Ceașca de sănătate: Ceaiurile au efecte tonice, energizante, detoxifiante și calmante

Ultima actualizare:

    Ceaiul nu se prepară în cantități foarte mariSursa foto: biaplant.ro
Ceaiul nu se prepară în cantități foarte mariSursa foto: biaplant.ro

În țara noastră, consumul ceaiului este perceput, în general, ca o băutură care se administrează, în scop terapeutic, în funcție de o problemă medicală. De asemenea, când intervine o urgență medicală, terapeuții recomandă pacientului lor să consume un anumit ceai. Totodată, această băutură este recomandată și ca un adjuvant în medicina alopată.

Ce trebuie să știm despre virtuțile ceaiurilor

Toate tipurile de ceai au un rol important pentru sănătatea noastră. Ca băuturi cu efecte energizante, tonice, detoxifiante și calmante asupra organismului, ceaiurile, administrate pentru o afecţiune anume, aduc şi beneficii nebănuite în lupta cu bolile grave. Pentru unii, ceaiurile sunt băuturi preferate şi înlocuiesc în totalitate apa. Aceste obiceiuri sănătoase se învaţă în familie, de la părinţi şi sunt respectate toată viaţa. Pentru alţii însă, ceaiurile sunt administrate în scop terapeutic, în momente de urgenţă.

În ceainării, arta de a prepara ceaiul a făcut progrese

În ceainăriile din ţara noastră, arta de a prepara şi de a consuma un ceai a făcut progrese în ultimii ani.  În ţările asiatice, de exemplu, prin tradiție, consumul ceaiului se face după un ritual anume şi este un motiv preferat de socializare, aşa cum la noi este consumul cafelei. Mai nou, și în țara noastră consumatorii de ceai se întâlnesc și socializează în ceainării de renume.

Ce virtuți are ceaiul pentru oamenii sănătoşi

În mod obişnuit, ceaiul se consumă sub formă de infuzie. Cu puţine excepţii, aceasta se prepară dintr- un pliculeţ de ceai sau o linguriţă rasă de plantă mărunţită şi o cană cu apă clocotită. Despre virtuţile ceaiului, folosit în alimentaţia cotidiană, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă în lucrarea ” Sănătatea de fiecare zi” diferite modalităţi de folosire a ceaiului, pentru ca o persoană să dobândească o imunitate puternică în lupta cu epidemiile şi cu bolile cronice:

Ceaiurile pentru bolnavii hepatici

Plantele care se pot consuma sub formă de pulbere se usucă şi se macină prin râşniţa de cafea. Apoi, doza indicată de terapeut, o linguriţă sau un vârf de cuţit, se ţine sub limbă zece minute, cu o jumătate de oră înaintea micului dejun. În acest timp, bolnavul stă culcat pe parte dreaptă. Este vorba de ceaiurile hepatice (armurariu, sunătoarea, podbalul, anghinarea), care favorizează drenajul biliar şi înlătură secreţia biliară care stagnează în bilă. Totodată, aceste ceaiuri sunt consumate şi pentru că au puterea să regenereze celula hepatică. De aceea, bolnavii hepatici trebuie să consume înaintea fiecărei mese câte o cană din ceaiul recomandat de terapeut.

Ceaiuri pentru constipație

Pentru cei care au probleme cu constipaţia, ceaiul de cruşin, alături de uleiul de măsline se administrează înaintea micului dejun, iar această terapie reglează tranzitul intestinal și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Ce fel de ceaiuri se consumă dimineața

Ceaiurile cu efect vermifug, cele care reglează tensiunea arterială sau cele indicate contra indigestiilor se consumă, de asemenea, tot dimineaţa, pe stomacul gol, dar nu impun o perioadă de odihnă, așa cum se recomandă în cazul ceaiurilor hepatice.

Ceaiuri  recomandate înainte de masa de prânz

Ceaiurile indicate pentru creşterea poftei de mâncare, dar şi cele antispastice, recomandate în tratamentul gastritelor şi ulcerelor se administrează înainte de masa de prânz. În acest caz, genţiana, afinul, gălbenelele, coarnele, măceşul, coacăzul negru se consumă  sub formă de infuzie, de pulbere sau de tinctură, iar tratamentul durează cel puţin 18 zile.

Ceaiuri recomandate înainte de masă

Cu o oră înainte de masă sau la trei ore după masă se administrează ceaiurile folosite pentru afecţiunile coronariene, antidepresive, tulburări  vasculare periferice şi cele cu efect antitumoral. Dintre plantele recomandate în astfel de afecțiuni se numără: salcia, unguraşul, roiniţa, rozmarinul, pătlagina, cătina, lemnul dulce, năpraznicul şi ginsengul.

