Mușeţelul, de ajutor în problemele digestive

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Una dintre cele mai populare plante medicinale, muşeţelul are o aromă şi o savoare inconfundabile. Dincolo de faptul că bei cu plăcere o cană de ceai de muşeţel, acesta este şi remediul pentru o gamă largă de boli. Iată cum îl folosim!

Intern 

Muşeţelul este excelent pentru efectele carminative, uşor sedative, antispastice şi tonice. Se utilizează sub formă de infuzie (1 linguriţă de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi) sau extracţie dublă: se macerează la rece 1-2 linguriţe de flori în jumătate de cană de apă, timp de 30 minute. Soluţia se strecoară, iar florile se infuzează cu o altă jumătate de cană de apă clocotită. Cele două lichide se amestecă, iar amestecul se bea de-a lungul unei zile. Planta este indicată în afecţiuni precum: amigdalite, inflamaţii cronice respiratorii, faringite, reacţii alergice, astm alergic, colici, tulburări digestive însoţite de durere şi balonare (gastrită hiperacida, ulcer gastric, colită), spasme intestinale, stări dispeptice, diaree, cistite, iritabilitate premenstruală, menstre dureroase, tulburări menstruale, dezechilibre hormonale la pubertate, insomnii (adjuvant), stres. Pentru potenţarea efectului antiseptic şi antispastic la nivelul aparatului digestiv, se poate asocia ceaiul de muşeţel cu cel de coada-şoricelului.

Extern

Pentru acţiunea cicatrizantă, emolientă şi antiflogistică, muşeţelul poate fi folosit sub mai multe forme. Ca inhalaţii este indicat în afecţiuni ale căilor respiratorii superioare şi ale sinusurilor, în astm alergic. Astfel, un litru de apă fiartă se toarnă peste 4 linguri de muşeţel, iar aburul se inhalează sub un prosop. Se poate folosi pentru clisme (în stări iritative ale intestinului gros); la comprese şi spălături (în conjuctivite şi alte inflamaţii ale ochilor, pete şi iritaţii cutanate, prurit vulvar, erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii). Pentru comprese, se toarnă 250 ml lapte fierbinte peste 1 lingură de muşeţel, se infuzează 1 minut, se strecoară şi se foloseşte călduţ. Mai puteţi face gargară cu infuzie: 3 linguri la 1 cană de apă, la care se adaugă 4 g de acid boric. Afecţiuni ce pot fi ameliorate cu ajutorul muşeţelului: gingivite, abcese dentare, amigdalite, stomatite, ulcere, hemoroizi, furunculosa, răni purulente, ulceraţii, leucoree, reumatism, arsuri, eczema, conform www.farmaciata.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net