Ce trebuie să mănânce un elev de nota 10

Ultima actualizare:

    Fierul este esenţial în alimentaţia copilului
Fierul este esenţial în alimentaţia copilului

Ştiai că lipsa de fier poate afecta performanţele şcolare ale copiilor? Lipsa lui în organism duce la anemie, dureri de cap, iritabilitate, deficit de atenţie şi lipsa poftei de mâncare. Organismul celor mici va fi slăbit, vulnerabil în faţa infecţiilor respiratorii şi digestive.

Fierul este extrem de important pentru copii şi, din păcate, una dintre cele mai frecvente deficienţe nutriţionale. Cauzează anemie care, netratată, afectează dezvoltarea cerebrală şi poate determina întârzieri intelectuale şi cognitive majore. Cu cât lipsa de fier este mai mare, cu atât scade randamentul intelectual şi performanţele la şcoală.  Din fericire, se poate lua dintr-o alimentaţie corectă.

Ce spune medicul

Necesarul de fier la un om variază în funcţie de vârstă, sex, anumite stări biologice (sarcină, menopauză, etc.). Copiii, pentru că sunt în creştere, au nevoie de mai mult fier (circa 7-10 mg pe zi), acesta fiind un nutrient cu rol esenţial în dezvoltarea armonioasă a corpului, dar şi în dezvoltarea normală a creierului. “Fierul ajută organismul să producă eficient energia fără de care organele şi sistemele corpului nu ar funcţiona la parametrii normali. Lipsa de fier provoacă, printre altele, o scădere a nivelului de energie, care va induce o simptomatologie caracterizată prin: paloare, oboseală, apetit capricios, iritabilitate”, declară prof. dr. Doina Anca Pleşca, medic primar pediatru, vicepreşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.

Ce spune învăţătorul

„Pentru cei mici, începutul de an şcolar reprezintă atât o bucurie, datorită revederii, cât şi o provocare, fiind nevoiţi să-şi reintre în ritmul de învăţare, după o vacanţă de trei luni, în care joaca, distracţia, relaxarea au fost înaintea studiului.  Cu atât mai mult, în această perioadă,  aceştia au nevoie de un nivel sporit de concentrare,  pentru a reuşi să acumuleze noi cunoştinţe şi deprinderi, pentru a-şi pune în valoare potenţialul şi, nu în ultimul rând, pentru a atinge rezultatele dorite”,  a declarat Georgeta Moţea, profesoară la Şcoala Gimnazială Nr. 136 din Bucureşti.

Ce spune nutriţionistul

Pentru a asigura necesarul zilnic, e recomandat ca în alimentaţia celui mic să fie incluse: ficat de pasăre, carne roşie, peşte gras, ouă, linte, spanac, seminţe de dovleac, afăm de la Nicoleta Tupiţă, specialist în nutriţie Nestle România. Astfel, la micul dejun ar putea mânca lapte cu cereale integrale sau un ou fiert cu o felie de pâine integrală. În ghiozdan, la şcoală, pune-i fructul preferat şi câteva smochine uscate, sursă excelentă de fier şi fibre. Masa de prânz trebuie să fie cât mai diversificată (diverse tipuri de carne cu legume şi orez), iar seara optează pentru ceva uşor, care completează necesarul de fier: o salată de spanac cu feta, humus cu pâine integrală sau supe creme de legume, peşte cu broccoli etc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bancomat
image
image
image
image
image
image
alegeri 2019 vot scrutin buletin de vot jpeg
Bagaj jpg
Vasile Banescu foto Basilica jpg
autospeciala politie jpg
lucruri despre elefanţi jpeg
Mihai Leu jpg
Meghan Markle  GettyImages jpg
accident Vrancea jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net