Spune-mi ce mănânci : Roşiile, ”medicamentul” care tratează peste 50 de boli

Ultima actualizare:

    Roșiile revigorează organismul Sursa foto: Arhiva Click
Roșiile revigorează organismul Sursa foto: Arhiva Click

Sântem în sezonul roşiilor de grădină! Nutriţioniştii spun că aceste legume conţin un ”izvor ”de substanţe nutritive ( vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi) care se asociază pentru a preveni şi a vindeca o varietate de boli grave. Sosite din America pe bătrânul continent, delicioasele tomate, cu gustul dulce-acrişor, au cucerit lumea întreagă.

Cu timpul, populaţiile care le consumau au descoperit valoarea lor terapeutică. Roşiile conţin din belşug licopen care previne diferitele forme de cancer: de prostată, ovarian, de colon, osos, gastric şi de plămâni.

Licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți

Principalul nutrient din compoziția roșiilor este licopenul, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali.  Culoarea roșiilor se datorează acestui nutrient care aduce numeroase beneficii sănătății noastre.

Consumul roșiilor, benefic pentru numeroase afecțiuni

„Consumul roșiilor s-a dovedit benefic în tratamentul a peste 50 de afecţiuni : reumatism, boli de inimă, anemii, scorbut, diabet, diferite forme de cancer şi în convalescenţa după boli grave. Roşiile sunt un adevărat elixir al tinereţii prin conţinutul bogat în vitamine (Betacaroten-provitamina A, B1, B2, B5, C, E, K) şi minerale, precum calciul, potasiul, fosforul, seleniul şi fierul. Deoarece sunt sărace în calorii (doar 35 la 100 g), aceste tomate sunt eficiente în dietele de slăbit. Roşiile previn, de asemenea, ischemia  şi aritmia cardiacă. Studiile realizate în marile laboratoare din lume au dovedit că, persoanele care includ frecvent roşii în dieta lor, au o inimă mult mai sănătoasă decât semenii lor, care consumă ocazional tomatele, precizează  Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul :” Roșiile ne mențin în formă!”

Dieta cu roșii proaspete crește rezistența oaselor

Calciul și vitamina C din compoziția roșiilor cresc rezistența oaselor și articulațiilor. Totodată, nutriționiștii apreciază că lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauză este strâns legată de apariția osteoporozei. Cercetătorii europeni cred că licopenul poate să îmbunătățească masa osoasă și, de  aceea, dieta cu roșii  este o modalitate foarte bună de a lupta împotriva osteoporozei.

Roșiile la masa de prânz, remediu pentru obezitate și diabet

Numeroasele studii realizate de nutriționiștii europeni susțin că,  persoanele care consumă o porţie zdravănă de roşii, mai ales la masa de prânz, cu siguranță reușesc să țină sub control atât obezitatea cât şi diabetul.

Protejează organismul de efectele colesterolului ”rău”

O dietă bogată în roșii este o metodă simplă de a accelera metabolismul grăsimilor şi amidonului, protejând astfel organismul de efectele colesterolului „rău” şi de creşterea în greutate.

Dieta cu roșii, pentru o vedere mai bună

Vitamina A este prezentă din abundență în compoziția roșiilor și ne poate îmbunătăți vederea. Mai mult,  consumul de roșii poate să prevină orbirea de noapte. Un studiu recent al nutriționiștilor europeni susține că un consum echilibrat de roșii poate să reducă riscul de degenerescență maculară, o boala gravă și ireversibilă a ochilor.

Roșiile încetinesc proceul de îmbătrânire a plămânilor

Într-un studiu recent, efectuat de cercetători francezi pe un eşantion de 535 de persoane, s-a măsurat cantitatea de aer care iese din plămânii subiecţilor, într-un interval de o secundă şi nivelul de betacaroten din sânge. În cazul subiecților la care s-a constatat cea mai mare cantitate de betacaroten ajuns în organism ( din consumul roșiilor), cercetătorii au remarcat o încetinire a procesului de îmbătrânire a plămânilor cu 32%, în comparație cu subiecții care aveau un nivel mai scăzut al acestei substanţe.  

Reţeta săptămânii

Supă de roşii pentru vigoarea organismului

Timp de preparare : 40 de minute

Calorii:  90/ porţia

Ingrediente: 1 kg de roşii, 8 ouă de prepeliţă, 2 cepe, 2 morcovi, 1dovlecel, 2 căţei de usturoi, 3 linguri fulgi de ovăz, 100 g telemea de capră, câte o legătură de mărar, de pătrunjel şi de leuştean.

Preparare: Legumele, curăţate şi tăiate cubuleţe, se pun la fiert. În acest timp, preparaţi sucul de roşii, storcând aceste legume printr-o sită deasă, pentru a îndepărta seminţele şi cojile. După aceea, pasaţi legumele fierte, adăugaţi sucul de roşii, usturoiul şi fulgii de ovăz. Lăsaţi să mai clocotească cinci minute, adăugaţi ouăle de prepeliţă întregi ( nu trebuie bătute spumă) și lăsaţi supa pe foc încă un minut. Când stingeţi aragazul, adăugaţi brânza rasă. Supa se serveşte caldă, asezonată cu verdeaţa tocată mărunt.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net