Ce fel de ceaiuri bem după mesele principale

După mesele principale se recomandă şi ceaiurile pentru colită, enterită sau obezitate. Printre acestea se numără: coada-şoricelului, tătăneasa, gălbenelele, coada- calului, creţuşca, ceaiul verde şi menta.

Ceaiurile sedative se consumă înainte de culcare

Seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare, se beau ceaiurile sedative şi calmantele cardiace, dar şi cele pentru asmul bronşic: talpa gâştei, păducelul, teiul, schinduful şi levănţica.

Ceaiurile negru și verde se consumă până-n ora 16

Ceaiul negru şi ceaiul verde conţin multă teină. Aceste tonice se consumă, mai ales, în prima parte a zilei. După ora 16, aceste ceaiuri excitante pot provoca insomnii.

Ceaiurile vitaminizante, bune pentru anemici

Ceaiurile tonice şi vitaminizante, preparate din fructele de pădure, de exemplu, se pot combina cu lapte sau cu sucuri de fructe. Acestea sunt foarte eficiente pentru anemici şi pentru persoanele marcate de stres.

Părțile plantelor tratează probleme de sănătate diferite

Consumatorii de ceai trebuie să știe că părțile unei plante tratează probleme de sănătate diferite: rădăcinile scad febra, frunzele ajută la buna funcţionare a organelor, florile tratează toate problemele de respiraţie, fructele sunt recomandate pentru majoritatea afecţiunilor. Terapeuții apreciază faptul că fructele sunt benefice pentru vigoarea organismului și pentru persoanele care țin dietă deoarece, în general, fructele  conțin o doză redusă de zahăr.  În schimb, scoarţa unui pom fructifer este bună pentru afecţiunile musculare.

Cum se prepară corect un ceai

Pentru  ca ceaiul să-și facă efectul, orice ceai trebuie preparat respectând doza recomandată de specialist. Chiar dacă pare un lucru simplu, modul de preparare a ceaiului trebuie respectat cu stricteţe.  Această băutură trebuie să rămână un aliat în lupta cu afecţiunile de care suferim, să ne mențină starea de sănătate şi să nu devină un duşman aprig pentru consumatori.

Infuzia se obţine din frunze sau flori și aceste ingrediente nu se fierb niciodată. La o cană de apă se adaugă planta uscată (după recomandarea terapeutului sau după indicaţia din prospect). După ce apa începe să clocotească, se închide focul aragazului, iar după trei-patru minute, apa fierbinte se toarnă peste plantă. Planta se lasă la infuzat 10-15 minute, timp în care se mai răceşte ceaiul; apoi se filtrează şi băutura se consumă caldă, cu înghiţituri mici. După preferinţă, se îndulceşte cu zahăr, cu miere sau se bea neîndulcit. După o lună de tratament, se mai face o pauză de 15 zile, absolut necesară, după care consumul se poate repeta.

Decoctul se prepară din rădăcinile plantei sau scoarţă, care se pun la fiert în apă rece (după sfatul fitoterapeutului). Amestecul se fierbe timp de 15 minute, după ce apa începe să clocotească. Apoi, ceaiul se strecoară și se bea călduț, cu înghțituri mici.

Ce ne recomandă terapeuții

Specialiștii precizează că ceaiul nu trebuie să se pregătească în cantităţi mari, pentru o zi întreagă, pentru că se degradează : îşi schimbă culoarea şi gustul. Acelaşi sortiment de ceai nu se consumă mult timp. După o lună, se face o pauză de 10-15 zile, după care terapia poate fi repetată.  

 Un ceai care înlocuiește cafeaua-ceaiul Mate

Ceaiul Mate, băutura națională a Argentinei, care înlocuiește cafeaua  și în alte țări ale Americii Latine, este preferat și de  iubitorii de ceaiuri din țara noastră. Deoarece băutura are efecte tonice și energizante, este apreciată de sportivi și de persoanele  care au o viață dinamică. Combinația de vitamine : A, B1, C și E cu minerale esențiale, pentru sănătatea organismului, cum sunt :  magneziul, calciul, potasiul și fierul, din compoziția plantei are efecte pozitive asupra mușchilor, plămânilor, inimii și a sistemului nervos. Mai mult, infuzia de Mate încetinește formarea acidului lactic, care duce la apariția febrei musculare, combate reumatismul și previne obezitatea.

Cum se prepară, cum se administrează

Băutura se prepară dintr-o linguriță de frunze și dintr-o cană de apă clocotită, apoi se îndulcește cu miere sau cu zahăr brun. O ceașcă de ceai Mate, care se bea dimineața, la micul dejun, este la fel de energizantă ca o porție de cafea tare. După preferință, se consumă una sau două cești pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net