Ceașca de sănătate: Rozmarinul, un leac excelent pentru afecțiuni grave

Ultima actualizare:

    Rozmarinul, planta cu efecte miraculoase asupra memoriei  Sursa foto:financiarul.ro
Rozmarinul, planta cu efecte miraculoase asupra memoriei Sursa foto:financiarul.ro

De-a lungul secolelor, rozmarinul și-a dezvăluit, treptat, o parte dintre secretele sale. Din vremuri îndepărtate, rozmarinul este folosit pentru a stimula secreţia gastrică şi pentru a combate balonările. Pentru prepararea remediilor naturiste se folosesc frunzele și tulpinele tinere ale plantei. Specialiștii europeni recomandă preparatele pe bază de rozmarin în tratarea a zeci de boli.

Prentre acestea se numără afecțiunile ale stomacului, ale căilor biliare și hepatice (evacuarea bilei, hepatita acută și ciroza hepatică), amnezia, astmul broșic, rinita alergică, tulburări de funcționare a creierului, hipotensiunea, debilitatea fizică, frigiditatea, astenia și  convalescența.   

Rozmarinul, benefic pentru sistemul nervos central

Un studiu recent menţionează că rozmarinul acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) şi a sistemului cardiovascular. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii.

Rozmarinul tratează afecțiunile respiratorii

Rozmarinul este un remediu foarte apreciat pentru proprietăţile sale antiseptice, deoarece tratează cu succes afecţiunile respiratorii şi  calmează tusea provocată de răceală sau de gripă.

Rozmarinul, un tonic remarcabil pentru memorie

În studiul ” Rozmarinul și efectele sale asupra memoriei”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul rozmarinului: infuzie și ulei esențial, pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea recunoscută a plantei  de a stabiliza emoţiile. De aceea, persoanele care depun eforturi intelectuale susținute și muncesc contracronometru: ziariştii, studenţii, oamenii de afaceri, este bine să consume zilnic câte două-trei căni de infuzie de rozmarin pentru a avea un tonus robust. De asemenea, în ceaiul preferat se toarnă cinci-șapte picături de ulei esențial.

Rozmarinul stimulează circulația periferică

Totodată, rozmarinul are efecte benefice și în cazul femeilor care au mâinile și picioarele reci, care renunță cu greu la hainele groase  și la plapuma lor de lână.

Rozmarinul elimină toxinele din organism

Specialiștii susțin că, ceaiul de rozmarin, consumat sub formă de infuzie sau de decoct, fără a face excese, elimină toxinele din organism, fiind  un excelent detoxifiant.  

După un chef prelungit, beți ceai de rozmarin !

După o petrecere prelungită, fitoterapeuții europeni recomandă petrecăreților să bea ceai de rozmarin, renumit pentru efectul de a-i trezi din beție.  

Mierea de rozmarin, un leac pentru sistemul respirator și nervos

Mierea de rozmarin este un leac celebru folosit din vremea romanilor şi până-n zilele noastre, ca aliat în afecţiunile sistemului respirator şi nervos. Deliciosul  îndulcitor se adaugă în ceaiul preferat, mai ales pe parcursul anotimpului rece, pentru a preveni răcelile şi gripa.

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia : Se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de  250 ml de apă clocotită sau dintr-o lingură de frunze proaspete la un litru de apă. Ceaiul se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi  se strecoară şi se consumă îndulcit cu miere.

Tinctura : Se prepară prin macerarea a şase linguriţe de plantă uscată în 300 ml ţuică de secară. După zece zile, licoarea se strecoară şi se toarnă în sticluțe care se închid ermetic și se păstrează la rece. Se administrează câte o linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de trei-patru ori pe zi, pentru a trata răcelile și gripa. De asemenea, tinctura de rozmarin combate mătreața ( o linguriță, diluată într-o ceșcuță de apă. Cu această loțiune se fricționează pielea capului)    

Contraindicațiile remediilor de rozmarin!   

Remediile preparate din rozmarin sunt contraindicate femeilor gravide, celor care alăptează, dar şi bolnavilor de epilepsie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
furtuna Italia tren  jpeg
parfum_shutterstock 1498408832 jpg
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net