Ceașca de sănătate: Măcrișul, un remediu special pentru regenerarea ficatului

Ultima actualizare:

    Măcrișul un tonic special pentru ficatSursa foto: sănătate bzi.ro
Măcrișul un tonic special pentru ficatSursa foto: sănătate bzi.ro

Măcrișul, o plantă perenă cultivată pentru gustul său acrișor și răcoritor, are un conținut scăzut de calorii, este bogată în vitamine (în special A, B și C), în fier, fosfor, magneziu, zinc, calciu, acid folic și alți fitonutrienți. Planta, care este apreciată chiar din Antichitate pentru proprietățile sale: diuretice, depurative, antiinfecțioase, laxative și antiscorbutice, este răspândită pe tot globul, mai ales în zonele cu climă temperată. Din păcate, deși are numeroase beneficii pentru sănătate, în prezent, în multe zone din țara noastră măcrișul este dat uitării.

Măcrișul previne o varietate de boli

Datorită conţinutului său de acid oxalic, măcrişul are efect antibiotic, ajută la tratarea astmului, a gripei sau a bronşitei. (Numai dacă se consumă în stare crudă, în cantități foarte, foarte mari, măcrișul poate fi fatal, deoarece acidul oxalic  din compoziția sa scade timpul de coagulare al sângelui și provoacă hipocalcemie).. ”Totodată, planta care emană sănătate, contribuie la stablizarea tensiunii arteriale, la buna funcţionare a creierului, ajută la prevenirea bolilor de inimă, reglează  sistemului digestiv, îmbunătăţește memoria, ajută la păstrarea sănătăţii vederii și la eliminarea toxinelor din organism. Infuzia de măcriș este recomandată  în curele de primăvară pentru fortificarea organismului,” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție în ”Cartea sănătății noastre”.

Beneficiile măcrişului în tratamentele naturiste:

1.Tratează problemele  digestive

Consumat sub formă de infuzie, măcrișul  reglează activitatea tractului gastrointestinal.  Planta are efecte benefice și  atunci când ne confruntăm cu afecțiuni digestive precum diareea, balonarea sau constipația.

2.Ajută la la prevenirea bolilor de inimă

Măcrișul ajută la prevenirea bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer, datorită conţinutului bogat în substanțe active: vitamina B9, vitamina C, provitamina A, potasiu, fier, calciu, magneziu, precum şi fibre, carbohidraţi, quercetin şi luteină, care atribuie plantei puternice proprietăţi antioxidante.

3. Măcrișul este un remediu special pentru  regenerarea hepatică

Măcrișul este un remediu renumit pentru regenerarea hepatică și în  cazul ficatului gras. În medicina populară, este folosit un remediu  preparat din pulberea rădăcinii  uscate de măcriș, măcinată în râșnița electrică. Din această pulbere, jumătate de linguriță se ține sub limbă  timp de 10 minute, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Apoi, pulberea se înghite cu apă.  Această cură trebuie respectată până la refacerea ficatului ( așa cum precizează medical currant). Mai mult, cura cu pulbere de măcriș  revigorează tot organismul, fiind benefică în intoxicații, dar și în hepatitele virale B și C.     

4.Măcrișul echilibrează  tensiunea

Fiind bogat în potasiu, substanță esențială pentru menținerea sănătății,  măcrișul contribuie la  stabilizarea tensiunii arteriale. Datorită conținutului de clorofilă, planta ajută la oxigenarea vaselor de sânge,  reduce nivelul colesterolului rău  și previne îngroșarea arterelor. Astfel, măcrișul îmbunătățește activitatea întregului sistem cardiovascular.  

Rețetele săptămânii

1.Infuzie de măcriș

Cum se prepară, cum se administrează

O cană de infuzie de măcriș se prepară dintr-o lingură  de frunze de măcriș  și o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat  timp de 8 minute , apoi se strecoară  și se bea. Doza zilnică este de 1-2 căni.

2.Decoctul din rădăcină de măcriș

Cum se prepară, cum se administrează

Se ia o rădăcină de măcriș, se curăță și se rade pe răzătoare sau se taie rondele subțiri: La un litru de apă se adaugă 25 g de rădăcină  și se  fierbe timp de 8-10 minute, apoi se strecoară și se bea încet, cu înghițituri mici. Sunt recomandate cel mult 2 căni de decoct  de  rădăcină de măcriș pe zi.

Măcrișul sub formă de infuzie sau decoct este contraindicat gravidelor, persoanelor care suferă de reumatism și boli de rinichi. De asemenea măcrișul nu trebuie administrat în cantitate mare și  nu trebuie să depășească doza zilnică de 100 g.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net