Feriți-vă de E-urile care vă îmbolnăvesc! Uite care sunt acestea!

Ultima actualizare:

    Consumați constant, aditivii alimentari pot provoca diverse afecțiuni, unele foarte grave
Consumați constant, aditivii alimentari pot provoca diverse afecțiuni, unele foarte grave

Click! revine astăzi cu a doua parte a serialului despre aditivii alimentari, acei „monștri” pe care îi punem zi de zi în farfurie. Nutriționistul Lygia Alexandrescu ne spune ce afecțiuni poate provoca consumul constant al acestora. De asemenea, ne spune în ce produse alimentare îi găsim, astfel încât, atunci când mergem la cumpărături, să alegem în cunoștință de cauză ce punem pe masă.

E 200, interzis sugarilor

Apare în mod natural în fructe, este folosit ca un conservant ce inhibă creșterea fungică, însă permite activitatea bacteriană lactică, fiind util la producerea brânzei. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici. Este un potențial iritant pentru piele și poate cauza erupții, astm și hiperactivitate. De asemenea, este utilizat drept conservant în produsele cosmetice și farmaceutice. Produsele care conțin E200 includ: vinuri, brânzeturi, produse fermentate, sosuri desert și umpluturi, supe instant, dulciuri, băuturi dulci, produse de patiserie care conțin drojdie, unele produse conservate din fructe şi legume, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din pește, condimente, mirodenii, muștar.

E 220 are un miros sufocant

Este un conservant care apare în mod natural în atmosferă, mai rezultă ca gaz poluant din procesele de ardere și are un miros sufocant.

Este cunoscut ca fiind un provocator de iritații gastrice, greață, diaree, erupții cutanate, crize de astm și este dificil de metabolizat pentru persoanele care suferă de insuficiență renală și, de asemenea, distruge vitamina B1 (tiamina). Este recomandat să fie evitat și de persoanele care suferă de conjunctivită, bronșită, emfizem sau de orice afecțiune cardiovasculară. Produsele tipice în care se adaugă E220 sunt: berea, băuturile răcoritoare, fructele uscate, sucurile, siropurile, vinul, oțetul, produsele din cartofi. Doza zilnică maximă de dioxid de sulf, E220 care poate fi ingerată nu trebuie să depășească 0,7 mg/kg corp.

E 240 distruge mucoasele

Formaldehida se formează în mod natural prin afumarea sau încălzirea produselor alimentare bogate în proteine. De asemenea, este folosită ca un dezinfectant, drept fungicid, fiind adesea utilizată şi în industria cosmetică.

Aldehida formică, E240, în contact cu pielea, provoacă diferite forme de dermatite de contact. Combinaţii chimice ale formaldehidei se regăsesc în toate afumăturile. În timpul procesului de afumare, aldehida formică degajată din lemnul ars, se combină cu diferiţi fenoli, rezultând compuşi care dau culoarea specifică preparatelor conservate prin fum. De asemenea, formaldehida sintetică poate fi prezentă în diferite medicamente. Introducerea îndelungată a formaldehidei în organism pe cale digestivă poate fi chiar mai periculoasă decât inhalarea ei, fiind afectate mucoasele intestinale şi ficatul. E240 mai poate provoca leziuni renale, reacții alergice și chiar anomalii genetice ereditare. Are acțiune foarte distructivă la nivelul mucoaselor și al tractului respirator superior, al ochilor și pielii.


    Nutriționistul Lygia Alexandrescu
Nutriționistul Lygia Alexandrescu

E249 îl găsim în carne și mezeluri

Nitritul de potasiu este sarea de potasiu a acidului azotos și este utilizat ca agent de întărire și conservant în produsele din carne, mai exact, este o pulbere albă folosită ca şi conservant împotriva bacteriilor care poate cauza botulismul. Ingestia excesivă a conservantului E249 poate duce la concentrații mari de nitriți din sânge, precum și la reducerea concentrațiilor de oxigen care sunt transportate prin hemoglobină la țesusuri (producând dificultăți de respirație, amețeli și dureri de cap). Nitriții pot forma nitrozamine în stomac, considerate a fi agenți cu potențial cancerigen. Nitritul de potasiu inhibă dezvoltarea bacteriilor responsabile de botulism, întârzie dezvoltarea mucegaiurilor și păstrează arome plăcute produselor. Produsele tipice care conțin nitriți includ: carnea procesată, carnea și peștele afumate. Este interzis adaosul de E249 în alimentele pentru sugari și copii mici.

E 251 este un conservant

Nitrat de sodiu este un compus chimic folosit drept conservant și agent de întărire în produsele pe bază de carne. Se prezintă sub formă de cristale incolore, transparente, este un oxidant inodor, cu gust uşor amar, salin, solubil în apă. E251 are și rolul de a împiedica dezvoltarea bacteriilor patogene de tip Clostridium, precum și a bacililor și Listeriei. La fel ca toți nitriții, și nitrații pot să formeze nitrozamine care se asociază cu creșterea riscului de cancer digestiv. E 251 se regăsește în compoziția diverselor alimente: carne procesată, carne și pește tratate și afumate. Consumul constant de E 251 poate determina o serie de dezechilibre ale organismului: hipertensiune arterială, dureri de cap, tulburări respiratorii, ameţeală, hiperactivitate, alergii, urticarie, afecțiuni ale glandei tiroide.

E280 produce migrene

Aditiv alimentar din categoria conservanţilor naturali, însă poate fi obținut și prin sintează. Se utilizează împotriva mucegaiurilor şi fungilor.  E280 se regăsește în compoziția pâinii ambalate și feliate, a biscuiților, prăjiturilor, precum și în unele sortimente de brânzeturi.

Consumul constant de E 280 poate determina o serie de dezechilibre ale organismului: diminuează simțul olfactiv și gustativ. Poate produce migrene, iritații, arsuri. Cercetătorii canadieni consideră că acidul propionic, E280, este responsabil pentru unele efecte adverse asupra dezvoltării și funcționaării creierului la copii. Acest aditiv alimentar este permis în Europa, însă, interzis în Australia și Noua Zeelandă.

E320 are potențial cancerigen

Este un antioxidant sintetic și un analog artificial al vitaminei E permis în Europa. E320 poate fi utilizat la fabricarea produselor coapte, deoarece este stabil la temperaturi ridicate și este utilizat, în principal, pentru a preveni râncezirea grăsimilor și a uleiurilor. Produsele alimentare tipice care includ E320 sunt: biscuiți, prăjituri, grăsimi și uleiuri, cereale, produse de patiserie, dulciuri, guma de mestecat, margarina, nuci, produse din cartofi instant, ambalaje alimentare din polietilenă.

Dacă este consumat în același timp cu cantități mari de vitamina C (E300), E320 poate provoca modificări la nivelul ADN-ului celular. Este posibil ca, la un moment dat, E320 să fie eliminat de pe lista de aditivi alimentari aprobați în UE, deoarece există suspiciuni cu privire la potențialul sau cancerigen. E320 este cunoscut ca iritant al pielii, ochilor și al sistemului respirator. Acesta a fost interzis în Japonia și în Marea Britanie.

Citiți vineri pe www.click.ro ultima parte a serialului despre E-urile nocive!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net