Feriţi-vă copiii de obezitate!

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Alarmant! Un sfert din copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi, numărul băieţilor fiind de două ori mai mare decât al fetelor. Specialiştii ne avertizează să fim mai atenţi cu alimentaţia copiilor, să le stabilim un orar al meselor şi să avem grijă ce le punem pe masă.

  • În perioada de creştere, copiii nu trebuie supuşi unor diete restrictive. Este suficient să respectăm un regim orar al meselor, care să cuprindă 3 mese principale şi 2 gustări. Apoi, trebuie evitate alimentele bogate în carbohidraţi şi lipide, dar şi cele cu multe calorii care nu aduc nici un aport nutriţional. Acesta din urmă este dat de vitamine, minerale şi fibre. În plus, atunci când îi este sete, copilul trebuie învăţat să bea apă şi nu sucuri din comerţ, care contribuie cu un surplus de calorii. Un rol foarte important îl au şi efortul fizic şi practicarea regulată a unui sport. Aşadar, încurajaţi-vă copiii să facă efort fizic cel puţin o oră în fiecare zi. Limitaţi-le timpul petrecut în faţa calculatorului sau a televizorului la 2 ore. 
  • Un alt aspect care trebuie avut în vedere în tratamentul unui copil supraponderal îl reprezintă tulburările endocrine, care pot apărea în copilărie. De aceea, e indicat ca un copil supraponderal să fie investigat şi din punct de vedere endocrinologic. 
  • Pentru că fiecare individ are un organism unic, nu există o recomandare de dietă universal valabilă, care să dea aceleaşi rezultate la toţi copiii. Medicul nutriţionist va adapta dieta şi în funcţuie de tipul de activitate (program şcolar, activităţi extraşcolare, preferinţe alimentare) astfel încât răspunsul la tratament să fie bun şi rezultatele pe măsura aşteptărilor. Tratamentul de bază presupune crearea unui bilanţ energetic negativ prin reducerea aportului caloric, reducere asigurată de regimul dietetic personalizat, precum şi prin creşterea consumului energetic, prin activitate fizică. 
  • Succesul unei diete, în cazul unui copil supraponderal, este asigurat atunci când în  acestă ”luptă”  este implicată şi familia, prin adoptarea unui regim de viaţă sănătos, şi şcoala sau grădiniţa, prin programe educaţionale adaptate la nevelul de înţelegere al copilului. 
  • Principalele afecţiuni care au legătură cu greutatea corporală excesivă la copii sunt: astmul bronşic, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, rezistenţa crescută la insulină sau chiar diabetul zaharat, tulburările de somn, sindromul pubertăţii precoce. De la starea de supraponderal mai este un pas până la obezitate. De aceea este foarte important ca medicul de familie sau pediatrul, împreună cu nutriţionistul să intervină prompt.

Cum calculezi


    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Cea mai simplă metodă de evaluare a excesului ponderal este cântărirea şi compararea valorilor măsurate cu normele pentru greutatea corporală ideală. Indicele de masă corporală (IMC) se calculează împărţind greutatea exprimată în kilograme la pătratul înălţimii exprimată în metri. Valoarea care defineşte termenul de supraponderal este de 25 – 29,9, în timp ce un indice mai mare de 30 indică deja instalarea obezităţii. Cu cât IMC este mai ridicat, cu atât creşte şi riscul faţă de anumite boli.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net