Adormi târziu? Ai grijă că te-ngraşi

Ultima actualizare:

Cine se culcă devreme şi se trezeşte cu noaptea-n cap este sănătos, fericit, energic şi atletic.

„Păsările de noapte” au mari probleme de greutate, le creşte colesterolul negativ şi sunt cu sănătatea în piuneze.  90.000 de voluntari au participat la studiul realizat de cercetătorul britanic David Hinds, care a descoperit nu mai puţin de 15 gene specifice în ADN-ul uman care ne diferenţiază în „păsări de noapte” şi matinali.

La prima vedere, s-a observat că insomniacii au tendinţa să devină supraponderali, în timp ce matinalii îşi menţin silueta până aproape de vârsta de 60 de ani, indiferent de sex. Chiar dacă după 30 de ani, programul nocturn începe să se reducă progresiv, matinalii reuşesc să-şi menţină un program de odihnă sănătos, cu o medie de 7-8 ore de somn. Pe de altă parte, omologii americani au sesizat faptul că funcţiile metabolice ale organismului au de suferit în momentul în care intervine lipsa de odihnă.

„Într-adevăr am localizat 15 gene diferite care ne confirmă faptul că încă din Epoca de Piatră am început să ne clasificăm în două categorii majore: matinali şi insomniaci. Dacă insomniacii au probleme de sănătate, nu la fel stau lucrurile din punct de vedere cognitiv. Cei care adorm în medie la 29 de minute după miezul nopţii sunt mai inteligenţi. În timp ce aceia care pun capul pe pernă la 23.41, sunt mai puţin creativi şi asimilează mai greu cunoştiinţele”, a declarat Hinds.

Chiar dacă bioritmul face eforturi să se adapteze unui regim nocturn-diurn echilibrat, cele 15 gene nu permit adoptarea unui program strict de somn. O mutaţie importantă în ADN-ul nostru s-a produs în Epoca de Piatră, când au apărut primii insomniaci, vânătorii care încingeau ospeţe la adăpostul întunericului. După 50 de ani, somnul de noapte se reduce la 6-7 ore.

În cazul matinalilor s-a observat că oasele sunt mai trainice, în timp ce insomniacii au probleme cu fixarea calciului în structura osoasă. În plus, matinalii au o piele lipsită de riduri şi cearcăne, în timp ce insomniacii sunt zbârciţi şi fără vlagă şi putere tot timpul. Conform studiului, la femei diferenţele sunt mult mai vizibile decât la bărbaţi: matinalele arată mai bine, în timp ce insomniacele depun colăcei pe burtică. 

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net