Ceașca de sănătate: Top 3 plante care îmblânzesc efectele timpului asupra sănătății noastre

Ultima actualizare:

    Coacăzul negru încetinește efectele îmbătrânirii Sursa foto: Click.ro
Coacăzul negru încetinește efectele îmbătrânirii Sursa foto: Click.ro

Deocamdată nu s-a descoperit un remediu care să ne mențină mereu tineri, dar zecile de plante pe care ni le oferă ”mama natură” ne ajută să ținem în frâu procesul de îmbătrânire. În această privință, specialiștii ne amintesc un lucru foarte important: după vârsta de 40 de ani trebuie să îmblânzim efectele trecerii timpului asupra stării noastre de sănătate, iar aliații noștri de nădejde sunt plantele.

Specialiștii au constatat că  ghimbirul, passiflora și coacăzele negre trebuie incluse în dieta noastră.

Ghimbirul, un superaliment al secolului XXI

În lumea plantelor medicinale, ghimbirul este renumit datorită proprietăților antiinflamatoare, antioxidante, antivirale și antibacteriene. De aceea, nutriționiștii consideră că această plantă  este un superaliment al secolului nostru.  

Primele consemnări despre rădăcina de ghimbir ( Zingiber officinale), ca plantă medicinală, datează din secolul I. De atunci, ghimbirul e folosit pentru a îmblânzi efectele artritei reumatoide. În farmacopeea orientală se menţionează efectele terapiei cu rădăcină de ghimbir ca  remediu pentru dureri de cap, pentru greţurile de dimineaţă, tulburări digestive,  gripă și răceli, ameţeli, vertijuri și pentru îmbunătățirea imunității. Conducătorii auto care s-au confruntat cu astfel de probleme au fost uimiţi să constate că, folosind ghimbirul sub formă de infuzie, au scăpat de aceste necazuri.

Cum se prepară, cum se administrează

  • Infuzia de ghimbir preparată din trei bucățele de rădăcină, infuzate într-o cană cu apă clocotită, timp de zece minute, este benefică pentru durerile de ficat.  Zilnic se consumă câte două căni de ceai pe zi, timp de 2-3 săptămâni.  Cura se poare repeta după o pauză de 2-3 luni.  

Sucul de ghimbir proaspăt previne atacurile de astm

Sucul obţinut dintr-o rădăcină proaspătă de ghimbir, în amestec cu sucul de morcovi (în părţi egale), poate să prevină atacurile de astm. Bolnavii vor bea acest amestec dimineaţa, sub formă de cură, câte 15 zile pe lună sau în momentele critice.

Cidrul de ghimbir pentru imunitate

Cidrul de ghimbir se prepară din 5 litri de apă plată, două linguriţe de rădăcină rasă de ghimbir, 900 de miligrame de zahăr brun, trei flori de soc, două linguri de petale de trandafir roşu, 4 felii de lămâie, 10 boabe de orez. Ingredientele se pun la macerat într-un borcan acoperit cu tifon şi se amestecă zilnic. După 5 zile, dacă temperatura camerei depăşeşte 25 de grade, cidrul se strecoară, se pune în sticle închise ermetic şi se păstrează la rece. Zilnic se consumă câte 2 căni.

Passiflora îmbunătățește calitatea somnului

Originară din zonele tropicale, Passiflora a fost aclimatizată în Banat, Transilvania și în Nordul Olteniei. Passiflora este cultivată și în ghivece, dar și ca plantă decorativă. Passiflora sau Floarea pasiunii,  ale cărei flori fascinează prin coloritul lor, este renumită și pentru puterea ei tămăduitoare. De aceea, o echipă de cercetători din domeniul evoluţiei istorice a plantelor medicinale de la Universitatea din Wurtzburg (landul Bavaria) a desemnat Passiflora ca Plantă a anului 2011. În lumea întreagă, preparatele din Passiflora sunt eficiente pentru persoanele care suferă de tahicardie, insomnie, angoase, fiind un valoros adjuvant  în epilepsie și Parkinson.

