De ce fac românii infarct de tineri, în comparaţie cu occidentalii

Ultima actualizare:

    Medicul Gabriela Cozmanciuc a vorbit despre principalele cauze ale îmbolnăvirii inimiiFoto Cătălin Fudulu
Medicul Gabriela Cozmanciuc a vorbit despre principalele cauze ale îmbolnăvirii inimiiFoto Cătălin Fudulu

Există diferenţe importante în ceea ce priveşte sănătatea inimii la români şi la francezi, a constatat medicul chirurg Gabriela Cozmanciuc în urma experienţei dobândite în cele două ţări.

Întrucât stilul de viaţă s-a schimbat mult în ultimii ani şi stresul a devenit un duşman din ce în ce mai de temut, s-au înmulţit şi bolile de inimă, boli care de multe ori pot fi fatale. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese din cauza afecţiunilor cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030 se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza unor astfel de afecţiuni. În cadrul unui interviu acordat Weekend Adevărul, medicul chirurg Gabriela Cozmanciuc a vorbit despre principalele cauze ale îmbolnăvirii inimii şi pune lumina din sala de operaţie pe greşelile pe care le facem frecvent atunci când alegem ce relaţie să avem cu propriul corp.

„Weekend Adevărul“: Ce spuneţi din calitatea de chirurg cardiovascular, putem controla sau preveni bolile de inimă?Dr. Gabriela Cozmanciuc: Bolile de inimă, ca orice boală, apar pe fondul unui dezechilibru între două tipuri de factori: factorii de risc şi factorii de protecţie. Pentru bolile de inimă, factorii de risc sunt ereditatea, sedentarismul, fumatul, colesterolul, stresul, iar printre factorii protectori se numără mişcarea cardio, dieta, regimul de viaţă echilibrat, alimentaţia, relaxarea. În momentul în care se produce dezechilibrul în favoarea factorilor de risc, apare boala. Putem să prevenim, evident, crescând factorii de protecţie.Întâlniţi bolile cardiovasculare mai frecvent la femei sau la bărbaţi?Femeile sunt mai echilibrate, au mai mulţi factori protectori decât factori de risc. De aceea, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât la bărbaţi. Depinde şi de societatea în care îşi duc existenţa. În societatea franceză, de exemplu, s-a schimbat foarte mult raportul. În general, la bărbaţi apar după 45 de ani, la femei – după 50-55 de ani, după menopauză, pentru că estrogenul este un factor protector. În unele ţări, ca Anglia, Franţa, s-a început tratamentul cu estrogen după menopauză, astfel încât să se producă o descărcare continuă a acestui hormon şi să fie protejată inima de boli. Pentru că există o altă paletă hormonală, la femei şi la bărbaţi bolile apar la vârste diferite. Totuşi, după 60-65 de ani, apariţia bolilor este identică. Citiţi restul interviului aici. 

Chirurgul Gabriela Cozmanciuc
Chirurgul Gabriela Cozmanciuc

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
angajam
image
image
image
image
image
image
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
furtuni ploi jpeg
Spania jpg
Kate Middleton Prințul William  foto   GettyImages jpg
Akkadian FOTO wikipedia jpg
Proiect construcție casă FOTO Shutterstock
Bucureștiul VEchi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net