Ceașca de sănătate: Cicoarea, noi opinii despre efectele terapeutice ale plantei

Ultima actualizare:

    Cicoarea , un substitut al cafelei, utilă în curele de slăbireSursa foto : Adevărul .ro jpg
Cicoarea , un substitut al cafelei, utilă în curele de slăbireSursa foto : Adevărul .ro jpg

Folosită din vremuri străvechi pentru calitățile sale terapeutice deosebite, cicoarea mai ascunde numeroase secrete. Terapeuții studiază, în continuare, efectele terapiei cu această plantă, un înlocuitor apreciat al cafelei și un medicament benefic pentru numeroase afecțiuni

Cicoarea este un elixir excelent pentru rinichi și ficat

Indicaţiile terapeutice ale acestei plante sunt numeroase,  dar  specialiștii apreciază că efectele sale protectoare asupra ficatului şi rinichilor  sunt deosebit de importante. Totodată, testele de laborator au scos în evidență un lucru îmbucurător: cicoarea este una dintre cele mai generoase surse de vitamine (A, B, C, E şi K), cu un conţinut bogat în săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, zinc şi magneziu), în ulei volatil, dar şi în compuşi amari, precum inulina, substanţă care scade riscul apariţiei cancerului de colon şi protejează sănătatea oaselor.  

Cicoarea, un remediu pentru tot mai multe afecțiuni

„Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparată din rădăcina plantei, nu prezintă riscul dependenţei. Mai mult, cafeluţa de cicoare calmează durerile abdominale şi nu crează insomnii.  Pentru  zilele foarte aglomerate, ca și în perioada examenelor, fitoterapeuții  recomandă consumul ”cafeluței  de cicoare ” care susține   eforturile intelectuale şi combate  stresul.  Mai mult, ” Cafeaua de cicoare”  stimulează pofta de mâncare  și este de mare ajutor în tratamentul adjuvant al afecţiunilor biliare, hepatice şi al constipaţiei. În astfel de situaţii, se recomandă un consum zilnic de două căni de cafea. Acest sortiment de cafea se poate prepara în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare cu ajutorul râşniţei de cafea sau se poate procura de la magazinele cu produse naturiste", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Cicoarea, un remediu pentru zeci de afecțiuni”.  

Infuzia este un filtru pentru toxinele din organism

Despre infuzia de cicoare, terapeuţii europeni spun că această băutură combate digestia leneşă, anemia și calmează tusea. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea sau creşterea poftei de mâncare.  De asemenea, potrivit unui studiu recent, infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii și în tratamentul unor boli, precum guta, reumatismul şi artrita.

Decoctul de cicoare stimulează secreţia de bilă

Crizele de bilă, mai ales pentru persoanele care au pietre la vezica biliară, sunt chinuitoare. Pentru acești bolnavi, terapeuţii au o veste bună. Lor li se recomandă decoctul de cicoare, un remediu excelent, deoarece rădăcina plantei conţine taninuri, substanţe care stimuleză secreţia de bilă şi ajută la eliminarea substanţelor vinovate de  formarea calculilor. Totodată, dacă aceste pietre nu au dimensiuni prea mari, încât să blocheze canalele excretoare, cura cu acest decoct poate să ajute  chiar la evacuarea calculilor  biliari.

Băuturile din cicoare au efect sedativ

Pentru persoanele care au probleme cu insomnia sau se confruntă cu  tulburările nervoase datorate stresului,  băuturile din rădăcină de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.

Decoctul de cicoare elimină toxinele

Un alt studiu recent menționează că infuzia de cicoare este un filtru care ajută la eliminarea toxinelor din organism şi are beneficii în tratamentul unor afecţiuni reumatice, precum guta, reumatismul şi artrita.

Remediile preparate din cicoare, beneficii hepatice  

Cercetătorii europeni susțin că leacurile preparate din cicoare tratează problemele hepatice, dar ajută și la refacerea ficatului.   

Reţetele săptămânii

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia de cicoare se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate de plantă la o cană cu apă clocotită. Se administrează câte două căni pe zi.

Cafeau de cicoare se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare (prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de 200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.

Siropul de cicoare se prepară dintr-un litru de infuzie în care se adaugă 800 g de zahăr brun ; siropul se fierbe la foc potrivit, până în momentul când lichidul devine gros, de consistenţa smântânii. Siropul este indicat în afecţiunile digestive ale copiilor (câte o linguriţă de trei ori pe zi). De asemenea, acest sirop combate accesele de tuse.

Decoctul de rădăcină , benefic și pentru consumatorii de alcool: Se fierbe o linguriţă de rădăcină uscată şi mărunţită într-o cană şi jumătate de apă, timp de cinci minute. Ceaiul se bea călduţ, porţionat în trei prize, înaintea meselor principale. Cura de două săptămâni creşte secreţia de bilă, contribuind şi la regenerarea celulei hepatice, mai ales în cazul persoanelor care consumă mult alcool.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
piata gorjului jpg
poarta spre lumea de dincolo siberia jpg
629aef51e4e9b pelerinaj șumuleu ciuc jpg
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net