Hrana sănătoasă în timpul Postului de Crăciun

Ultima actualizare:

    Salata preparată din brânza tofu și ridichii menține vigoarea Sursa foto:Papamond.ro
Salata preparată din brânza tofu și ridichii menține vigoarea Sursa foto:Papamond.ro

Pentru persoanele care postesc, perioada Postului Crăciunului (15 noiembrie - 24 decembrie) este un exerciţiu de purificare sufletească şi trupească, o cură binevenită de sănătate. În același timp, postitorii trebuie să aleagă cu multă grijă alimentele sănătoase, care mențin nivelul de energie timp de 40 de zile.

Alimente care mențin energia în timpul Postului

Lactatele din soia, cartofii dulci, ridichiile de lună, fructele oleaginoase, peştele şi mierea sunt alimente care menţin nivelul energiei în lipsa „hranei de dulce", interzisă de tradiţie.

Lactatele din soia protejează inima

Laptele şi iaurtul, preparate din soia, sunt foarte gustoase şi conţin fibre solubile şi o bogăţie de nutrienţi. La fel şi brânza din soia, numită tofu, fie că este simplă sau îmbunătăţită cu ardei, cu chimen sau este conservată în ulei, conţine proteine care protejează sănătatea inimii, reducând nivelul colesterolului „rău" din sânge şi nu trebuie să lipsească din hrana celor care postesc mai bine de o lună şi jumătate.

Cartofii dulci menţin energia

Acest soi de cartofi conţin proteine, vitamine (C şi E), o concentraţie mare de betacaroten şi minerale. Datorită vitaminei C, cartoful dulce are efecte antiinflamatorii, sporind şi acuitatea vizuală, iar lista beneficiilor nu se opreşte aici. Delicioasa legumă are un conţinut ridicat de calciu (eficient pentru densitatea osoasă), de mangan (care echilibrează nivelul glucozei din sânge) şi de cupru (benefic în procesul de vindecare în cazul afecţiunilor cutanate). În plus, ceaiul preparat din cojile cartofului dulce este de mare ajutor în caz de hipertensiune, iar consumat în cure repetate de cinci-şase ori pe an (timp de 20 de zile) previne apariţia cancerului.

Ridichiile de lună combat anemia

Ridichiile de lună sunt gustoase şi le putem consuma fără teamă că ne îngraşă, pentru că 100 g de ridichi au o valoare energetică de numai 20 kcal. Le mâncăm profitând de arsenalul de nutrienţi din compoziţie: vitaminele A, B1, B9, şi C, care au efecte antioxidante şi depurative. Nici frunzele ridichiilor nu trebuie aruncate.

Adăugate în ciorbe, în salate sau în tocăniţe de legume, aceste verdeţuri combat cu succes anemiile. O cură zilnică, cu zece ridichii roz, urmată timp de două săptămâni, combate simptomele specifice avitaminozei: somnolenţă, tulburări de ritm cardiac, astenie sau sângerarea gingiilor. Şi pentru bolnavii hepatici ridichiile sunt eficiente, pentru că drenează ficatul, stimulează secreţia bilei, ajutând la eliminarea acesteia.

Nucile reglează nivelul tensiunii

Nucile sunt săţioase şi hrănitoare. Ca surse de vitamine (A, B, C şi E), de minerale (iod, potasiu, fier, magneziu, zinc şi fosfor) şi de proteine, aceste fructe oleaginoase combat carenţele şi menţin tonusul, fiind remedii necesare în timpul postului. Cercetările recente au demonstrat rolul activ al nucilor în reducerea nivelului colesterolului „rău" şi în reglarea tensiunii arteriale. În post, nucile se pot asocia cu legumele în salatele de crudităţi sau în mâncărurile de legume. Un consum zilnic de miez de nucă (de la patru-cinci nuci) previne bolile cardiovasculare.

Morcovii, izvor de vitamine

Morcovii, surse valoroase de betacaroten (provitamina A), protejează sănătatea ochilor, a pielii şi a mucoaselor. Ca aliment de bază în timpul postului, această legumă rădăcinoasă completează hrana persoanelor care postesc cu vitamine (din complexul B) şi cu minerale precum calciul, fierul, potasiul şi magneziul. Preparaţi sub formă de salate, asezonate cu seminţe de susan (bogate în lecitină), cu pătrunjel (un izvor de vitamina C) şi cu ulei de măsline, morcovii ţin la distanţă anemia şi astenia, afecţiuni care ne dau de furcă în sezonul rece şi în perioada Postului.

Pasta de măsline, foarte hrănitoare

Şi măslinele sunt alimente de bază în timpul postului. Ele pot fi adăugate în salatele orientale, preparate cu legume fierte (cartofi ) şi crude ( praz, sfeclă, salată verde); de asemenea, aceste fructe pot fi consumate şi sub formă de pateu de măsline, ca aliment principal la micul dejun şi la cină. O pastă de acest fel este săţiosă şi sănătoasă şi se prepară astfel: 250 grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului. În această pastă se adaugă patru linguriţe de ulei de măsline, trei linguriţe cu suc de lămâie, trei boabe de usturoi şi un amestec de condimente: mentă, busuioc, cimbru şi păstrunjel (nu mai mult de o lingură). Pateul de măsline se păstrează la frigider.

Vinul este permis când se consumă cu moderaţie. În zilele cu dezlegare la vin se bea un pahar cu vin la prînz sau la cină. Acest aliment aduce beneficii pentru sănătate: combate colesterolul cel rău, previne apariţia pietrelor la rinichi şi ajută în terapia unor forme de cancer.

Zilnic, câte doi litri de lichide.

În timpul Postului, postitorii trebuie să se hidrateze corespunzător: să consume zilnic câte doi litri de lichide: apă plată, sucuri de legume şi de fructe.

Peştele nu trebuie să lipsească în post

În zilele cu dezlegare la peşte, este indicat ca meniul să conţină peşte şi preparate din peşte gras (somon, hering, ton sau macrou). Când este preparată la grătar sau fiartă, atunci suntem siguri că peştele îşi păstrează calităţile nutritive.

Deşi nutriţioniştii nu recomandă consumul peştelui prăjit, unii consumatori vor să se răsfeţe îndeosebi cu peştele preparat în acest mod. În astfel de cazuri, nutriţioniştii recomandă să se folosească la prăjit anumite uleiuri presate la rece: de măsline, de palmier sau de rapiţă.

Carnea de peşte trebuie consumată cu încredere, deoarece conţine puţine calorii în comparaţie cu alte cărnuri: heringul are 167 calorii la 100 grame, tonul/160 , iar macroul/ajunge la 183/ 100. Foarte sănătoşi sunt peştii de apă dulce, fiind şi mai săraci în calorii. De exemplu: păstrăvul are 85 calorii /100 gr, iar crapul, doar 83/100gr.

„În perioada Postului, în locul alimentelor interzise, postitorii trebuie să consume multe sucuri de legume, de fructe şi preparate din soia. Vitaminele, mineralele şi enzimele conţinute de aceste alimente ajută la buna funcţionare a organelor vitale şi menţin energia. Mai mult, deoarece vitamina B 12 lipseşte din hrana de post, în acest interval sunt indicate suplimentele de vitamina B 12, pentru a evita simptome nedorite cum ar fi:oboseala cronică, dificultatea de concentrare şi palpitaţiile", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ( Cartea sănătății tale).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net