Dieta fără gluten – un moft sau o necesitate?

Ultima actualizare:

Auzim tot mai des cât de sănătoasă e dieta fără gluten, pe rafturile magazinelor găsim tot mai multe produse dedicate, nutriţioniştii o recomandă, vedetele o urmează. Se pare că excluderea glutenului din alimentaţie este noua modă a societăţii noastre. Totuşi, un sâmbure de adevăr există.

Ce este glutenul?

​Este o proteină ce se găseşte în mod natural în grâu, secară sau orz şi e introdusă în compoziţia medicamentelor şi a numeroaselor produse alimentare procesate, nu doar în cele de panificaţie. Nu doar făinoasele conţin gluten, ci şi berea, sosul de soia, muştarul şi anumite cosmetice.

Cui îi este dăunător?

Faptul că rafturile magazinelor naturiste sunt pline cu produse fără gluten nu reprezintă o speculaţie pur comercială, susţine Marilena Oprişanu, nutriţionist şi chef dietetician, fostă participantă MasterChef. “Din experienţa mea, pot să vă spun cu certitudine că tot mai multe persoane prezintă dificultăţi în metabolizarea glutenului. Asta nu înseamnă o boală celiacă neapărat, însă enzimele digestive responsabile pentru metabolizarea glutenului sunt pur şi simplu  „retardate”, iar disconfortul dat de acest impediment se manifestă  prin balonări, senzaţie de prea plin, depuneri de grăsime, oboseală după masă.

De ce bunicii noştri nu aveau această problemă?

Provenim dintr-o ţară în care pâinea tradiţională din grâne reprezenta, de sute de ani, principala sursă de alimentaţie. Cum de s-a ajuns să nu o mai tolerăm? Marilena Oprişanu susţine că pericolul cel mai mare stă în asocierea  glutenului cu grăsimi hidrogenate, zahăr sau drojdii care nu şi-au făcut întregul proces de fermentaţie. “Pe vremea bunicilor noastre, se frământa un aluat din făinuri integrale care stătea la dospit peste noapte, iar apoi se cocea pe vatră la foc mocnit cel puţin o oră. În zilele noastre, în mediul industrial, pâinea este „forţată” să crească în dospitoare electrice pe o durată de timp limitat, iar drojdiile îşi continuă fermentaţia în stomacul nostru. Asta înseamnă disconfort abdominal, balonări şi afectarea enzimelor digestive.

Oare tu ai intoleranţă la gluten?

Doar 1% dintre oameni suferă de boala autoimună Celiaca, care se manifestă prin faptul că după consumul alimentelor cu gluten, intestinul subţire nu poate procesa în mod corespunzător proteina, dând diverse simptome neplăcute cum ar fi dureri de cap, balonări sau crampe abdominale, anemie, oboseală, vărsături. Restul persoanelor, pot avea doar o intoleranţă tranzitorie a glutenului din cauza proceselor inflamatorii din oganism. Astfel, faptul că nu ne simţim bine după ce am servit o pizza sau o baghetă cu rozmarin nu înseamna neapărat  că suntem intoleranţi la gluten. Ci doar că glutenul împreună cu anumite grăsimi sau zaharuri ne provoacă la acel moment un anumit disconfort abdominal. Odata ce întelegem mecanismul care ne provoacă disconfort, nu ne rămâne decât să eliminăm alimentele care ne deranjează.

Ce beneficii ai dacă mănânci fără gluten?

Consumul de gluten nu aduce niciun beneficiu sănătăţii, eliminarea lui, da. E asociată cu scăderea în greutate, îmbunătăţirea digestiei şi a aspectului fizic. Să nu ai impresia că toate alimentele fără gluten sunt sănătoase. Multe dintre cele de pe piaţă au adaugaţi aditivi, amidon, conservanţi, zahăr etc. De aceea, cel mai indicat e să ne preparăm hrana acasă, din făină de ovăz integral,  de mei, hrişcă, susan, in, dovleac, Konjak etc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net