Piure de castane

Timp de preparare: 55 minute

Calorii : 150/porţia

Ingrediente: 500 gr de castane crude, cu coajă, 2 linguri de miere de albine, o lingură unt, o linguriţă rasă de pudră de scorţişoară  (sau vanilie) şi o cană de apă.

Mod de preparare: Într-o oală puneţi doi litri de apă la fiert. Între timp, spălaţi castanele şi crestaţi-le coaja cu un cuţit în forma literei X. Când apa începe să fiarbă, puneţi castanele în oală şi lăsaţi-le să fiarbă timp de 40 de minute. După ce s-au fiert, curăţaţi castanele de coajă şi scoateţi miezul pe care trebuie să-l puneţi în robotul de bucătărie sau în blender. Apoi, adăugaţi mierea, untul, scorţişoara (vanilia) şi puţină apă. În timp ce robotul funcţionează, mai adăugaţi apă în compoziţie şi lăsaţi robotul să funcţioneze până când obţineţi o pastă asemănătoare cu piureul de cartofi. Pasta de castane obţinută se consumă ca atare sau o asezonaţi cu frişcă sau cu dulceaţă de vişine

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României  A fost interceptat și escortat pentru aterizare imediată la Baza 95 Aeriană Bacău jpeg
image
image
image
image
image
image
constantin necula foto inquam
the emperor napoleon in his study at the tui jpg
Lacul Amara, zămislit dintr un vechi curs al Ialomiţei jpeg
image png
gradinile fermecate ale dragonilor colaj facebook jpg
parasutism MapN jpg
dan bittman
Elevă la examen - simulare evaluarea nationala - subiecte FOTO Inquam / George Călin
image
actualitate.net
image
actualitate.net