Ce nu ştiai despre vaccinuri

Ultima actualizare:

Vaccinurile s-au inventat ca o metodă de prevenţie a bolilor infecţioase şi contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieţi anual.

În acest moment, circa 30 de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar cercetătorii au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri care să acopere un număr mai mare de afecţiuni. 

  • Pentru cine sunt. Vaccinurile pot proteja pe oricine, de la nou-născuţi la seniori. Există vaccinuri pentru boli infecţioase, afecţiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice. „Vaccinurile sunt eficiente, ca dovadă, la nivel global a scăzut mortalitatea cauzată de rujeolă cu 85% în aproape două decenii, iar cazurile de rubeolă cu 97%”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
  • Ce boli previn. Nevaccinarea expune copiii şi adulţii la boli infecţioase, complicaţii şi chiar deces. Până acum, 17 boli au fost învinse de vaccinuri: tuberculoza, difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomielita, infecţia cu Haemophilus tip B, hepatita B, rujeola, rubeola, oreionul, HPV, gripa, varicela, diareea cu rotavirus, boala pneumococică, hepatita A şi infecţia meningococică.
  • Cum acţionează. Vaccinurile oferă o imunitate mai puternică decât cea dobândită prin contractarea bolii. Răspunsul sistemului imun la vaccinuri e similar celui cauzat de contactarea bolii, dar mai puţin riscant. Spre exemplu, contactarea poliomielitei poate duce la paralizie ireversibilă. 

Mituri despre vaccinare

  • Produc autism. Zvonul a apărut în 1998, când publicaţia Lancet a citat un studiu ce indentifica o legătură între autism şi vaccinuri. În 2004 publicaţia a revenit şi a precizat că datele fuseseră falsificate. Ulterior, cercetătorii au investigat legătura dintre vaccin şi autism, fără a o putea demonstra.
  • Conţin aluminiu. Da, sărurile de aluminiu sunt un adjuvant în producţia vaccinurilor. Însă dacă se administrează toate vaccinurile recomandate, se adună 4,22 mg de aluminiu. Alăptarea la sân aduce 5 mg de aluminiu, iar hrănirea cu lapte praf 40 mg. 
  • Conţin mercur. Mercurul nu se mai foloseşte în producţia vaccinurilor mono doză. E doar în vaccinurile multidoză, pentru a preveni contaminarea cu bacterii. 
  • Conţin formaldehidă. Da, pentru a inactiva virusurile. Dar în mod natural cantitatea de formaldehidă din sânge e de 10 ori mai mare decât cea din orice vaccin.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Bloc apartament fatada Bucuresti locuinta FOTO Shutterstock
bani pensie jpg
parlament1 jpg
Al Di Meola  jpg
ananas rubyglow jpg
Avion cargo Boeing 747   800 shutterstock 527865682 jpg
casatorie creier jpg
valuri de 10 metri frutuna pe mare jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net