Câți dinți are un om și alte curiozități despre dantură FOTO

Ultima actualizare:
Câți dinți are un om: dinții copilului
Câți dinți are un om: dinții copilului

Dacă te-ai întrebat vreodată câți dinți are un om, dar și alte lucruri deosebite despre dantura umană, atunci ai ajuns unde trebuie.

Câţi dinţi are un om? Un adult are 32 de dinţi, ce pot fi împărţiţi în patru tipuri: 8 incisivi, 4 canini, 8 premolari şi 12 molari. Dinții nu se dezvoltă simultan, ci în mai multe etape. Pot fi distinse două dentitii caracteristice: dentiţia de lapte şi dentiţia adultă.

Câţi dinţi are un om: incisivii. Cei doi dinţi din faţă şi dinții de-o parte de de altă a acestora se numesc incisivi. Sunt în număr de patru sus şi jos, adică pe maxilar(os fix al cavităţii bucale) şi madibula (os mobil), conform dentist.ro. Incisivii sunt că nişte dălţi cu o terminaţie plata, fiind destul de tăioşi. Aceşti dinţi sunt folositori pentru a tăia şi a mărunţi hrană. Gândeşte-te la mărul pe care l-ai mâncat înainte: ţi-ai folosit incisivii pentru a pătrunde coajă mărului.

Lângă incisivii tăi se află caninii, patru la număr, doi dintre ei poziţionaţi sus şi alţi doi jos. Pentru că sunt ascuţiţi, ei te ajută să rupi din alimente.

Câţi dinţi are un om: premolarii. Lângă canini sunt premolarii. În total ai 8 premolari, patru sus şi patru jos. Dacă vrei să vezi aceşti dinţi ar trebui să deschizi gură destul de larg şi o să observi că formă lor este complet diferită faţă de canini sau faţă de incisivi. Premolarii sunt mai mari, mai puternici şi au nişte creşte, care îi fac perfecţi pentru sfărâmarea şi măcinarea hranei.

Câţi dinţi are un om: molarii. Dacă deschizi gură şi mai larg o să observi molarii. Ai în total 8 molari, patru în partea de sus şi patru jos. Ei poartă şi denumirea de molarii de 6 şi de 12 ani, pentru că apar în jurul acestei vârste. Molarii sunt cei mai duri dintre toţi dintîi. Ei sunt mai laţi şi mai puternici decât premolarii, având mai multe creşte. Aceştia lucrează împreună cu limba care ajută la înghiţirea hranei. Cum se întâmplă lucrul asta? Limba “matură” alimentele mestecate până în partea din spate a gurii, unde molarii macină mâncarea până devine că un piure şi gata să fie înghiţită.

Câţi dinţi are un om: măselele de minte. Ultimii dinţi care îi apar unei persoane sunt măselele de minte. Măseaua de minte se mai numeşte şi al treilea molar, prezenţa în partea din spate a gurii, câte una în fiecare colţ. Măselele de minte nu au nicio funcţionalitate, de cele mai multe ori sunt îndepărtate, pentru că dau dureri şi bătăi de cap persoanei care îi are. Unii oameni cred că măseaua de minte a avut un rol de a mestecă mai bine hrană, acum câteva milioane de ani. Se consideră că poartă această denumire pentru că ele apar târziu, la maturitate.

Câţi dinţi are un om: Dinții de lapte


    Câți dinți are un om: dinții copiluluiFoto: scientia.ro
Câți dinți are un om: dinții copiluluiFoto: scientia.ro

Dinții de lapte sunt în număr de 20, nu de 32 că la adulţi, informează scientia.ro.

Dacă te-ai întrebat vreodată câți dinți are un om și în ce ordine apar, află că dinții de lapte apar în ordinea următoare:

  • la 6 luni - primii incisivi;
  • la nouă luni - următorii incisivi;
  • la 12 luni - primii premolari;
  • la 18 luni - caninii;
  • la 24 de luni - ultimii premolari.

Dacă te-ai întrebat vreodată câți dinți are un om și când începe schimbarea dinților, află că dinții de lapte durează până la aproximativ 6, 7 ani, când începe schimbarea lor:

  • la 7 ani se schimbă primii incisivi;
  • la 8 ani apar şi ceilalţi incisivi;
  • la 9 ani apar primii premolari;
  • la 11 ani apar caninii;
  • la 12 ani apar ultimii premolari.

Molarii apar primii la 6 ani, următorii la 11 ani, iar ultimii la aproximativ 20 de ani.

Câţi dinţi are un om: Corpul dintelui

Câţi dinţi are un om: cum este structurat un dinte
Câţi dinţi are un om: cum este structurat un dinte

Dacă te-ai întrebat vreodată câți dinți are un om și din ce anume este format, află că un dinte are următoarea compunere:

  • dentină, formată dintr-o substanţă proteică impregnată cu săruri de calciu;
  • smalţul, mai mineralizată decât dentină, protejează coroana dintelui;
  • cementul, care îmbracă rădăcina dintelui;
  • pulpă dentară, care conţine vase de sânge, elemente conjunctive şi fibre nervoase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net