Opinie despre puterea tămăduitoare a plantei

 În urma numeroaselor studii, cercetătorii germani de la Universitatea din Wurtzburg au constatat că Passiflora combate agitaţia nervoasă, reglează somnul, calmează durerile gastrointestinale datorate nervozităţii, iar testele au demonstrat că planta este la fel de utilă în alungarea anxietăţii. În acelaşi timp, testele specialiștilor germani au dovedit că planta este un bun sedativ care poate fi administrat şi în timpul zilei. Mai mult, cercetătorii germani  susţin că extractele din frunzele de Passiflora sunt cele mai puternice, iar efectul lor principal s-ar datora flavonoizilor care au efect calmant şi scad anxietatea.

Cum se prepară, cum se administrează

  • Infuzia: Se toarnă o cană de apă clocotită peste 15 g de flori și frunze uscate. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se recomandă 3 căni de infuzie pe zi între mese, iar ultima se bea înainte de culcare. Cura cu passiflora trebuie urmată timp de 20 de zile pe lună, un interval de trei luni.

Coacăzele negre protejează vederea

Fiind sărace în grăsimi şi calorii, coacăzele sunt recomandate de nutriţionişti în tratamentul a zeci de boli, dar coacăzele nu lipsesc nici din curele de slăbire. Conţinutul semnificativ de fibre din compoziţia acestor valoroase fructe de pădure este eficient în tratamentul constipaţiei şi al multor probleme digestive. De asemenea, coacăzele sunt bogate în fitonutrienţi şi antioxidanţi, comparate de nutriţionişti cu un “izvor”de beneficii pentru sănătate. Avantajele acestor aromate fructe de pădure asupra sănătăţii sunt remarcabile! De aceea, mulţi specialişti le-au inclus în dietele lor şi le recomandă acelor persoane care vor să-şi îmbunătăţească starea de sănătate.

Coacăzele negre se numără printre fructele cele mai bogate în vitamina C, iar unii fitoterapeuți au stabilit diferite valori ale acestei  vitamine ce variază între 60- 192 mg la 100 g fructe. Deoarece în compoziţia acestui soi de coacăze există anumite substanţe numite  antocianine, spre deosebire de alte fructe, coacăzele negre păstrează  vitamina C în forma activă biologic în toate preparatele nutriţionale: infuzie, suc, sirop, vin sau lichior. Pe lângă vitamina C, coacăzele negre conţin şi alte vitamine: A, B, P, PP, alături de  minerale esenţiale precum : magneziul, potasiul, calciul, fosforul, bromul, fierul şi zincul. „Datorită nutrienţilor conţinuţi, coacăzele negre încetinesc procesul de îmbătrânire, îmbunătăţesc vederea, protejează sistemul nervos de radiaţii şi de radicalii liberi, combătând oboseala”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în ”Cartea sănătății tale”.

Cum se prepară, cum se administrează

  • Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de frunze şi o cană de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară şi se consumă. Zilnic, se recomandă trei ceaiuri, timp de o lună. Cura se repetă de 3 ori pe an. Importnant: acest ceai este contraindicate în insuficiență cardiacă și renală.  
  • Siropul : Se fierb 500 g fructe uscate într-un litru de apă, până când  lichidul scade la  jumătate. Atunci, se adaugă o cantitate egală de zahăr şi se fierbe din nou, până când licoarea scade la jumătate. Atunci siropul este gata şi se toarnă cald în sticle. După ce se mai răceşte, se sigilează sticlele. Preparatul are efect energizant, sedativ, hipotensiv şi diuretic. Se consumă câte o lingură de sirop, după mesele principale timp de o lună. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Florin Talpan FOTO sportpictures.eu
image
image
image
image
image
image
motanul max universitate vermont facebook jpg
dunare budapesta jpeg
giurgiu 1 jpg
Palatul Normanzilor, Sicilia (@Shutterstock) jpg
insula capri jpeg
pomi fructiferi jpg
4 front carburanti caseta jpg
fiat topolino jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net