Spune-mi ce mănânci: Caperele previn afecțiunile sezonului rece

Ultima actualizare:

    Caperele acționează la nivelhepatic,renal, biliar și renal
Caperele acționează la nivelhepatic,renal, biliar și renal

Caperele sunt condimente nelipsite din bucătăria mediteraneană. Acești muguri neînfloriţi provin din arbustul (Capparis spinosa), care creşte în ţări precum : Cipru, Grecia, Franţa, Italia şi Spania. Folosite frecvent în gastronomia mediteraneană, caperele sunt un ingredient obişnuit, folosit în cele mai variate preparate culinare.

Caperele sunt folosite în cele mai variate preparate culinare: sosuri reci sau calde, aperitive cu ouă, salate de legume, meniuri cu carne de miel, de vită, peşte proaspăt sau afumat, dar şi în produse de patiserie. Chiar și O cantitate  modestă de capere aduce un plus de savoare preparatelor culinare, având și numeroase proprietăți terapeutice: anti-bacteriene, anti-cancerigene și anti-inflamatoare.

Caperele stimulează metabolismul

Datorită substanțelor conținute (multă vitamina C și un nivel crescut de flavonoizi), caperele au un rol important în stimularea  metabolismului și a grăsimilor, acționând la nivel biliar, renal, hepatic și intestinal. Fiind alimente hipocalorice ( ce conțin doar 23 calorii la 100 g), aceste contimente aromate stimulează pofta de mâncare.    

Caperele sunt valoroase din punct de vedere nutrițional

Bobocii de capere  sunt renumiți pentru savoarea lor și se găsesc în orice supermaket din Cipru, Grecia, Franța, Italia, Spania, fiind folosiţi sub formă de condiment, după ce au fost muraţi în saramură sau în oţet balsamic.

Există două soiuri de capere

Nutriționiștii susțin că există două soiuri de capere : unele sunt de dimensiuni foarte mici, cât boabele de piper, mai valoroase datorită aromei lor pronunţate, iar altele, de dimensiuni mai mari, cât boaba de măceş,  cu aromă modestă. Condimentul ce imprimă un gust exotic preparatelor culinare este valoros şi din punct de vedere nutriţional. În țara noastră, caperele sunt mai puţin folosite în  gastronomie.

Recomandările specialiștilor

Nutriţioniştii francezi, greci, italieni şi spanioli din ţările mediteraneene, unde se cultivă arbuştii de capere, recomandă consumul lor fie proaspete, fie sub formă de condiment, datorită substanţelor nutritive din compoziţie: fibre, zaharuri, carbohidraţi, proteine, vitamine şi minerale (în special fier şi sodiu). Datorită aportului de vitamina C, caperele previn răceala şi gripa, probleme specifice sezonului rece.  În acelaţi timp, mugurii exotici de capere tratează o varietate de afecţiuni:  reumatice, urinare (prin efectul diuretic), digestive şi pentru creşterea imunităţii. 

Reţeta săptămânii

Pizza cu sardele, brânză şi capere

Timp de preparare: 40 de minute

Calorii : 110/ porţia

Ingrediente: Un blat de pizza, 4 fileuri de sardele din conservă, 4 linguri de capere, sucul unei lămâi, 4 linguri suc de roşii, 200 g brânză telemea, o legătură de pătrunjel. 

Preparare: Se desface conserva de fileuri, se scurge uleiul şi se unge blatul cu sosul de roşii. Deasupra blatului, se pun bucăţile de sardine, caperele tăiate mărunt, brânza rasă şi pătrunjelul tocat mărunt. Pizza se coace în cuptor, la foc moderat, timp de 15 minute.       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net