Markerii tumorali arată evoluţia cancerului

Ultima actualizare:

Markerii tumorali sunt substanţe sau molecule a căror prezenţă e asociată cu dezvoltarea diferitelor tipuri de tumori. Analiza pentru determinarea markerilor este pur orientativă, nu înlocuieşte biopsia şi nu are valoare de diagnostic pentru cancer. Iată ce trebuie să ştim despre aceste teste, conform ghidului ”Toate analizele pe care le faci într-o viaţă”.

Markerii tumorali sunt fie produşi de tumoarea malignă, fie apar ca răspuns al organismului la prezenţa acesteia. Aceste substanţe pot fi regăsite atât în sânge, cât şi în urina şi în ţesuturile pacientului. Pentru o evaluare mai exactă a tumorilor de orice natură, este nevoie şi de investigaţii suplimentare, precum biopsia.

Clasificarea acestor analize

Analiza markerilor tumorali ajută mai ales la determinarea stadiului tumorii, la detectarea recurenţei bolii şi la monitorizarea tratamentului. Astfel, un nivel scăzut al valorii markerilor tumorali poate indica o evoluţie bună a stării bolnavului, iar unul ridicat depistează o progresie a bolii, o extindere a tumorii sau o eventuală metastază. Markerii tumorali celulari sunt reprezentaţi mai ales de antigene localizate la nivelul membranelor celulelor, iar markerii tumorali umorali pot fi detectaţi în concentraţii semnificative în ser, urină şi în alte fluide ale corpului.

Markerul AFP, pentru cancerul la ficat

AFP sau Alfa Feto Proteina e o proteină de origine fetală care se sintetizează în ficat şi în celulele gastrointestinale, fiind folosită ca marker tumoral pentru depistarea cancerului de ficat, a tumorilor testiculare, ovariene, gastrointestinale, pancreatice şi pulmonare. Pentru adulţi, valorile normale ale AFP sunt mai mici de 10 ng/ml. Un nivel mai ridicat se întâlneşte de obicei, fără a semnala o boală, la copiii mai mici de un an şi la femeile însărcinate, ajungând şi la 400 - 500 ng/ml.

Ce arată valorile ridicate şi cele scăzute

Când creşterea AFP se depistează la persoanele mature, ea indică o tumoră malignă a celulelor hepatice (între 100 şi chiar 10000 ng/ml, în funcţie de mărimea tumorii) sau uneli boli, de exemplu hepatită virală, hepatită cronică, ciroză. Valorile scăzute ale acestei proteine pot să fie un indicator al metastazelor hepatice.

Un test de sânge îţi confirmă sau nu infarctul

Markerii cardiaci, denumiţi şi biomarkeri chimici, depistează în doar câteva minute posibilitatea declanşării unui infarct. Au indicaţie doar cei pentru care există motive de suspiciune. Un eventual infarct poate fi confirmat sau infirmat prin efectuarea unui test de sânge care măsoară nivelul a două enzime: troponina şi creatin fosfochinaza, mai exact fracţiunea numită CPK-MB.

Troponina reprezintă un complex de trei proteine (TnC,TnI şi TnT), care sunt prezente atât în muşchiul scheletic, cât şi în muşchiul cardiac. Dintre acestea, specifice sistemului cardiovascular sunt doar troponina I şi T, recunoscute drept indicatori foarte sensibili ai leziunilor de la nivelul muşchiului cardiac.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net