Reguli universal valabile de slăbit

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ai citit şi ai auzit tot felul de informaţii despre slăbit, multe se bat cap în cap şi pe bună dreptate. Ce i se potriveşte cuiva nu ţi se potriveşte ţie, şi invers. Fiecare organism este unic şi recţionează în felul lui. Totuşi, există câteva reguli general valabile pentru oricine. Încearcă-le şi nu vei da greş!

Nutriţionistul emisiunii „Ajutor! Vreau să slăbesc”, Cornelia Marin (n.r. emisiune care debutează în primăvară la Prima TV, înscrieri la ajutorvreausaslabesc@zucchero.ro) nu foloseşte niciodată cuvinte precum „reguli”, „dietă”, „obligatoriu”, „trebuie”. „Cu cât ai mai multe cuvinte de acest gen în vocabular, cu atât mai multă presiune pui pe cel care vrea să slăbească”, susţine ea. Un alt sfat e să nu te bazezi prea mult pe reţetele de slăbit găsite în vreo revistă sau pe internet. “Vei porni din start de la premisa că sunt bune pentru tine şi aştepţi rezultatul, poate în zadar. Ideal ar fi să urmezi sfaturile unui specialist, după o consultaţie prealabilă. Însă poţi ţine dietă şi singur, dacă eşti autodidact, ai răbdare, te cunoşti foarte bine, nu cedezi la primul obstacol”, spune Cornelia Marin, rezumând nişte paşi pe care orice persoană care doreşte să slăbească poate să-i urmeze.

  • Fă-ţi de la început un plan, stabileşte-ţi obiective realiste. Pune-le pe hârtie pe toate, dacă te ajută. 
  • Ai grijă să respecţi mesele şi să nu sari peste ele, motivând că nu ai timp. Încearcă să mănânci la ore fixe şi să respecţi acele ore ca pe unele dintre cele mai importante întâlniri din agenda ta. 
  • Evită produsele rafinate, mezelurile, fast-food-ul, prăjelile, dulciurile, lactatele grase (de tip brânză topită, mozzarella).
  • Redu porţiile. Este clar că, dacă vrei să slăbeşti, trebuie să mănânci mai puţin. Ideea este să arzi mai multe calorii decât introduci în organism, prin alimentaţie.
  • Evită să te cântăreşti zilnic pentru că, de cele mai multe ori, te poate demoraliza. Oricum, zilnic nici nu reflectă cu fidelitate greutatea reală. Ideal ar fi o dată pe săptămână. 
  • Cei care nu sunt obişnuiţi să bea suficientă apă e bine ca în fiecare săptămână să-şi crească media cu măcar 500 ml. Teoria paşilor mărunţi este mai eficientă decât să îţi propui să bei dintr-o dată 2-3 litri de apă pe zi. 
  • Alege un plan alimentar cu care să fii împăcat, pentru că dacă îl priveşti ca pe ceva restrictiv, impus, care te frustrează, şansele să renunţi repede sau să faci multe abateri sunt mari. 
  • Acceptă că e normal să îţi mai satisfaci pofte, să mai calci strâmb. Nu trata perioada în care slăbeşti ca pe una „de armată”! 
image
image
image
image
image
image
ceai somn jpg
statui parcul carol colaj captura video jpg
plante freepik jpg
ion luca caragiale captura video jpg
preoti ortodocsi se inchina in catedrala episcopala Invierea Domnului foto bihoreanul JPG
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
monstru pixabay jpg
muncitori agricultura foto pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net