Ceașca de sănătate: Puterea tămăduitoare a băuturilor tonice în anotimpul rece

Ultima actualizare:

    Sucul de portocale tratează o varietate e boliSursa Foto: sănătate bzi.ro
Sucul de portocale tratează o varietate e boliSursa Foto: sănătate bzi.ro

Și în acest an, luna februarie a venit cu surprize nesănătoase, datorate temperaturilor scăzute. De aceea, în zilele foarte friguroase, principala noastră prioritate este revigorarea organismului. În astfel de situații, trebuie să alungăm oboseala și apatia, iar sfaturile specialiștilor în nutriție sunt binevenite.

Preocupat de efectul băuturilor tonice asupra organismului, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ” Puterea tămăduitoare a  băuturilor tonice” recomandă consumul unor băuturi tămăduitoare în anotimpul rece.   

Sucul de portocale, efecte tămăduitoare asupra organismului

 Portocala conține unele dintre cele mai importante substanțe tămăduitoare: vitamina A, complexul de vitamine B și vitamina C. În compoziția parfumatului fruct se regăsesc, de asemenea, flavonoide  și oligoelemente, ingrediente care contribuie la menținerea unui echilibru al organismului.

Cum se prepară sucul

Înainte de stoarcere, fructul trebuie spălat cu apă călduță: aceasta îndepărtează microbii și înmoaie fructul; în această situație, prin stoarcere, se obține o cantitate mai mare de suc.

Sucul de portocale oferă un plus de sănătate organismului nostru

Sucul de portocale tratează stările gripale, durerile de cap, durerile musculare, astenia, ajută sistemul respirator și îmbunătățește rezistența la boli. De asemenea, delicioasa licoare stimulează sănătatea cardiovasculară, contribuie la prevenirea anemiei și susține sănătatea digestivă. Totodată, sucul de portocale elimină pietrele și nisipul  de la nivelul rinichilor.

Cum se administrează

Terapeuții europeni susțin că persoanele cu probleme cardiace trebuie să consume suc de portocale din mai multe motive: acesta conține  și acid folic natural, care ajută inima, deoarece reduce riscul apariției aritmiei cardiace și previne instalarea aterosclerozei. Sucul de portocale este benefic și pentru sănătatea rinichilor. Din vremuri îndepărtate, călugării din Asia, de exemplu, considerau că sucul de portocale este un balsam vindecător pentru rinichi, deoarece oxalații  și urații  erau dizolvați de acidul citric conținut de portocale. După eliminarea  calculilor sau a nisipului acumulat în rinichi, se  recomandă, și în zilele noastre, o  cură de 7 zile  cu suc de portocale, iar doza băută  va crește de la 500 ml, până ajunge la cantitatea de 750-800 ml pe zi.

Laptele de tigru

Un vechi remediu chinezesc, denumit ”laptele de tigru” combate avitaminozele, anemiile şi starea de epuizare fizică şi psihică. Acest remediu pe care-l putem prepara în casă stimulează sistemul nervos, întărește musculatura şi reglează sistemul endocrin.  Chiar dacă are în compoziţie puţină miere, tonicul poate fi folosit şi de bolnavii de diabet.

Ingrediente: un litru de lapte proaspăt, nepasteurizat, o lingură de drojdie de bere, 100 ml alcool (este bună şi ţuica de casă), 50 g de miere polifloră, 200 g smochine, o ceapă , o ţelină rasă.

Preparare: Amestecaţi foarte bine laptele, drojdia de bere, alcoolul şi mierea. În această compoziţie puneţi la macerat smochinele, ceapă şi ţelina rasă. După şase zile strecuraţi băutura.

Cum se adminstrează: Timp de trei zile luaţi câte o linguriţă din acest lapte la micul dejun. În continuare, doza creşte: în următoarele trei zile luaţi câte o lingură de lapte, tot la micul dejun. Tratamentul continuă cu un păhărel de 50 ml de lapte, până se termină toată cantitatea.

Un cocktail cu banane

Delicioasa banană este un remediu pentru multe boli. „ Banana ascunde serotonina, hormonul fericirii. Deliciosul fruct are un conţinut ridicat de potasiu, un mineral vital pentru organism care combate stresul, normalizează pulsul şi elimină colesterolul din corp. În acelaşi timp, banana conţine vitaminele B6 şi B9, contribuind astfel la sănătatea sistemului nervos. Datorită efectului antiacid, acest  fruct combate arsurile gastrice.

Persoanele instabile emoțional să consume puține banane

Persoanele instabile emoţional trebuie să mănânce cât mai puţine banane, deoarece consumate în exces au efecte depresive, care duc la suicid, potrivit unui studiu realizat la Centrul medical Universitar Cornell din New York. Însă, riscul suicidului apare doar la cei care mănâncă zilnic minimum trei banane, într-un interval care depăşeşte 100 de zile", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul:  Bananele, fără excese!. Totodată, în sezonul rece, bananele sunt un adjuvant în tratarea artritei, datorită conţinutului bogat de Vitamina B6

Ingrediente: 2 banane coapte, o linguriţă de miere, o portocală, o lingură de suc de lămâie, 100 ml apă plată.

Cum se prepară: Fructele se taie mărunt şi se pun în mixer. În pasta obţinută se adaugă sucul de lămâie şi mierea.

Acest tonic se poate administra de două ori pe săptămână, cu 30 de minute înainte de micul dejun.

Măceşele, un izvor de vitamine

Măceşele sunt un izvor de vitamina C şi, de aceea, specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala intensă. Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1(vitamina bunei dispoziţii), B2  (susţine organismul în acţiunile solicitante), K ( implicată în procesele de coagulare a sângelui), minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii.

De aceea, băuturile preparate din măceşe, pe lângă faptul că sunt gustoase şi răcoritoare, au efecte energizante şi terapeuții europeni  precizează: „ Pe lângă efectele diuretice, testate în timp, măceşului i s-au atribuit şi alte puteri terapeutice importante: menţine buna funcţionare a vaselor capilare şi normalizează circulaţia sângelui. Totodată, ceaiul combate anxietatea, greţurile, palpitaţiile, viermii intestinali şi creşte secreţia biliară, fapt care-l recomandă în afecţiunile ficatului. Mai mult, fiind foarte bogate în vitamina C (1500 mg/100), măceşele sunt un aliat de nădejde în creşterea imunităţii"

Infuzia de măceşe înlocuieşte cafeluţa de dimineaţă

Cum se prepară, cum se administrează

Se prepară dintr-o linguriţă de pulbere de măceşe, trei cuişoare şi o cană cu apă fierbinte. Planta se infuzează timp de trei minute, apoi ceaiul se bea îndulcit cu puţină miere. Mai ales iarna, infuzia poate înlocui cu succes cafeluţa de dimineaţă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net