Care e ritmul normal în care trebuie să slăbeşti

Ultima actualizare:

Te-ai hotărât să dai jos kilogramele în plus? Felicitări, îţi ţinem pumnii! Însă oricât de motivat ai fi şi de nerăbdător, mare grijă la tipul de dietă adoptat. Dacă e una extrem de restrictivă, rişti consecinţe periculoase pentru sănătatea ta.

Mănânci pe unde apuci, nu faci sport, te deplasezi doar cu maşina şi, în timp, ai pus pe tine 20 kg, iar acum te aştepţi să le dai jos în două luni? Scenariul nu este nici realist, nici responsabil faţă de tine însuţi, avertizează Valentin Vasile, antrenor şi nutriţionist, autorul cărţii „Stil de viaţă, nu dietă!”. Explicaţia este aceea că grăsimea funcţionează ca un adevărat depozit pentru toxine. Odată arsă grăsimea, toxinele sunt revărsate în fluxul sanguin şi toate organele vor fi intoxicate. „Simptomele pe termen scurt sunt ameţelile, scăderea capacităţii intelectuale, scurte pierderi de memorie, scăderea imunităţii, căderea părului, tulburarea ciclului menstrual, iar pe termen lung slăbirea iresponsabilă duce la o sumedenie de boli şi afecţiuni grave”, spune specialistul în cartea sa. 

De asemenea, trebuie să ai în vedere că, înainte de a te apuca de o cură de slăbire, e bine să faci o detoxifiere a organismului, în cadrul căreia sunt stimulate tranzitul intestinal, funcţia hepatică, diureza.

Care sunt riscurile slăbirii rapide

O slăbire rapidă nu numai că secătuieşte corpul de vitamine, minerale şi fitonutrienţi, dar nici nu-i dă pielii timp să se reaşeze. În plus, o dietă extremă va topi nu doar grăsimea, ci şi masa musculară. Rezultatul nu va fi cel dorit. Dacă-ţi imaginezi că o să arăţi bine în costum de baie, pe plajă, în vara aceasta, poţi să uiţi ideea. Pielea va fi lipsită de elasticitate, musculatura va fi lăsată şi flască, părul rar şi lipsit de strălucire.

„Dietele care presupun mai puţin de 1.200 de calorii pe zi, care exclud una sau două grupe alimentare,  curele extreme de detoxifiere, toate acestea supun corpul unui şoc la care organismul reacţionează eliminând apa din ţesuturi. Asta duce la deshidratare, la încetinirea metabolismului, scad resursele alocate sistemului imunitar, inclusiv musculatura cardiacă are de suferit, riscul de boli cardiovasculare crescând chiar şi cu 50%.

O femeie poate pierde maximum 1 kg/săptămână

Potrivit nutriţionistului Valentin Vasile, e sănătos să slăbeşti între 500 g şi 1 kg pe săptămână, în cazul femeilor, şi maximum 1,5 kg în cazul bărbaţilor. Pentru aceasta, e nevoie să ai o alimentaţie diversificată, care să includă alimente din toate grupele, corect combinate, cu un deficit de doar 250 calorii. Mai ai nevoie de 3 antrenamente pe săptămână, prin care mai arzi 250 de calorii. 

Ce soluţii sunt recomandate

  • Alege alimente sănătoase, de sezon.
  • Împarte hrana zilnică în 5-6 porţii.
  • Hidratează-te corect.
  • Fă cel puţin 3 ore de sport pe săptămână.
  • Toate cele de mai sus să-ţi devină stil de viaţă. Astfel, în timp, organismul se autoreglează şi arde kilogramele de grăsime-”balast”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Turmă de zimbri Romania. FOTO The Guardian
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net