8 mituri şi realităţi despre cancer

Ultima actualizare:

    Chiar dacă nu s-a inventat tratamentul care să trateze cancerul, s-au făcut progrese care măresc perioada de supravuieţuire a bolnavilor
Chiar dacă nu s-a inventat tratamentul care să trateze cancerul, s-au făcut progrese care măresc perioada de supravuieţuire a bolnavilor

Descris în repetate rânduri drept flagelul secolului în care trăim, cancerul încă reușește să suscite dezbateri aprinse, opinii și recomandări de prevenție și terapie. Într-un noian de informații care, de multe ori, se contrazic, pacienții ajung într-un impas care naște o dilemă firească: ce este mit și ce este realitate atunci când vorbim despre cancer? Dr. Isabela Komporaly, managing partner Torus Pharma, ne spune mai multe despre adevăr și hazard în cancer.

1. Există un tratament naturist miraculos ce tratează cancerul

FALS. De la cannabis la boabe de cafea, internetul este plin de videoclipuri sau rețete naturiste și “miraculoase” ce pot trata cancerul. În majoritatea cazurilor prezente pe internet, pacienții care s-au vindecat prin metode alternative nu dezvăluie diagnosticul, stadiul în care se află boala și nici certitudinea că suferă de o astfel de boală. Tocmai de aceea este foarte posibil ca subiecții să fi avut parte de un altfel de tratament înainte de a-l încerca pe cel alternativ, de aici și vindecarea. Cele mai cunoscute sunt poveștile de succes unde oamenii se vindecă miraculos, însă studiile arată că majoritatea persoanelor care renunță la formele convenționale de tratament au șanse aproape minime de supraviețuire.

2. Terapia țintită modernă împotriva cancerului poate fi administrată tuturor pacienților.

FALS. În prezent,  se pot depista toate mutaţiile genetice, fiecare pacient având un profil clinic și molecular unic, care variază în funcție de tratamentul administrat anterior, de sistemul său imunitar, de mutația genetică suferită. Din păcate, nu toate mutațiile genetice beneficiază de terapie țintită. Există 58 defecte genetice care determină cancer și care beneficiază de terapii țintite. Cercetarea în acest domeniu cunoaște însă în fiecare moment progrese remarcabile și ceea ce astăzi este un defect genetic pentru care nu există soluție, mâine poate fi un defect genetic pentru care se cunoaște terapia potrivită. De aceea, este important ca fiecare pacient să știe care este profilul său molecular, ce opțiuni există, ce opțiuni vor deveni posibile în viitor. 

3. Toate defectele genetice sunt la fel de frecvente

FALS. Este foarte important de precizat, în continuare, că, pe când unele defecte genetice sunt mai frecvente, altele sunt mult mai rare, ba chiar apar cu o probabilitate de 1%. Deci, din 100 de bolnavi, o mutație poate apărea numai la unul singur. De aceea, terapia țintită este singura care poate trata corect și complet pacientul cu cancer.

4. Tratamentul anti-cancer este nociv.

FALS. Tratamentul anti-cancer, indiferent că este chimioterapie, radioterapie sau intervenție chirurgicală, nu este un drum ușor de parcurs. Aceste procese sunt create pentru a ucide celulele canceroase, chiar dacă asta înseamnă că, în procesul lor, pot ataca și celulele sănătoase. Efectele adverse sunt dure și tratamentul nu dă întotdeauna roade sau riscă să dea rezultate doar până într-un anumit punct, mai ales atunci când schema terapeutică nu este una țintită, însă este important de evidențiat că într-un număr tot mai mare de cazuri ce apar zilnic, studiile arată că tratamentele își fac efectul. Ca exemplu, rata vindecării la bărbații care sufereau de cancer testicular a crescut cu 30 de procente, față de anii ’70, datorită descoperirii cisplatinei, un medicament citotoxic care împiedică diviziunea celulelor prin afectarea ADN-ului.

5. Cancerul este genetic

FALS. Nu întotdeauna cancerul este genetic! Doi din trei adulți suferă de mutații aleatorii în celulele țesutului, generând boala secolului. Însă doar o treime din cazurile de cancer la adulți se datorează moștenirii genetice și stilului de viață al fiecăruia.

6. Nu se fac progrese în lupta împotriva cancerului     

FALS. Însăși terapia țintită demonstrează progresele pe care le face medicina pe zi ce trece. Tot datorită progreselor în cercetare, în ultimii 40 de ani rata supraviețuirii s-a dublat în partea de vest a Europei, acolo unde accesul la tratament este facilitat de sistemul medical,  iar rata mortalității a scăzut cu 10 procente. În concluzie: cifrele ne arată că față de acum 10 ani, pacienții diagnosticați cu cancer au șanse mult mai mari de supraviețuire.

7. Acupunctura ameliorează efectele chimioterapiei

ADEVARAT. Acupunctura poate ameliora stările de amețeală și de greață cauzate de tratamentul cu citostatice. De asemenea, poate ameliora efectul de “gura uscată” cauzat de terapia cu radiații.

8. Biopsia este suficientă pentru diagnosticarea corectă și completă a cancerului.

FALS. O simpla biopsie nu este suficientă pentru diagnosticarea cancerului. Aceasta arată dacă o tumora este benignă sau malignă și care este tipul histopatologic al tumorii. Pentru examenul complet și corect este însă nevoie de examen clinic și de examen imagistic. Biopsia este o sursă valoroasă de informații pentru că ne oferă informații despre defectul genetic care a produs cancer, iar aceste informații conduc ulterior către aflarea celei mai potrivite terapii țintite pentru fiecare pacient în parte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net