De ce este nevoie să te vaccinezi contra gripei

Ultima actualizare:

    Părerile despre vaccinuri sunt împărţite printre părinţi Foto: arhivă personală
Părerile despre vaccinuri sunt împărţite printre părinţi Foto: arhivă personală

În sezonul rece, gripa se transmite foarte uşor, mai ales în spaţii aglomerate, iar simptomele şi complicaţiile acesteia nu sunt de neglijat, după cum poţi afla din noul număr al revistei „Click! pentru femei“. Este cel mai bun moment să te vaccinezi pentru a preveni boala.

Nu numai copiii sau bătrânii sunt sensibili la schimbările de vreme şi riscă să sufere de gripă şi de complicaţiile pe care le dă: pneumonie, insuficienţă respiratorie acută, astm, sinuzită, encefalită. Chiar dacă pare o afecţiune banală, doar în sezonul trecut, 750 de români au avut o formă gravă de gripă, iar 27 dintre ei şi-au pierdut viaţa.

E nevoie să faci vaccinul anual

“De fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, faţă de care populaţiile nu au imunitate prin infecţie naturală. Vaccinul antigripal realizează o protecţie împotriva bolii de circa 70-80% şi impiedică răspândirea rapidă a bolii”, explică Loreta Radu, medic primar medicină de familie. Totuşi, există riscul să te îmbolnăveşti, dar vei face o formă uşoară de gripă.

Poate da reacţii adverse uşoare

Lunile octombrie-noiembrie sunt cele mai potrivite pentru vaccinare. Vei fi protejat între 6 şi 12 luni. „Se recomandă o doză de 0,5 ml de vaccin pentru adulţi şi copii peste 3 ani, iar 0,25 ml pentru copiii între 6 şi 36 de luni. La cei sub 6 ani, nevaccinaţi şi la cei imunodeprimaţi se recomandă 2 doze de vaccin la interval de 4 săptămâni”, indică medicul Radu.

Le este indicat celor cu boli cronice

Nu doar copiii ar fi bine să fie vaccinaţi, ci şi adolescenţii cu astm bronşic, cei care suferă de fibroză chistică, boli autoimune sau cardiace, anemii, colagenoze, în general de boli cronice. În cazul lor, imunitatea este oricum redusă şi o gripă ar putea avea o evoluţie rapidă spre o formă gravă, cu eventuale complicaţii. Un astfel de vaccin este recomandat de medici şi celor care, prin natura slujbei lor, intră în contact cu multe persoane sau care îngrijesc copii de până la 6 luni sau nevaccinaţi, cu boli cronice, imunodeficiente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net